EIENDOMSMEGLER DØMT: Boligkjøper får igjen millionbeløp

En utenlandsk kvinne som kjøpte en rådyr borettslagsleilighet i Oslo, skal få over 1,1 million kroner tilbake av BN Megler.

Boligkjøperens advokat Bjørn Stokvold foran bygården i Vika Quartalet i Oslo sentrum. Her kjøpte hans klient en lavinnskuddsleilighet for to år siden.
Publisert:

Det er resultatet av en fersk dom i Oslo tingrett. BN Megler er dømt for ikke å ha oppfylt sin omsorgsplikt ved å fraråde kjøpet.

Kvinnen kjøpte en eksklusiv loftsleilighet i det høyprofilerte ombyggingsprosjektet Vika Quartalet i Oslo i 2006. Da ble prosjektet markedsført med en rente på 3,35 prosent. Da kvinnen overtok leiligheten høsten 2007, var renten steget til 6 prosent.

Mislykket salg

Innskuddet var på 885.000 kroner, og kvinnens andel av fellesgjelden var på 2,7 millioner kroner. Aleneforsørgeren kjøpte med andre ord en leilighet med boligareal på 43 kvadratmeter til nesten 3,6 millioner kroner. Pengene til innskuddet lånte hun av sine foreldre.
Da hun kjøpte var de månedlige utgiftene anslått til 8665 kroner. Da hun overtok var de steget til 17000 kroner i måneden. Kvinnen hadde ikke råd til å bo i leiligheten og fikk til slutt solgt den for fattige 40.000 kroner i sommer.
BN Megler er dømt til å erstatte det tapte innskuddet, omkostninger og deler av kvinnens husleie fra overtagelse til salg, tilsammen drøyt 1,1 million kroner, pluss saksomkostninger på 257.000 kroner.
Også utbygger/selger ble saksøkt fordi boligkjøperen var misfornøyd med flere ting ved leiligheten. Her fikk hun bare delvis medhold. Selskapene Nordic Gate Eiendom og Oslogården 2 Ans er dømt til å betale 150.000 kroner fordi terrassen var mindre enn oppgitt, og fordi trappen var en smal baktrapp.

Monopol

- Her har vi en gruppe som står i en monopolstilling når de opptrer som meglere. De skal opptre saklig og ha omsorg for begge parter. Her ser det ut til at megler ikke har levd opp til sin omsorgsplikt. Megleren burde fortalt denne boligkjøperen at hun ikke ville kunne klare utgiftene, sier studielektor Gorm Kunøe ved Handelshøyskolen BI. Der underviser han nettopp fremtidige eiendomsmeglere i etikk og profesjonsansvar. Han var også sakkyndig vitne i saken.

Blir anket
Faglig leder Bernhard Bratfos i BN Megler sier at de allerede har bestemt seg for å anke.

- Vi er veldig overrasket over utfallet. Dommen går ut på at megleren skulle frarådet denne kjøperen, sier Bratfos. Men han peker på at hun betalte kjøpesummen som avtalt. Problemet var at hun ikke hadde råd til å betjene kostnadene i fremtiden, et problem mange er kommet opp i, sier han.

- Jeg blir engstelig hvis dette blir stående. Det blir en helt ny situasjon for meglerbransjen, sier Bratfos.

Vanskelig

- Jeg synes denne dommen er vanskelig å kommentere, sier lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer. Han synes det er en tøff dom for meglerbransjen.
Han mener at megleren har gjort jobben i det skriftlige materialet. Det han er dømt for, gjelder den muntlige kommunikasjonen med kunden.

Viktig dom
Huskjøperens advokat, Bjørn Stokvold (bildet øverst) i Advokatforum, er imidlertid fornøyd og ser ikke bort fra at det vil komme flere rettssaker i kjølvannet av den.

- Dette er en veldig viktig dom. Det har vært solgt et stort antall prosjekterte leiligheter i borettslag, og mange meglere unnlater å opplyse om risikoen. Blant annet førte vi vitner fra samme borettslag som min klient, som også er misfornøyd med oppfølgingen de fikk fra megler, sier Stokvold.

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om