Slik blir krita krise: Derfor går vi i kreditt-fella

I perioder hvor økonomien skranter, bruker stadig flere penger de ikke har – på ting de kanskje ikke trenger.

DYRE IMPULSKJØP: Fire kredittkort i lommeboken og liten impulskontroll gjorde det enkelt for Jahn-Arvid Lerudsmoen (30) å bruke mer penger enn han hadde.
 • Siri Eggen
 • Erlend Ofte Arntsen (VG)
Publisert:

Med fristelser som «kjøp nå, betal senere», «forbrukslån på dagen inntil 360 000 kroner» og «lån penger på dagen uten sikkerhet», florerer det av tilbud til nordmenn i pengeknipe.

Tilbud det er lett å ty til – enten du drømmer om en ny flatskjerm eller sliter med å få endene til og møtes.

– Faren er at det er lett tilgjengelig penger som du kanskje egentlig ikke har, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB.

Hun mener tendensen er at stadig flere bruker kredittkort og forbrukslån til å spe på forbruket eller til å dekke over andre regninger.

Les også:Forbrukerministeren: – Banker må slutte å pushe forbrukslån
Les om konsekvensene ved betalingsanmerkninger: Hver fjerde får nei til leieboligen


Gjeldskarusellen. – Det er sikkert veldig flott der og da, men før du vet ordet av det er du kastet på gjeldskarusellen, sier Sandmæl.

En karusell de kjenner godt til i Gjeldsofferalliansen.

Kredittkortgjeld: Leder i Gjeldsoffer-Alliansen, Bengt Scheldt påpeker at mange i dag blir gjeldsoffer av kredittkortgjeld. For ti år siden var det boliglån som var problemet.

– For ti år siden var det i hovedsak egen bolig som var årsaken til gjeldsproblemer. Nå er det personer som står uten inntekt, men som forsøker å henge med likevel og bruker kredittkort, sier leder Bengt Scheldt.

Og tendensen er klar: Nordmenn har over 55 milliarder kroner utestående i kortbaserte utlån og andre forbrukslån uten sikkerhet.

Det tilsvarer en økning på 24 milliarder kroner siden 2006, ifølge Finanstilsynet.

En SIFO-rapport fra 2011 viser at én av fire som mottar inkassokrav er ungdom under 25 år. Hele 17.500 unge mellom 20 og 24 år har betalingsanmerkninger.

Les også:Megler må betale 50.000 kroner til boligkjøper

Velferd med lån. Forsker ved SIFO, Christian Poppe, mener det har utviklet seg en kollektiv forståelse for at velferd kan finansieres av lånte penger.

– I løpet av 90-årene begynte vi for alvor også å låne til forbruk. Skrur vi tiden 10-15 år tilbake var denne typen lån nærmest uhørt, sier Poppe.

I underkant av 40 prosent av betalingsanmerkningene i 2012 knyttes til ulike former for forbrukslån, ifølge kredittinformasjonsselskapet Experian.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– De starter ofte med kort A, som de betaler ned med kort B, helt til de er igjennom hele alfabetet. De kan holde det gående lenge på dette viset, men til slutt sprekker boblen, sier Scheldt.

Silje Sandmæl i DNB har en klar oppfordring:

– Før du kjøper en TV på kreditt, må du regne på at hva det til syvende sist kommer til å koste deg, med mindre du betaler tilbake når regningen kommer, sier hun.

Jahn-Arvid (30) mistet all kontroll

Jahn-Arvid Lerudsmoen (30) satt igjen med 350.000 kroner i kredittkortgjeld.

VÅLER (VG) Med 350 000 kroner i forbrukslån etter ukritisk kredittkortbruk, slet Jahn-Arvid Lerudsmoen (30) med å sove om natten.

– Jeg hadde store problemer med impulskontrollen, og endte opp med å kjøpe det jeg hadde lyst på, sier Lerudsmoen, som fikk påvist ADHD i voksen alder.

Det hele startet i 2009. Med nyinnkjøpt leilighet på Gran Canaria, tok Lerudsmoen opp et nytt lån for å fullføre et oppussingsprosjekt hjemme i Norge. Ferier og impulskjøp betalte han med ett av sine fire kredittkort.

Da han ble separert året etter skar det seg totalt.

