Måling: Én av fem vil fly mindre til fordel for klimaet

Kun 22 prosent av spurte nordmenn er villige til å fly mindre for å spare miljøet. Mange føler de har en «rett» til å fly, sier forsker.

VIL BEGRENSE UTSLIPP: Flytrafikken er en kilde til store CO2-utslipp. FNs organisasjon for sivil luftfart vedtok i 2016 å skape karbonnøytral vekst etter 2020 i internasjonal luftfart.
Publisert: Publisert:

Vestlendinger og oslofolk er mest villige til å redusere flytiden til fordel for klimaet, skal vi tro en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Vårt Land.

Det kommer også fram at ­kvinner er mer villige enn menn, og at yngre er mer villige til å fly mindre enn eldre. Velgere fra partiene MDG, SV og Venstre rangerer også høyt, mens Fremskrittspartiets velgere er minst interessert i å endre på sine flyvaner.

Forsker Marianne Aasen ved ­Cicero Senter for klimaforskning i Oslo sier tallene stemmer godt med tidligere undersøkelser.

– En studie gjort av kollegaer av meg viser at mange tenker på det å velge fritidsreisemåte nesten som en rettighet, noe som folk har gjort seg fortjent til, noe som skal være spesielt og som skal legges opp uten andre hensyn enn hva de har lyst til å gjøre, sier hun.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har antallet flyreiser til og fra norske flyplasser økt med 10 prosent siden 2012.

Les også

Nå vil nordmenn til Tyrkia igjen

Les også

– Klarer ikke håndtere turistmassene

Les også

– Vi ser for oss at vi har behov for 40 til 50 fly

Publisert: