Tror folk er lut lei «næringslivsfesten» Birkebeinerrennet

Samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen advarer folk mot å skryte av at de går Birken, som han mener fremstår som en næringslivsfest. Kommunikasjonseksperter støtter Tangens Birken-kritikk.

NÆRINGSLIVSRENN? Flere mener Birkebeinerrennet har blitt mer og mer næringslivsrettet de siste årene. Bildet er fra rennet i 2008.
Publisert:

15. mars spenner 17.000 økonomer, ingeniører, lærere og næringslivsledere på seg langrennsskiene for å gjennomføre den 54 kilometer lange kraftprøven Birkebeinerrennet.

Mediene, E24 inkludert, skriver side opp og side ned om arrangementet, som også er et hett samtaletema på mange arbeidsplasser i disse dager.

Det burde det ikke være, ifølge samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen Karl-Fredrik Tangen.

- Mitt råd er: Gå Birken og hold kjeft, sier han til E24.

Tangen tror folk generelt ikke orker å høre om skirennet lenger.

- Jeg tror mange bærer avsmak for all praten om Birken. Alle som ikke er med, hvorfor i all verden skal de høre om det? sier han, og legger til:

- Dersom du bruker praten rundt lunsjbordet til å fortelle at du skal gå, er det en invitasjon til kollegaene om å baksnakke deg.

Les også

Dette er ekspertenes tips før Birken

- En catwalk for topplederspirer

Han mener det ligger en sosial forventning om at motivasjonen for å gjennomføre langløp som Birken skal komme innenfra. Å prate om Birkebeinerrennet gjør at du framstår mer som om motivasjonen din kommer utenfra, ifølge førstelektoren.

FÅR STØTTE: Karl-Fredrik Tangen får ekspertstøtte i sin kritikk om at Birken i dag fremstår som en næringslivsfest.

Deler av grunnen til at Tangen advarer om å skryte av sin Birken-deltakelse, er ryktet han mener rennet har fått de siste årene.

- Birken bør prøve å vri på fortellingen om at det er en catwalk for folk som har lyst til å bli toppledere, sier Tangen.

Statistikk fra arrangøren viser at 76 prosent av Birken-deltakerne har universitets- eller høgskoleutdanning, mot snaue 30 prosent ellers i befolkningen, ifølge SSB. 56 prosent av deltakerne er mellom 30 og 50, og 82 prosent er menn.

- Sjefer, ledere og de som har lyst til å bli det, er overrepresentert i Birken. Vi kan snakke om en speilingseffekt. Salgssjefen vil gå Birken når direktøren gjør det, sier Tangen.

Tangens råd til arrangøren er å gå aktivt ut og styre hva som blir skrevet om arrangementet og vise det fram som en folkefest, ikke bare en næringslivsfest.

- De bør vise at når næringslivsfolket kommer, er det på Birkens premisser. Med den mediedekningen som er nå, framstår rennet som det er satt opp for å få næringslivsfolket dit.

- TRIST: Professor ved Handelshøyskolen BI Peggy Brønn mener Birkens utvikling er trist. Foto: Nicolas Tourrenc/BI

Beklagelig utvikling

Peggy S. Brønn, professor ved institutt for kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, sier seg ikke enig i Tangens råd om å holde kjeft om egen Birken-deltakelse,

- Det er en stor bragd å gå Birken. Hadde jeg gjort det, ville jeg stått på taket og ropt det ut, sier professoren, som opprinnelig kommer fra Florida.

Brønn mener likevel Birken har blitt mer bedriftsrettet de siste årene.

- De har beveget seg veldig over til det kommersielle. Det er nesten som om de ikke har noen sjel lenger. Før fant jeg informasjon om Birkens verdier på deres hjemmesider, nå finner jeg ikke det. I tillegg er det masse reklame der, sier Brønn.

Hun mener utviklingen er beklagelig og frykter at den næringslivskonsentrerte mediedekningen av Birken har hatt en dårlig påvirkning på Birken som helhet.

- Det er litt trist, det mister litt av poenget med Birkebeinerrennet, det at det er til minne om de som reddet Norge. Det står litt om historien på nettsiden, men ingenting om hvorfor folk bør gå Birken, sier hun.

Les også

- Vi drar ned gjennomsnittslønnen

- Fremstår som et «Tour de Finans»

Også Tor Bang, førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon på Handelshøyskolen BI, synes Birken i dag fremstår som et næringslivsrenn.

- Jeg er selv altfor lat til å gå Birken. For en som står utenfra og ser inn fremstår Birken som et «Tour de Finans», selv om det sikkert er mye mer nyansert enn det dersom man har gått rennet selv, sier han.

