28,6 milliarder
skattekroner på vei

Jubeldag eller fortvilelse? I dag sendes skatteoppgjøret ut.

I DAG KOMMER SKATTEOPPGJØRET: I dag sendes oppgjøret til vel tre millioner nordmenn - som får enten penger igjen eller baksmell.

Berit Roald
  • Dine Penger
Publisert:

Leverte du selvangivelsen elektronisk, eller benyttet du deg av leveringsfritaket, så er du blant de cirka 2,5 millionene som får igjen penger nå i første pulje.

Da kan du forvente å få pengene inn på konto, eller på utbetalingskort, innen to uker fra og med i dag.

Samtidig er det i første pulje også 403.000 nordmenn som får regning utsendt i dag, etter å ha fått baksmell på skatten.

De må betale tilsammen 5,5 milliarder kroner i restskatt. Disse får betalingskort i posten. Fristen for å betale beløp under 1.000 kroner er satt til 20. august.

Restskatt over 1.000 kroner deles i to terminer. Første termin er 20. august, mens andre termin er 24. september.

Flere puljer med skatteoppgjør

Neste pulje med skatteoppgjør kommer 6. august. Denne puljen inkluderer også personlig næringsdrivende og deres ektefeller, i tillegg til skattytere som leverte selvangivelsen på papir.

Etter 6. august blir det løpende skatteoppgjør fram til siste oppgjørsdato 15. oktober.

- Skatteetaten kan ikke gi en konkret dato for når den enkelte får sitt skatteoppgjør, heter det i en melding sendt ut fra etaten i morgentimene onsdag.

- Det kan være flere årsaker til at man ikke har fått oppgjøret sitt. Det kan for eksempel mangle opplysninger i selvangivelsen, eller den kan være tatt ut til tilfeldig kontroll. Helt generelt er det slik at jo mer komplisert selvangivelse man har, jo lengre tid tar det å behandle den, skriver Skatteetaten videre.

Kommer elektronisk

Skattedirektør Hans Christian Holte.

Anette Karlsen

Nytt er at de fleste får skatteoppgjøret sitt kun elektronisk. Skatteetaten er første offentlige virksomhet nå har tatt i bruk et nytt felles kontakt- og reservasjonsregister for offentlig sektor.

- Vi jobber hele tiden med å effektivisere og forenkle våre tjenester og kommunikasjonen med skattyterne, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

- Nå tar vi steget helt ut og gjør elektronisk kommunikasjon til hovedregelen, også for skatteoppgjør og selvangivelse.

Mer enn 3,3 millioner innbyggere har registrert sin e-postadresse og/eller mobilnummer ved innlogging til offentlige tjenester, og er registrert i det nye kontakt- og reservasjonsregisteret for offentlig sektor.

Du må selv gi beskjed om du ønsker å få skatteoppgjøret i postkassen, eller som epost.

- De må selv aktivt be om å få skatteoppgjøret på papir hvis de ønsker det. De som aldri har brukt noen digitale offentlige tjenester, og alltid har mottatt skatteoppgjøret på papir, vil fortsatt få oppgjøret og annen post i papirs form, opplyser Skatteetaten.

Flere artikler

  1. Nå får en halv million nordmenn skatteoppgjøret

  2. Snart kommer skattepengene

  3. Disse papirene må du finne frem til selvangivelsen

  4. Annonsørinnhold

  5. I dag får nordmenn tre milliarder kroner på konto

  6. Vil du ha skatteoppgjør i posten, må du registrere deg på nett