Derfor tar nordmenn opp dyre forbrukslån: - Tror ikke folk forstår hvor mye TV-en vil koste dem

Hele fire av ti nordmenn har tatt opp forbrukslån.

REAGERER: Syv prosent med forbrukslån sier de bruker pengene til å kjøpe flatskjerm. Styr unna og spar opp pengene i stedet, oppfordrer forbrukerøkonom Kristina Picard.
Publisert:

Det er analyseselskapet YouGov som har gjennomført den ferske undersøkelsen blant 1.004 nordmenn over hele landet på vegne av Komplett Bank.

Resultatet viser at svært mange nordmenn har tatt opp dyre lån for å finansiere forbruk:

 • 15 prosent svarer de har forbrukslån i dag
 • 26 prosent, eller én av fire, har hatt forbrukslån tidligere men ikke i dag
 • 59 prosent, eller seks av ti, svarer at de aldri har hatt forbrukslån

Fire av ti har dermed enten forbrukslån i dag, eller har hatt det tidligere.

Og hva går pengene til? Ofte er det reiser, biler og flatskjermer som kjøpes på kreditt.

- Et pengesluk, advarer forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Hun synes tallene er høye, men er ikke overrasket.

- Forbrukslån blir lettere og lettere tilgjengelig, og markedsføres stadig mer aggressivt. Jeg kan forstå at folk tyr til det i enkelte situasjoner, for det kan skje ting i livet som gir akutt behov for penger.

- Men å lånefinansiere forbruk er ikke noe lurt, og noe man bør gjøre alt for å unngå, sier Picard til Dine Penger.

Inkasso-sjef: - Langt flere nordmenn bør svartelistes

Skyhøy rente. Et forbrukslån gis vanligvis uten at du trenger å stille sikkerhet, og uten at kredittyter bryr seg om hva du bruker pengene til.

Haken er at det koster flesk: Den effektive renten havner ofte på rundt 20 prosent (se eksempler lenger ned i saken).

Da vokser sluttregningen fort: Tar du opp 50.000 kroner i forbrukslån i dag og venter ett år før du betaler alt tilbake, blir du nødt til å hoste opp 10.000 kroner ekstra.

- Folk må ikke se på dette som ekstra penger. Det er et pengesluk – alt du kjøper med forbrukslån blir i realiteten dyrere. Det har langt flere ulemper enn fordeler, sier Picard.

Les også:Nordmenn nær inkasso-dobling på seks år

Satte lånerekord. Ifølge Finanstilsynet hadde nordmenn i fjor til sammen 67,7 milliarder i forbrukslån – det høyeste nivået noen sinne.

Av de som har eller har hatt forbrukslån, er kjøp av ny TV blant de vanlige grunnene. Syv prosent svarer at forbrukslån har gått til flatskjerm. Det får Picard til å reagere:

- Ny flatskjerm er ikke noe man ha, og ikke noe det er verdt å ta opp dyr gjeld for. Dette viser at flere åpenbart mangler en buffer på konto, men da bør de heller spare. Jeg tror ikke folk forstår hvor mye den TV-en vil koste dem, sier Picard.

En TV til 15.000 vil koste deg 3.000 ekstra hvis forbrukslånet har en rente på 20 prosent og du betaler tilbake pengene om ett år.

Utsetter du betalingen ett år til, vil TV-en derimot ha kostet deg 21.600 kroner totalt.

Dette brukes forbrukslånet til

Blant de som har eller har tatt opp forbrukslån, har pengene oftest blitt brukt på bil, reperasjoner, interiør og reiser (flere svaralternativer var mulig i undersøkelsen):

 • Bil: 28 prosent
 • Reparasjon i huset: 21 prosent
 • Reiser: 15 prosent
 • Interiør: 12 prosent
 • Betale ned annet lån: 11 prosent
 • Flatskjerm: 7 prosent
 • Reparasjon av bil eller båt: 6 prosent
 • Båt: 3 prosent
 • Klokke: 3 prosent
 • Briller: 3 prosent
 • Veske: 2 prosent
 • Sko: 2 prosent
 • Sportsutstyr: 2 prosent
 • Annet: 26 prosent

- Jeg undrer meg over at så mange bruker det til bil. Billån kan ofte bakes inn i boliglånet, og gir langt lavere rente enn du har på forbrukslån, sier Picard, som også stusser over at mange tar opp forbrukslån for å investere i hjemmet sitt.

- Da ville jeg først hørt med banken om du kan refinansiere boliglånet. Det har mye lavere rente enn forbrukslånet har, sier Picard.

Boliglån-risiko. Hun påpeker at forbrukslån også kan gjøre deg mindre attraktiv som boliglånskunde. Høyere gjeld teller i utgangspunktet negativt i avgjørelsen om du får lån, og i så fall hvor mye.

- I tillegg viser undersøkelser at sannsynligheten for å havne i betalingsproblemer er større blant de som har forbruksgjeld, sier Picard.

Har du først tatt opp forbrukslån, anbefaler hun at du prioriterer nedbetalingen raskt.

- Har du dyr forbruksgjeld, er det ingen vits i å spare. Bli kvitt forbruksgjelden så fort som mulig, for renten er langt høyere enn du oppnår ved sparing, sier Picard.

Så mye koster forbrukslånet deg

Dine Penger har sjekket lånetilbud og renteeksempler hos Nordea, DNB og Bank Norwegian.

Nordea

Tilbyr: Inntil 200.000 kroner uten sikkerhet, løpetid inntil 5 år.

Effektiv rente: Varierer med lånebeløp. Eksempel: Låner du 100.000 kroner får du en effektiv årlig rente på 15,84 prosent.

DNB

Tilbyr: Inntil 250.000 kroner uten sikkerhet, løpetid inntil 10 år.

Effektiv rente: Varierer med lånebeløp og nedbetalingstid. Eksempler: Låner du 100.000 kroner over ett år får du en effektiv rente på 19,44 prosent. Låner du 20.000 kroner over ett år får du en effektiv rente på 27,57 prosent.

Bank Norwegian

Tilbyr: Inntil 400.000 kroner uten sikkerhet, løpetid inntil 15 år.

Effektiv rente: Varierer med lånebeløp og nedbetalingstid. Eksempel: Låner du 65.000 kroner over fem år, får du en effektiv årlig rente på 17,8 prosent.

Med forbehold om at bankene gir riktige opplysninger på sine hjemmesider.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om