Advarer boligkjøpere mot vinner-fokus: – Mange leser ikke salgsoppgaven

Når boliger slukes som varmt hvetebrød, kan bismaken komme krypende.

RASKE SALG: Her er boliger på Kjelsås, et område som har steget kraftig i pris det siste året.
Publisert:

For plutselig er felleskostnadene høyere enn du trodde, sameiet skal låne en formue for å rehabilitere pipene, badet hadde visst ingen papirer, elanlegget må byttes – og solen skinner slett ikke på balkongen.

Boligskuffelsene kan være mange – og hvis avgjørende informasjon blir holdt tilbake, kan du som kjøper ha en god sak.

Men meglerbransjen ser et annet problem: Boligkjøpere som rett og slett ikke får med seg opplysningene som ligger foran øynene deres.

– Både vi og Forbrukerrådet har gjort undersøkelser som viser at mange ikke engang leser salgsoppgaven, sier Carl O. Geving, direktør i Norges Eiendomsforbund, til E24.

Bekymret for vinnerfokuset

I Oslo er snittboligen nå solgt bare 14 dager etter at den legges ut for salg. Mange av dem kuppes før fellesvisning av kjøpere som vil styre unna konkurrenter.

Den desperate knivingen om objektene gjør Geving bekymret for at særlig mange kjøpere mister fokus på hva de faktisk bruker sine millioner på.

Les også

Kjenner du «kobra-taktikken»? Her er bud-knepene du kan møte på boligjakt

– Kuppforsøkene viser at mange er frustrerte av å tape budrunder. Det blir et voldsomt fokus på å vinne ved å være først ute, og det tar fokuset vekk fra boligens tilstand. Det er bekymringsverdig, sier Geving, og fortsetter:

– Når man som amatør tar en veldig stor beslutning veldig raskt, øker risikoen for at man ikke tenker grundig gjennom valget, og ikke har undersøkt godt nok.

I meglerloven står det at meglere skal legge til rette for at transaksjonen skjer med passende hastighet, og de skal også gi råd til kjøpere.

– Tar veldig lett på boligkjøpet

– Men det skjer jo ikke når folk kupper, for da havner megleren på sidelinjen, sier Geving.

Meglere har ikke lov til å formidle bud til selger som har akseptfrist tidligere enn klokken 12 dagen etter siste visning. Kjøpere som kupper må derfor gå gjennom selger direkte.

– BLIR FORT DITT EGET PROBLEM: Christer Vikebø, forfatter av Boligboken og megler i Privatmegleren, synes mange tar for lett på boligkjøpet.

Uopplyste kjøpere er imidlertid ikke bare et Oslo-problem, ifølge Christer Vikebø.
Han er mangeårig bergensmegler og regionsansvarlig ved Privatmegleren Vikebø & Jørgensen.

Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

– Når du går på visning og byr dagen etter, blir du fort ditt eget problem. Jeg har selv opplevd at kjøpere har klaget over forhold ved boligen som er klart opplyst i salgsoppgaven, sier han til E24.

Leser, men forstår ikke

Han sier han lar seg forundre over hvor lite tid nordmenn egentlig bruker på å gjøre research før de kaster seg inn i hete budrunder.

– Folk tar veldig lett på boligkjøp i Norge. Det sees på som helt greit å ikke gjøre særlige anstrengelser før man bruker noen millioner. Stort sett fungerer det også utmerket – helt til det ikke gjør det.

Oftere enn kjøpere som unnlater å lese papirene, opplever han at informasjonen blir lest kjapt, men at kjøperne ikke forstår hva det egentlig betyr.

– For eksempel kan det stå at boligen har utredet en utleiedel som ikke er omsøkt. Det betyr faktisk at huset har en leilighet som etter alle praktiske forhold ikke kan leies ut, sier Vikebø.

Geving i NEF, som selv er jurist, påpeker at salgsoppgaven inneholder en del formell sjargong.

– Det er en del fagtermer. Det du ikke forstår, er det viktig at du spør om, sier han.

Les også

Desperate kjøpere: Tåsen-villa gikk fem millioner over prisantydning

Fem tips: Få kontroll på boligen du kjøper

  • Ta deg god tid til å lese hele salgsoppgaven nøye. Les alt med liten skrift. Forstår du alle opplysningene som gis? Fagtermer du ikke skjønner må du spørre om. Få gjerne en annen til å lese igjennom. Kanskje personen ser noe du har gått glipp av.
  • Husk vedleggene! Les både takstrapporten og selgerens egenoppgave. Den inneholder viktige opplysninger om feil og mangler selgeren kan kjenne til, eller mulige problemer som bør sjekkes nøyere.
  • Bruk god tid på visning. Ta gjerne med en venn, og aller helst en fagperson. Bad, rør og elektrisk anlegg er særlig dyrt å utbedre. Bruk megleren aktivt og spør om forhold som er viktige for deg.
  • Ikke vær redd for å spørre om å komme tilbake og se boligen en gang til – eller se boligen i forkant. Man kan bli blind på førsteinntrykket.
  • Dersom du trenger avklaringer fra megler – for eksempel når solen forsvinner fra balkongen, eller bekreftelse på at badet er lagt med membran – så sørg for å få dette skriftlig. Muntlige lovnader er lite verdt ved en eventuell tvist.

Kilde: Christer Vikebø, megler og forfatter av «Boligboken», og administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Publisert:

Her kan du lese mer om