Sjeføkonom om boligprisveksten: - Ikke tegn til at oljenedturen sprer seg

Oppgangen i boligprisene i årets første fire måneder har vært overraskende sterk, mener sjeføkonom i Danske Bank.

Oslo med Tøyen midt i bildet og Grefsenåsen øverst fotografert fra Ekebergåsen.
Publisert: Publisert:

Onsdag formiddag ble boligprisstatistikken for april presentert, og den viste at boligprisene steg med 0,6 prosent sesongjustert.

Dette er en sterk prisvekst, mener sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum:

– Nå begynner også årsvekstraten å ta seg opp igjen. 2016 har startet med en betydelig høyere boligprisvekst enn forventet – også høyere enn Norges Bank hadde forventet, påpeker Jullum.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum

Danske Bank-analytikerne hadde regnet med nullvekst i april, da antakelsen var at det ville roe seg noe på markedet etter en sterk mars måned.

– Oljenedturen sprer seg ikke

– Tidligere har det vært til dels store svingninger fra måned til måned, men nå fikk vi to sterke måneder etter hverandre, sier Jullum, og fortsetter:

– Problemet er at det foreløpig ikke er tegn til at den kraftige oljenedturen på Vestlandet sprer seg til resten av landet. Og rentekuttene betyr at folk har råd til å låne mer penger, og da går prisene i været.

Jullum peker da særlig på Oslo-området, hvor han viser til at det er en stor ubalanse i markedet – etterspørselsveksten er stor, og tilbudet er lavt.

Les også

Melder om spinnvilt Oslo-marked: Snittboligen ble én million dyrere

Lite bekymret for fremtiden

– Det er overraskende at ikke nye runder med oppsigelser i oljesektoren gjør folk mer bekymret for fremtiden, sier Jullum.

Han påpeker riktignok at det er positivt at ikke nordmenn blir så bekymret at de for eksempel slutter å handle.

– Det kan imidlertid skape problemer dersom jobbkrisen skulle spre seg også til Østlandet. Rentekuttene har fungert bra til nå, men denne utviklingen i boligmarkedet indikerer at myndighetene kanskje må ty til andre virkemidler enn å kutte rente, tror Jullum.

– Klart høyere enn Norges Bank har regnet med

Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen

– Boligtallene fortsetter å vise styrke. Det var en veldig kraftig oppgang i mars, og etter en såpass kraftig måned, fremstår boligmarkedet ganske hett med denne april-oppgangen, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i E24.

– Veksten er klart høyere enn Norges Bank har i sine prognoser, fortsetter han.

Han mener tallene underbygger nåtidsbildet av norsk økonomi:

– Det går overraskende bra i norsk økonomi, gitt det fallet vi har hatt i oljeprisen. Nedturen er begrenset til oljesektoren på Sørvestlandet. Andre deler av landet er mindre påvirket. Med rekordlav rente er det ikke så rart at boligprisene stiger i andre deler av landet. Til dels mye, sier Olsen og viser til pressområder som Oslo og Trondheim.

Les også

Her har det blitt vanskeligere å få boliglån

Ser ikke moderasjons-tegn

Nordea har tidligere spådd at boligåret 2016 vil begynne å vise moderasjon, etter en pangstart som har overrasket flere eksperter.

– Det ser ikke ut som det vil skje ennå. Folk føler jobbtrygghet i store deler av landet, og det er også varslet om ytterligere rentekutt.

Les også

Ny statistikk: Kraftig fall i boligsalget

Les også

Eiendomsmegler legger seg paddeflat etter denne annonsen

Les også

2005: Kjøpt ny for 2 millioner | 2016: Solgt for 4,25 millioner

Publisert:

Her kan du lese mer om