28.000 barn under 13 år har nå bankkort: Slik kan barnet ditt få bankkort

Barn tar etter de voksne i kortbruken. Stadig flere barn bruker kort fremfor kontanter. Sjekk hvordan ditt barn kan få bankkort.

Nå med bilde. Da Peder fylte 13 år tidligere i høst, fikk han bankkort med bilde. Det var ekstra gøy, synes Peder.

Foto: Cecilie Brun Løwe
 • Tone Iren Sørheim
Publisert:,

Økt satsing. Ferske tall fra finansnæringen viser at det har blitt utstedt 28.000 bankkort til barn under 13 år det siste året. For ett drøyt år siden var antallet null. Tallet er hentet inn fra Sparebank 1-gruppen, DNB og Eika-bankene.

– Vi ser en økende satsing inn mot familiesegmentet. Bankene henvender seg til barn helt ned i syvårsalderen, men også barn under syv år kan få bankkort hvis foreldrene mener barna er i stand til å håndtere dette, sier administrerende direktør Iren Tranvåg hos Cicero Consulting.

Bankene er mer aktive mot barn og unge. – De yngste kundene tilbys nå både fullverdige kundeprogram, kort, nett- og mobilbank, sier administrerende direktør, Iren Tranvåg, hos Cicero consulting.

Foto: Cicero

Hun sier ar familiesegmentet tidligere var underbetjent, men at de nå ser at konkurransen hardner til også innen dette segmentet.

- Vi ser for eksempel at blant banker i utlandet er det flere som har egne utdanningsløp mot barn og unge. Den trenden ser vi nå også kommer til Norge.

Bankene ser at det blir stadig viktigere å bygge kundelojalitet fra tidlig alder.

– Vi mener derfor at bankene, som er med på å endre adferd, bør ta et samfunnsansvar ved å lære opp neste generasjon i økonomi, pengebruk og sikkerhet, sier Tranvåg. Dette er det flere banker som allerede gjør, sier Tranvåg.

Les også: Over halvparten får hjelp av foreldre

Erstatter mindre kontante beløp. For nesten to år siden spurte Sparebank1 3000 foreldre med barn i alderen 10-12 år om deres synspunkter rundt kontanter og bankkort til barn.

70 prosent av disse kundene oppgav at det ofte er en utfordring å ha penger tilgjengelig for sine barn i forbindelse med småhandel, og at et bankkort tilpasset barn ville løse en slik utfordring.

Først ut i Norge med bankkort til barn. – Sammen med mobilbank for barn gir bankkortet en fin anledning til å lære barn gode vaner tidlig ved bruk av visakort og "digitale lommepenger" i trygge omgivelser, sier spareøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Foto: Sparebank 1

I tillegg mente kundene at kortet ikke skulle kunne brukes på nettet, ha beløpsgrenser og være enkelt å sjekke saldo på.

Sparebank 1 ble først ut med bankkort til barn, da de lanserte det for litt over ett år siden.

– Viktig å understreke at bruk av bankkort krever trening hos et barn. Dette må foreldrene ta ansvar for. Barnet må forstå at kortet kan gå tomt, og hvordan penger går ut og inn på konto. Det er viktig at de voksne tar aktivt ansvar for denne læringen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Foreldrene bestemmer selv hvor mye penger det skal stå på kontoen, og hvor ofte penger skal overføres til barnet. De kan til enhver tid følge med på saldo og transaksjoner i nettbank og mobilbank.

Les også: Får ikke flere fridager til syke barn

Poppis for barn og voksne. Peder på 13 år synes det er stor stas med eget bankkort. Foreldrene setter lommepenger og lønn for jobben han gjør rett inn på kortet hver tirsdag.

– Vi som foreldre synes det er ryddig og enkelt. Kortet hans er også knyttet opp mot min nettbank, så jeg har kontroll over kortbruken, sier moren Cecilie Brun Løwe.

13 år og kortbruker. Tiril fikk i høst nytt bankkort da hun fylte 13 år, og kjenner godt til bruken av bankkort.

Foto: PRIVAT

Litt skummelt. Tiril på 13 år får også penger rett inn på bankkort, av foreldrene Monica og Kjell Kullhuset. Mor Monica synes det er viktig at datteren ser hvordan bankkort og penger hører sammen.

– Tiril synes imidlertid det var noe skummelt med bankkort for barn siden kortet har en beløpsgrense på 400 kroner i uken, og hun ikke alltid var like sikker på hvor mye hun hadde brukt, sier Monica Kullhuset.

Nå har Tiril fått ungdomskort uten den samme sperren.

Monica synes ordningen med bankkort fungerer fint, og mener det er viktig at datteren tilegner seg kunnskap om hvordan penger vil håndteres i fremtiden.

Bankkort og elektroniske løsninger vil prege Tirils bankhverdag i årene som kommer.

