Røkke og tenåring øverst på rikinglisten

Katharina Gamlemshaug Andresen (19), datteren til Johan H. Andresen, er nummer to på formuestoppen. Bare slått av Kjell Inge Røkke.

FERD-DØTRE: Katharina (lyst hår) Andresen og søsteren Alexandra har fått overført store deler av Ferd-konsernet av pappa Johan H. Andresen. Det gir utslag på skattelistene. Her er jentene, som har vært aktive konurranseryttere, sammen med hesten Belamour og mor Kristin G. Andresen i forbindelse med en VG Helg-reportasje i fjor.
Publisert:

Det kommer frem av årets skattelister, offentliggjort nå i natt.

Røkke er Norges mest formuende ifølge ligningstallene, med en skattbar formue på 11,796 milliarder kroner i fjor. Dette er en økning på vel tre milliarder, opp fra 9,031 milliarder kroner året før.

På andreplass er altså Katharina G. Andresen, med 4,64 milliarder kroner i formue, ifølge skattelistene.

PAPPA: Johan H. Andresens overførte deler av formuen til sine døtre allerede i 2007. Nå begynner det å bli synlig også i skattelistene.

Allerede i 2007 overførte tidligere tobakkskonge Johan H. Andresen jr. 84 prosent av eierandelene i selskapet Ferd Holding til sine døtre Katharina (19) og Alexandra (18).

De to søstrene har 42 prosent eierskap hver, i konsernet som eier eller har deleierskap i en rekke bransjer. Blant annet ingeniørselskapet Aibel og skiutstyrprodusenten Swix.

I fjor var første gang man merket denne verdioverføringen i skattelistene, da i form av at pappas ligningsformue var gått betydelig ned.

God for ti milliarder

Reglene sier nemlig at man lignes selvstendig som 17-åring, men at man må være 18 år for å få navnet sitt i listene.

ØVERST: Kjell Inge Røkke, med 11,796 milliarder kroner i formue.

Året i år er altså første gang den eldste Andresen-søsteren dukker opp i skattelistene ved navns nevnelse.

Lillesøster Alexandra dukker opp neste år.

E24 har vært i kontakt med Katharina Andresen fredag morgen, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

Andresen-familien har vært blant landets mest formuende i årtier. Ligningstallene gjenspeiler ikke de reelle verdiene de to jentene har arvet.

Ifølge papirutgaven til Dagens Næringsliv onsdag, så er de to jentene reelt god for cirka ti milliarder kroner hver, da Ferd Holding har en verdijustert egenkapital på 24,3 milliarder.

- Jeg føler et ekstremt press. Men sånn er det for de fleste i min posisjon. Heldigvis er vi to, sa storesøster i DN-saken fra to dager siden.

Katharina Andresen har nå så vidt begynt å jobbe i Ferd-systemet, som aktivitetsskaper for barn gjennom farens «sosiale entreprenører»-prosjekt.

19-åringen, som nå har landets nest største ligningsformue, jobbet bare for et par somre siden på Anton Sport i Oslo - for å få sine første erfaringer med arbeidslivet.

Ga seg bort fra toppen

Far og sønn Mohn følger på de neste plassene på formueslisten

Far Trond og sønn Frerdik Wilhelm havnet i åpenlys krangel etter at det ble klart at Mohn senior og hans søster hadde solgt familieselskapet, pumpeimperiet Frank Mohn AS, for 13 milliarder kroner til svenske annonserte svenske Alfa Laval.

Dette har uansett ingen innvirkning på årets skattetall, da det ikke skjedde innenfor ligningsåret som er bakgrunn for årets skattelister.

Olav Thon har falt ned mange plasser fra i fjor.

Han klokket inn Norges største formue på skattelistene i fjor, med 121,5 milliarder i ligningsformue.

I år er han ligningsført med «bare» 1,1 milliarder - og er nede på plass nummer 26.

Dette etter at han i desember 2012 overførte store deler av sin formue til en stiftelse i hans eget navn, som skal stå for driften av eiendomskonsernet og samtidig drysse penger ut over almennyttige formål.

Publisert:

Her kan du lese mer om