-Tungt å svelge at vi fikk så lite

Bytter du enebolig i leilighet utenfor Oslo, må du klare deg på mye mindre plass - hvis du ikke legger flere hundre tusen på bordet.

NÅ: Eva Sandengen og Hans Svein Felde kjøote ny leilighet for 2.500.000 kroner. De har en tredjedel så mye plass som før, men bruker flittig den store verandaen i hele sommerhalvåret. Foto: Magnar Kirkenes

 • Sven Arne Buggeland
Publisert:,

Kvadratmeterprisen for leiligheter er langt høyere enn for eneboliger, bortsett fra i hovedstaden.

Tabellen nederst i denne artikkelen viser hvor stor leilighet du får, om du veksler inn eneboligen din.

- I dag kan du ikke forvente å sitte igjen med penger, når du selger huset for å kjøpe sentrumsnær leilighet, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

Flytter oftere

Eva Sandengen (58) og Hans Svein Felde (66) solgte en enebolig fra åttitallet for å flytte til flunkende ny leilighet på Madsebakken på Kongsberg i 2005.
De fikk knapt tre millioner kroner for huset på nærmere 250 kvadratmeter - og måtte ut med 2,5 millioner for terrasseleiligheten på 77 kvadratmeter.
- Det var tungt å svelge at vi fikk så lite for pengene, etter å ha gitt fra oss et digert hus. Ingen her synes at det var et rettferdig bytte, sier Eva Sandengen.

FØR: Trebarnsfamilien hadde stor enebolig på Kongsberg. Da barna var ute av redet, ble huset solgt for 2.950.000 kroner i 2005. Foto: Zentuvo

Flytter mer

Nordmenn er mindre bofaste enn før og flytter i snitt hvert syvende år. 220000 husstander kan tenke seg å flytte i løpet av det nærmeste året, ifølge Prognosesenteret.
- 38 prosent sier at deres neste bolig er en leilighet. Men selv om boligbyggingen øker markant, bygges det altfor få leiligheter til å dekke etterspørselen, sier Øye.
Les også:

Flere må skatte av hytte og bolig

Dobbelt så dyrt

Samtidig skyter kvadratmeterprisen på leiligheter i været. Forklaringen er høye tomtepriser, høye byggekostnader og nye, fordyrende krav fra myndighetene.
- En av årsakene til at bare om lag halvparten realiserer flytteplanene, er at leiligheter er i ferd med å bli for dyre. Selv for dem som har enebolig å veksle inn, sier Øye.

Kilder: Statistisk sentralbyrå, NEF, EFF, Finn.no og Econ Pöyry

Godt voksne

Typisk er et prosjekt som Bystranda Park i Kristiansand. 121 leiligheter med sjøutsikt i sentrum. Kvadratmeterprisen er dobbelt så høy som for eneboliger i sørlandsbyen.
- Mange kjøpere er godt voksne som benytter egenkapital fra egen bolig til kjøp av ny leilighet. Andre tar opp et lite lån, sier eiendomsmegler MNEF Ingrid Svendsen i ABCenter.

Betjent resepsjon

- Men de får mindre plass for pengene?

- Det er gjerne det de ønsker. Mindre å vaske, mindre å vedlikeholde, mer fritid. De ønsker seg moderne kvalitet og en fantastisk beliggenhet nær sentrum, sier Svendsen.
De som skal flytte inn i blokkene ved havnen når første byggetrinn står ferdig neste år, får også betjent resepsjon, fellesarealer med gjesterom og selskapslokale.
Les også:

- Ligg unna oppussingsobjekter

Vil bo lettstelt

På Kongsberg valgte Eva Sandengen og ektemannen å selge det store huset etter at barna var flyttet ut og før de måtte ta fatt på en sårt tiltrengt oppussing.
- Vi var ute etter en lettstelt bolig, og det har vi fått. Andre klipper gresset, brøyter snøen, vasker trappene og tar vedlikeholdet. Jeg savner ikke å pusse 56 vindusruter!

- Det må være rart å ha en tredjedel av plassen?

- Vi har stor, solvendt veranda med panoramautsikt, der vi bor fra påske til oktober. Og vil vi samle familien, drar vi på hytta. Der har vi mer plass, sier Sandengen.
Les også:

- Overraskende lav prisnedgang

Lokal fortetting

Bjørn Erik Øye ser tendenser til sterkere sentralisering. Ikke bare mot storbyene, men også inn til lokale sentra, der barnehager, skoler, handel og service samles.
Der kan det være langt mellom boligblokkene. Om lag 60 prosent av alle blokkleilighetene finnes i Oslo, Bergen og Trondheim og hele 99 prosent i tettbygde strøk.

Omtrent lik pris i Oslo

Det får følger for vekslingskursen. VG Dine Pengers tabell bekrefter at jo mer spredtbygd beliggenhet eneboligen har, desto dyrere er leiligheten i forhold.
Leiligheter i Oppland utenom Lillehammer koster 82 prosent mer enn eneboliger, per kvadratmeter.
I Oslo, som har masse blokker og bygårder, koster kvadratmeterne i hus og leiligheter omtrent den samme.
Les også:

Eiendomsmeglerbransjens prisstatistikk

med boligpriser fra hele landet

.

Gammelt til nytt

Redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger mener at tabellen som tilsynelatende viser et elendig bytteforhold, ikke forteller hele sannheten.
- Det er lett å glemme at eneboligen man flytter fra, gjerne er bygget på 1970-tallet, har oppussingsbehov og ligger et stykke utenfor sentrum, påpeker Ormseth.
- Leiligheten man flytter til, er derimot sentrumsnær og moderne. Justerer vi for beliggenhet og byggeår, er faktisk kvadratmeterprisen for enebolig og leilighet nesten helt lik.

Så stor leilighet får du for eneboligen din

Klikk på tabellen for å se den i større format. (Du må sannsynligvis klikke én gang til på bildet for å få det større).

Slik leser du tabellen

- Tabellen viser tre forskjellige utgangspunkt: Du eier i dag en enebolig som

enten

er 125, 175 eller 250 kvadratmeter.
- Tabellen viser hvor mange kvadratmeter leilighet du får dersom du selger eneboligen i samme kommune/bydel.
- Tabellen kan også brukes motsatt vei, altså at du flytter fra leilighet til enebolig. Har du for eksempel en leilighet på 99 kvadratmeter i Moss, kan du veksle den om til en enbolig på 125 kvadratmeter.

Trenger du tips om arveoppgjøret fra A til Å?

Se Den Store Arveboken fra Dine Penger

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Bolig

Flere artikler

 1. Større konkurranse om små, sentrumsnære leiligheter

 2. Disse boligtypene driver prisveksten i Oslo

 3. Selg leiligheten på Tjuvholmen og «kjøp nesten hele Verdal»

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

 6. Hyttedrøm på billigsalg