Bakgrunn:15-åringer kan få kort på egenhånd

Dette er reglene for bankkort hos de ulike bankene

DNB

Fra 10 år:

 • Introkortet gis etter fylte 10 år, med foreldrenes samtykke. Kortet er gratis, og har heller ingen årsavgift. SMS-tjenester er også gratis. Gir tilgang til: Sparekonto uten uttaksbegrensninger (valgfritt), nettbank samt mobilbank.
 • Beløpsgrense i minibank Norge 2.500 kroner per 4 dager. Minibank utland 9.900 kroner per 4 dager.

Fra 15 år:

 • Som over, og kortet kan nå brukes til benyttes til netthandel.

Beløpsgrense i minibank Norge 5.000 kroner per 4 dager. Varekjøp utland 10.000 kroner per 3 dager.

Det er hos DNB 18-års aldersgrense for å opprette bankkort med konti alene.

Nordea

– Vi er i ferd med å lansere eget barnekort for barn i alderen 0-13 år. Dette vil komme i løpet av våren. Barnekortet vil ikke ha noen aldersgrense, men foreldrene må være med når det søkes om kortet, sier assisterende informasjonssjef, Johannes Stenwig, til Dine Penger.

For barn (tenåringer) over 13 år:

 • Ungdomskortet kan også brukes på internett og i utlandet.
 • Personer over 15 år kan bestille kortet uten at foreldrene er med. For dem under 15 må fortsatt foreldrene være med for å bestille kortet, akkurat som for barnekortet.

Danske Bank

 • For barn i alderen 13-18 år tilbyr de Cashkonto med tilhørende kort - VISA Elektron. Det betaler du ingenting for å bruke. Bankkortet gir gebyrfrie varekjøp i Norge og utlandet, samt gebyrfrie minibankuttak i alle minibanker i Norge og i utlandet.
 • Visa Elektron-kort /Maestro Ungdomskort kan aldri gå i minus. Det vil si at du ikke kan ta ut mer enn det du har på konto til enhver tid. I minibank kan du maksimalt ta ut 15.000 kroner på 7 dager.
 • Inngåelse av avtale om bruk av VISA-Elektron forutsetter skriftlig samtykke fra kontohavers verge. Er det to verger så skal begge samtykke.


Storebrand

 • Storebrand tilbyr betalingskort til personer fra 13 år. Personer mellom 13 og 18 år tilbys et VISA Elektron.
 • Kortet kan benyttes til varekjøp for inntil kr. 8.000 i løpet av 3 dager.
 • Det er et absolutt krav at foreldre/ foresatte må samtykke før vi utsteder kort til personer under 18 år.

Sparebank 1

Under 13 år:

 • Aldersgrensen på dette kortet er 7 år, med noe variasjoner mellom de ulike SpareBank 1-bankene. Øvre aldersgrense er 13 år.
 • Ingen egenandel ved eventuelt misbruk av kortet, det er ikke bilde eller fødselsnummer på kortet. Kortet er gyldig i tre år, og utløpsdatoen står på kortet.
 • Avtaledokumentene signeres av begge vergene. Dersom én har vergeansvar alene, legges det ved dokumentasjon på dette forholdet.
 • Kortet kan ikke benyttes for kontantuttak i kasse i banken, heller ikke til kjøp på nett.

Ungdomskort 13-18 år

 • Eget SpareBank 1-kort for ungdom (Visa Electron), er godkjent som legitimasjon i Norge.
 • Kan brukes i alle butikker og minibanker merket BankAxept og Visa, i Norge og i utlandet.
 • Kan ikke brukes til netthandel
 • Ingen årsavgift og gratis bruk når du betaler for varer og tjenester i Norge og i utlandet. Gratis uttak av kontanter i SpareBank 1s minibanker
 • For å bestille bankkortet må ungdommen møte opp i banken sammen med en foresatt – og må ha med gyldig pass.

Eika-gruppen

 • Junior-kort til barn under 13 år.
 • Fungerer i minibank og ved varekjøp. Netthandel er ikke tillatt.
 • Foreldrene må være med når det søkes om kortet.
 • VISA Elektron tilbys de unge under 18 år.
 • Kortet kan ikke benyttes til netthandel.
 • Kortet kan kun brukes i betalingsterminaler som er online og man har mulighet for å sette en beløpsgrense over en gitt periode.

Les også: Disse slåss om din mobile lommebok

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Bankkortene er sperret: Derfor får ikke barn handle på nett

 2. Varsler kontroll av bankenes barnekort

 3. Slik er de nye kravene for bankkort til barn

 4. Annonsørinnhold

 5. Minibanken nærmer seg 50 år - og blir trolig snart pensjonist

 6. Sebastian (10) ba om eget bankkort for å spare mer