Ikke lad mobilen om natten

1 av 3 nordmenn lar elektrisk utstyr stå i stikkontaktene hele tiden, noe som kan føre til brann. Slik unngår du fellene.

Unngå koblingsklyser og lange skjøteledninger for å redusere faren for brann. Foto: Scanpix
Publisert:

Hver tredje nordmann lar alltid kaffetrakter, vannkoker og mobillader stå i stikkontakten. Det viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.
Barnefamiliene, og spesielt småbarnsfamiliene, er verst til å la oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler gå mens de sover, skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Flere brannerskyldes komfyr

Samtidig viser brannstatistikken at svært mange boligbranner skyldes feil på det elektriske utstyret, og feil bruk av el-apparater.
Ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, skyldtes 446 boligbranner elektrisk utstyr i 2006. Det utgjør omtrent 40% av alle boligbrannene dette året.

Ikke lade mobilen om natten

Nesten halvparten av disse brannene utløses av komfyrer og kokeplater, men noen starter også i kaffetraktere, vannkokere og mobilladere, opplyser Newswire.
- Mange ser på batteriladere og småelektrisk utstyr som ufarlige. Mobilladere blir varme og kan starte en brann hvis de dekkes til. Unngå å lade mobilen om natta, anbefaler sjefingeniør Runar Bache i If.

Ditt ansvar

Det er du som er eier og bruker som har ansvar for forsvarlig vedlikehold og ettersyn av elektriske installasjoner og elektrisk utstyr slik at de til enhver tid er i forskriftsmessig stand.
Sørg for at det regelmessig foretas en grundig sjekk av det elektriske anlegget. Bransjeorganisasjonen for EL og IT Bedriftene (NELFO) anbefaler at dette gjøres hvert femte år.

NELFOs råd for å unngå boligbranner

· Bruk aldri sterkere pære enn lampen er godkjent for
· Bruk kun godkjent utstyr
· Tørk ikke tøy på elektriske ovner
· Hold gardiner vekk fra elektriske ovner
· Legg ikke skjøteledninger gjennom døråpninger
· Unngå koblingsklyser
· Unngå lange skjøteledninger
· Ikke utfør arbeid som krever registrert fagmann
· Slå av elektriske apparater som ikke er i bruk
· Er sikringer, brytere, stikkontakter og/eller koblingsbokser unormalt varme kan det tyde på overbelastning. Kontakt din elektroinstallatør
· Slå av TV-apparatet med av/på knappen.

Kilde: NELFO(Bransjeorganisasjonen for EL og IT Bedriftene).

Brannvernuka

Denne uken er det brannvernuke. Høydepunktet er lørdag 22. september. Da er 280 brannstasjoner over hele landet åpne med arrangementer for hele familien.
På nettstedet

www.brannvernuka.no

finner du mer informasjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om