Bråbrems i boligprisene i april

Etter sterk oppgang på starten av året, har boligprisveksten i Norge bremset brått: Den nominelle prisveksten i april var kun 0,2 prosent.

Boligprisene
 • Karl Wig
 • Eivind Bøe
Publisert:

Det viser ferske tall fra meglerbransjen .

Justert for sesongvariasjoner er boligprisene faktisk svakt fallende, med en nedgang på 0,2 prosent.

– Det er en høyst moderat prisutvikling til å være april, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

Men boligprisene er like fullt 12,2 prosent høyere enn på denne tiden i fjor, ifølge statistikken som ble lagt frem av meglerforeningen onsdag.

Fasit er mye svakere enn ventet, selv om økonomer har varslet en utflating i prisene. Handelsbanken forventet en sesongkorrigert prisvekst på 0,8 prosent i april.

– Dette er overraskende svakt i forhold til det vi hadde ventet, sier bankens sjeføkonom Kari Due-Andresen til E24.

– Skiftet er her nå

Meglere har fortalt E24 at boligselgere har måttet jekke ned sine forventninger de siste ukene, idet en prisbrems har virket nært forestående.

En forklaring kan finnes i utbudet av boliger, som har økt betraktelig utover våren. Det ble lagt ut 9.846 boliger til salgs på landsbasis i april, noe som også er 15,5 prosent mer enn i april i fjor.

– Gjennom april har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets fire første måneder, sier Lauridsen.

I Oslo fortsetter boligprisfallet som startet i mars, med en ny nominell prisnedgang på 0,6 prosent i april.

Sjeføkonom tror prisbremsen vedvarer

Både økonomer og meglere har varslet avtagende boligprisvekst i Norge. At pandemi-skrellen i styringsrenten nå ligger bak oss, er én forklaring. En annen er at en renteøkning rykker stadig nærmere.

Men omslaget i boligmarkedet kan ha kommet raskere enn flere hadde trodd. Lauridsen erklærer at «skiftet i prisutviklingen som mange har varslet, er her nå».

– Og det er bra, sier han.

Lauridsen sier boligmarkedet «ser ut til å gå inn for en myk landing» etter uvanlig kraftig vekst siden coronapandemien rammet Norge i fjor vår.

– Dette er ikke overraskende i lys av at Norges Bank har varslet første renteøkning til høsten, den kraftige oppgangen i boligprisene det siste året, og den store veksten i antall nye boliger på markedet, sier Lauridsen.

Due-Andresen mener det ser ut til at effekten av rentekuttene er tatt ut.

– Jeg tror vi har passert toppen for boligprisveksten, og at veksten fremover vil dempe seg, sier Due-Andresen.

Sjeføkonomen mener det kan hende vi ser effekten av at folk tror det kommer en renteheving i år. Hun understreker at tallene måned for måned imidlertid kan svinge, og at de ser på den underliggende trenden.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier det ser ut til at boligprisveksten roer seg ned.

– Dette er første tegn på at trenden kan være i ferd med å bli avtagende, sier Haugland på telefon til E24.

Haugland mener et større tilbud ligger bak den siste utviklingen, at det er bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

– Det er gode nyheter for norsk økonomi, hvis det viser seg at prisveksten har roet seg. Det reduserer risikoen for at gjeldsveksten skal øke ytterligere, sier Haugland.

– Fortsatt ganske stramt marked

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at de i en periode har ventet at boligprisene skulle begynne å flate ut, drevet av høyere tilbud, forventinger om høyere renter og allerede høye priser.

Han sier at det fortsatt er god etterspørsel i markedet, siden antall omsetninger holder seg på et høyt nivå.

– Tilbudet av boliger har imidlertid økt de siste månedene, slik at balansen i boligmarkedet har bedret seg noe, sier Jullum i en uttalelse.

Jullum påpeker at boligmarkedet fortsatt er ganske stramt.

– Det reduserer risikoen for et alvorlig tilbakeslag i boligprisene fremover selv om rentene begynner å øke gradvis, sier Jullum.

Norges Bank hadde ventet at boligprisene ville stige i april, påpeker Jullum. Likevel tror han ikke flatere boligpriser, eller et lite fall, vil ha særlig betydning for sentralbankens vurdering av tidspunktet for den første renteøkningen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligprisstatistikk
 3. Henning Lauridsen
 4. Eiendom

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette mener ekspertene om boligprisene fremover

 2. Eksperter tror boligtoppen er nådd

 3. Spår svakere boligtall: – Prisene har steget veldig mye. For mye

 4. Uventet boligprisfall i juli

 5. Boligprisveksten i Norge fortsatte i mars – men i Oslo falt prisene