Finanstilsynet avviser kritikk av 15 prosentskravet: – Du må tåle renteoppgang på 5 prosentpoeng!

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen synes vi fortsatt låner for mye. Han avviser kritikken av 15-prosentskravet og peker på at du må tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng.

Finanstilsynets sjef Morten Baltzersen synes vi låner for mye av boligens verdi.

Foto: NTB Scanpix
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Alvorlig. Finanstilsynet presenterte i dag rapporten «Finansielle utviklingstrekk 2012». Rapporten ble lagt frem av finanstilsynets direktør Morten Baltzersen.

Det var knyttet spenning til fremleggelsen, tiltross for at navnet kanskje kan være litt kjedelig. For det var nemlig ved fremleggelsen i fjor at Baltzersen lanserte et egenkapitalkrav på 15 prosent ved kjøp av bolig.

Egenkapitalkravet betyr at man ikke kan låne mer enn 85 prosent av kjøpesummen, og må ha 15 prosent i egenkapital.

Avviser kritikk. Mange har kritisert egenkapitalkravet, blant annet fordi det ikke ser på betjeningsevne. Baltzersen avviste kritikken:

– Vi ser både på belåningsgrad og betjeningsevne, men vi anbefaler at alle skal tåle en økning i renter på 5 prosentpoeng og fortsatt ha penger igjen til å leve, sa han.

– I fjor var det 26 prosent som hadde belåning over 90 prosent, nå er det 17 prosent over 85. Derfor har våre nye krav virket, påpekte Baltzersen.

Samtidig øker boligprisene, og dermed øker også belastningen på husholdningene, pekte Baltzersen på.

Les noe av kritikken her:– Regjeringen presser nyutdannede ut av boligmarkedet

Høy rentebelastning. Baltzersen er særlig bekymret for hvor stor del av inntekten som norske husholdninger bruker på å betjene gjeld – såkalt rentebelastning. Den er nå lavere enn den har vært, men kan meget fort gå opp, peker Baltzersen på:

– Ved en normalisering av rentenivået vil vi ha en rentebelastning som ligger rundt eller høyere av hva det gjorde da det gikk galt i norsk økonomi på 90-tallet, sa han og pekte på at svært mange husholdninger som har høy gjeld.

Han pekte også på at boligprisnivået nå er høy, og at boligprisene går oppover, og i september for eksempel steg med syv prosent.

Økningen i gjeld er drevet av boligprisene, pekte Baltzersen på, og mente at jo lenger dette får skje, jo høyere blir fallhøyden.

Så mye av inntektene bruker vi på gjeld

Norske husholdningers rentebelastning: Den lilla streken viser hvor mye av inntekten man bruker på renter. Den har vært høyere, men kan fort gå opp hvis rentene går opp, kommenterte Finanstilsynet.

Les også:Så lite får du for en full BSU-konto i Oslo

Går godt, men... Baltzersen var gjennom hele fremlegget sitt tydelig om at selv om det går godt i Norge, må vi ta høyde for at tidene kan bli dårligere. For Norge er et av de meget få land der det går bra, og vi kan fort få kjenne krisen ute i verden.

– Det er ikke galt at det går godt i norsk økonomi, understreket Baltzersen, men pekte på at hvis det går godt lenge kan man bli for optimistisk.

Les også:Nå blir det obligatorisk boligsalgsrapport

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Ser effekt av kapitalkrav: Slik har Baltzersen bremset boligprisene

  2. Finanstilsynets stresstest viser en sårbar økonomi: – Vi håper dette går bra

  3. Se hvor dyrt lånet ditt kan bli: Bankene krever at du tåler rentesjokk

  4. Finanstilsynet om nordmenns gjeldsgalopp: – Urovekkende

  5. Ett av syv lån overstigeregenkapitalkravet