– Jeg sluttet å åpne regninger og inkassobrev. Jeg visste ikke hvilken ende jeg skulle begynne i, mistet totalt kontroll og slet med å få sove om natten, sier Lerudsmoen, som har jobbet som driftsoperatør ved Solør Renovasjon siden 2006.

Til sammen hadde han halvannen million i gjeld. Deriblant 350.000 kroner i ulike typer kredittgjeld.

I fjor fikk Lerudsmoen besøk av TV3-programmet «Luksusfellen», som forhandlet frem en nedbetalingsplan med kreditorene. Hvis alt går etter planen er 30-åringen gjeldfri om syv år.

– Etter å ha utsatt i problemene i flere år, er det deilig å se en ende på det, sier han.

Les også:Vil ha privatøkonomi inn i undervisningen

Her er skrekklånene

Mann 45 år: Etter å ha tatt opp flere ulike forbrukslån, sitter en 45 år gammel mann igjen med stor gjeld som følge av lån uten sikkerhet. Blant annet er Her og Nå, en populær aktør innen forbrukerfinansiering, kreditor. Totalt har 45-åringen en gjeld på 2,7 millioner.

Kvinne 44 år: Med en totalgjeld på over 1,1 millioner kroner, stammer halvparten av gjelden til 44-åringen fra lån uten sikkerhet.

Kvinnen skylder blant annet over 50.000 kroner til et finansieringsselskap som gir lån til biler, motorsykler og campingvogner.

Mann 48 år: En 48 år gammel mann har over 1,2 millioner kroner i gjeld etter flere lån uten sikkerhet. Gjeldskravene kommer fra 26 selskaper. Det største kravet, kommer fra Nordax, som reklamerer med at du kan låne opp til 300.000 kroner uten sikkerhet.

Kvinne 74 år: En 74 år gammel kvinne har stor gjeld etter flere lån uten sikkerhet, blant annet to ulike billån, på til sammen 300 000 kroner. Hun har også en kredittkortgjeld på 30.000 kroner hos dagligvareaktøren Coop. Gjelden er totalt nærmere 2,3 millioner kroner.

Planleggingshjelp: I Dine Pengers budsjettmal legger du inn dine opplysninger, og får hjelp til å budsjettere for 2013.Du finner budsjettmalen her.

Slik unngår du krite-fella

 • Lag oversikt over hva som går inn og hva som går ut. Prioriter utgiftene i riktig rekkefølge.
 • Stresstest økonomien i henhold til renteoppgang og uforutsette hendelser.
 • Vær sikker på at du har penger til å betale regningen, før du drar kredittkortet - tren på impulskontroll!
 • Vurder flere alternativer hvis du har et kortsiktig pengebehov, deriblant lån fra arbeidsgiver eller forskudd på lønn/feriepenger.
 • Sett deg grundig inn i hva forbrukslån, kredittkort og kjøpekort koster i form av renter og gebyrer.
 • Lån penger til ting av verdi, du kan ikke selge et restaurantbesøk.
 • Kredittsjekk deg gratis på internett for å se om du har noen betalingsanmerkninger.

Kilde: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, assisterende fagdirektør Rolf Mæhle i Finans Norge.

Slik kommer du ut av krisen

 • Lag et regnskap for å få oversikt over forbruket ditt, og skrell bort alle unødvendige utgifter.
 • Prioriter den dyreste gjelden med høyest rente først.
 • Frigjør penger for å betale ned forbrukslånet. Utsettelse på studielån, avdragsfrihet på boliglån eller forskudd på feriepenger, er noen muligheter.
 • Forsøk å få til en refinansiering der du samler flere lån i ett med pant i din bolig. Dette vil gi en vesentlig lavere rente.
 • Kontakt kreditorene for en nedbetalingsavtale.
 • Sjekk om det kan lønne seg å bytte forsikringer, mobil og strøm.

Kilde: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, assisterende fagdirektør Rolf Mæhle i Finans Norge.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Derfor har menn mer kredittkortgjeld enn kvinner

 2. Slik bør samboere dele utgiftene

 3. Maren styrte unna fellene: Pengefellene du kan gå i som samboer

 4. Kritiske til nytt gjeldsregister

 5. Lite å rutte med etter ferien?: Førstehjelp til lommeboken