Tyrkia-frafall presser prisene opp til andre Syden-destinasjoner

Reiseselskapene har i sommer redusert kapasiteten til Tyrkia med opp til 75 prosent. Samtidig bli andre reisemål dyrere.

RASER: Tyrkia har vært en feriefavoritt hos mange nordmenn i flere år, men dette ser nå ut til å endre seg drastisk.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:

Uroen i Tyrkia det siste året, med forrige helgs kuppforsøk ferskt i minne, har gitt store utfordringer for reiseselskapene.

E24 har tatt en runde til de tre største aktørene for å kartlegge hvordan de i sommer håndterer situasjonen, og hvordan de har tilpasset seg for å møte etterspørselen til solhungrige nordmenn.

Samtlige av selskapene har redusert kapasiteten sin til Tyrkia denne sommeren, sammenlignet med i fjor:

** Startour: Drøye 50 prosent

** Ving: 60 prosent

** Apollo: 75 prosent

Les også

Derfor bør du vente med å avbestille Tyrkia-ferien

– Markedet er ikke dødt

Tyrkia hadde en absolutt topp i 2013, men siden har interessen dalt, ifølge administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

Administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

Foto: Ving

– Vi så allerede i fjor at vi var nødt til å redusere kapasiteten til Tyrkia ganske drastisk etter at etterspørselen har falt i takt med stadig flere uroligheter i landet.

Etter kuppet har Ving fått rundt 150–160 avbestillinger, men lar seg ikke fortvile.

– Det som er interessant å se er at de avbestilte reisene fort blir solgt igjen. Markedet er ikke helt dødt, og flyene våre fremover er nesten helt fulle. Veldig mange av dem som har bestilt turer til Tyrkia nå, er ikke de mest skvetne, men er vant til å reise til landet, sier Grønli.

Trofaste

Hos både Apollo og Startour er de av samme oppfatning, nemlig at turistene ikke lar seg skremme av terrorfrykt.

– I sommer har vi avganger kun hver lørdag, med 60 seter per avgang. Alle har vært helt fulle, med kun noen få avbestillinger. Men avgangen forrige lørdag ble kansellert på grunn av kuppforsøket, sier markeds- og kommunikasjonskonsulent Christine Hafnor i Apollo.

Det er kun fire avganger igjen til Tyrkia med Apollo denne sesongen. Alle er fulle.

– De fleste som reiser til Tyrkia er godt kjent med destinasjonen, og har vært der mange ganger. Så lenge UD ikke fraråder å reise, så ser de på det som trygt.

Startour har hatt litt over 200 avbestillinger til Tyrkia etter kuppforsøket, men har til gjengjeld fått 150 nye bestillinger.

– Det er fascinerende at nordmenn er så ekstremt glade i Tyrkia, og de fleste som reiser er trofaste. Flyene våre er så å si fulle, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

Startour har i år økt kapasiteten i Spania og Hellas med nesten 40 prosent.

Få avbestillinger til Frankrike

Hos Ving tilbyr de få reiser til Frankrike, og det har kun vært en håndfull som har avbestilt eller booket om reisen sin, ifølge Grønli.

Apollo tilby fleksible reiser til Frankrike, der kundene setter sammen reisen sin selv med rutefly.

Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren.

Foto: Startour

– Det har bare vært et titalls avbestillinger til Nice etter hendelsen forrige helg, men ellers merker vi ikke stor forskjell fra i fjor sommer. Antall reisende er stabilt. Hva gjelder hendelsen i Paris, var det færre bookinger i perioden like etter hendelsen, men kort tid etterpå var pågangen tilbake til normalt.

Startour tilbyr ingen reiser til Frankrike.

Driver opp prisene

Selskapenes dramatiske nedjustering av kapasitet til Tyrkia, gjør at etterspørselen øker på andre feriemål, som slår ut på prisen.

– Prisene er nå en del høyere enn vanlig i blant annet Hellas, Spania og Italia, og det har utelukkende å gjøre med etterspørselen, sier Aspengren.

Det samme er også tilfelle hos Startour og Ving, får E24 opplyst.

Skal man en uke til for eksempel Hellas de kommende ukene, koster det som regel fra minimum 5–6.000 kroner, for fly og 2-3-stjerners hoteller.

– Etterspørselen etter Tyrkia har vært lav hele året, noe som har ført til høyere salg til andre reisemål – dette har selvfølgelig gjenspeilet seg i prisnivået til for eksempel Hellas og Kroatia, sier Hafnor i Apollo.

Les også

Reiseselskapene innstiller alle fly til Tyrkia – Norwegian flyr som normalt

Grønli i Ving poengterer imidlertid at været spiller en like stor rolle for prisutviklingen for andre reisemål, som at kapasiteten til Tyrkia er redusert for sommeren 2016.

Muligheter for kupp

Som følge av uroen og lavere etterspørsel kan Tyrkia-reiser friste med et langt lavere prisnivå, og langt høyere standard enn normalt. I tillegg melder reiseselskapene om at det fortsatt finnes ledige turer til Tyrkia, mens man må lete mye hardere for å finne noe til reisemål som Spania og Hellas.

– Man får veldig mye for pengene. I Tyrkia kan man få topp luksus med alt inkludert til samme prisen som det noen vil beskrive som et kott i Hellas, sier Aspengren i Startour.

En liten runde på hjemmesidene til reiseselskapene torsdag ettermiddag viser at Tyrkia kan være et lurt valg om man fortsatt ikke har bestilt ferie.

12. august kan man for eksempel reise en uke til Marmariskysten på et 5+ stjerners hotell med alt inkludert, til 6.478 kroner per person med Startour. En uke på et fire stjerners familiehotell i Alanya kan man få for 2.028 kroner per person, om man reiser 21. august.

Det betyr at man kan få en luksusreise til Tyrkia med alt inkludert for samme pris som en reise med svært enkel standard andre steder.

Hos Ving finner man lignende tilbud, med priser rundt 4–5.000 kroner per person for 4+ stjerners hoteller om man reiser uken før skoleferien er over. 2-3-stjerners hoteller kan man få for rundt 3.500 kroner.

Hos Apollo ser prisene ut til å ligge noe høyere for samme standard, nærmere 5–7.000 per person. Laveste pris ligger ned mot 4000 kroner for hoteller med færre stjerner.

Les også

Tror Tyrkia-uro vil dempe markedene

Les også

Derfor bør du vente med å avbestille Tyrkia-ferien

Les også

Slik kan oljeprisen påvirkes av Tyrkia-uro