Bang er imidlertid ikke plaget av folk som skryter av at de går Birken.

- Jeg har til gode å høre at de skryter av det. Det er såpass mange som går rennet at det kanskje ikke er særlig oppsiktsvekkende, sier han.

- Kjenner meg ikke igjen

Overtoppen IL er en av treningsgruppene som tidligere har blitt profilert for sin Birken-deltakelse. Dagens Næringsliv skriver blant annet «Møt næringslivslederne i landets mest eksklusive skiklubb» i sin bildeserie av og reportasje med Overtoppen.

Saken fortsetter under bildet.

IKKE ENIG: Anders Prietz, president i Overtoppen, kjenner seg ikke igjen i kritikken av Birken. Foto: Overtoppen IL

Selv om flere av medlemmene i Overtoppen er næringslivstopper, vil ikke foreningens president Anders Prietz si seg enig i at det er en klubb for næringslivstopper.

- Jobb og næringsliv er på ingen måte noen fellesnevner for oss. Vi er en gjeng med mosjonister som består av gamle skivenner og venners venner som har det felles at vi liker å trene og har behov for et treningsfellesskap - det er mye hyggeligere og stimulerende å ha noen å trene sammen med enn å trene alene.

Prietz protesterer også på beskrivelsen av Birken som et næringslivsrenn.

- Jeg kjenner meg overhode ikke igjen beskrivelsen av Birken som et næringslivsrenn. Dette begrepet er noe som er skapt av næringslivsmediene. Dette er et renn for nye og gamle skiløpere og alle andre typer mosjonister som er glad i å trene og liker å ha et mål for sesongen med mulighet for å teste formen på tampen av sesongen, sier Prietz.

- Finner ikke mange næringslivstopper i startlistene

Ingunn Rønningen Kleven, informasjonsansvarlig hos Birken AS er heller ikke enig i at rennet de arrangerer 15. mars er et næringslivsrenn.

- Vi jobber kontinuerlig med å finne de gode pressesakene i Birken. Lokalaviser, NRK og Aftenposten er flinke til å lage gode Birkenvinklinger. Næringslivs- og finansaviser er naturlig nok opptatt av deltakere fra sin egen bransjen og skriver aller mest om det. Det må de få lov til, og det er det vanskelig for oss å styre. Vi føler likevel at media har vridd historiene sine til mer riktige Birken-historier det siste to årene. Leter vi i startlistene, finner vi faktiske ikke så mange næringslivstopper, sier hun.

Arrangøren gjør markedsundersøkelser etter hvert arrangement. 82 prosent av deltakerne sier her at de bruker Birken som et treningsmål gjennom året.

- Mange av våre deltakere har hatt lengre sykdomsperioder og bruker Birken som motivasjon for å komme «tilbake til livet». Her finnes det mange rørende historier som vi har delt med TV og media flere ganger. Slagordet vårt er «Utfordringer og opplevelser for alle», forteller Kleven.

UENIG: Informasjonsansvarlig i Birken AS er uenig i kritikken.

- Næringslivstoppene behandles som resten

Hun reagerer på Tangens beskrivelser om at Birken fremstår som om det er satt opp for å få næringslivsfolket dit.

- Når næringslivstopper kommer til Birken, er det på Birkens premisser. De må melde seg på vanlig måte, sove på flatsenger, ta skyttelbuss, gå i riktig startfelt ut fra sitt eget nivå og må forholde seg til Birken slik den er for alle 17.000 deltakere, sier Kleven.

Kritikken av hjemmesiden er hun heller ikke enig i.

- Våre hjemmesider er en av de mest besøkte hjemmesidene i arrangementsperiodene. Vi har i alle år hatt annonser på våre hjemmesider. Annonsene har mange klikk og vi opplever at deltakerne er interessert i å få Birken-tilbud via denne kanalen. Birkens verdier og mål ligger på hjemmesidene, men i arrangementsperiodene er det annen type informasjon som er mest aktuell og som ligger mest tilgjengelig. Vi lanserte nye hjemmesider i april 2013, og vi opplever at vi nå har brukervennlige sider med fint design. Besøkstallene viser at dette er attraktive sider å besøke, sier Kleven.

Hun har en oppfordring til alle årets Birken-deltakere:

- Rop gjerne høyt ut og si at dere fortsatt er stolte av å være en Birkebeiner, sier Kleven.

E24 er sponsor for Birkebeinerrennet 2014.

Les også:

Dette er ekspertenes tips før Birken- Vi drar ned gjennomsnittslønnenDanske Rune skal knuse skigale nordmenn i Birken

Publisert:

Her kan du lese mer om