Reitan sier ja til søndagsåpent

Coop og Norgesgruppen sier nei. Men Rema 1000 vil ha søndagsåpne butikker.

ÅPENT: Rema 1000, her fra Lillestrøm, snur i saken om søndagsåpent.
Publisert:

– Vi er for søndagsåpne butikker over 100 kvadratmeter, skriver Ole Robert Reitan i Rema 1000 til E24.

Dette er en kuvending fra landets nest største dagligvarekjede.

Rema1000 har tidligere varslet økte priser, dersom kulturministeren fjerner forbudet.

– Det har aldri vært en kampsak for oss. Forretningsmessig er det mange gode grunner til å ha stengt på søndager. Det handler om kostnader og inntekter. Vi får en mer komplisert drift, der vi ikke får stengt for å vaske og rydde. Samtidig er det ikke sikkert at kundene kommer til å handle mer, men at omsetningen spres jevnere utover uken, sa Ole Robert Reitan til Adressa i oktober 2013.

Reitan mener derimot nå at diskusjonen om søndagsåpne butikker egentlig handler om størrelsen på butikkene.

– Det er søndagsåpne butikker i dag og våre konkurrenter åpner nye butikker i rask takt. Dette er en diskusjon som dreier seg om et regelverk som ikke er rettferdig, og som må endres, fortsetter han.

Venter på regjeringen

Kulturminister Thorhild Widvey (H), næringsminister Monica Mæland (H) og arbeids­minister Robert Eriksson (Frp) orienterte om regjeringens forslag om søndagsåpne butikker under en pressekonferanse 9. januar i år. Etter hva E24 forstår skulle saken umiddelbart ut på høring.

Etter mye annen støy og politisk uro for den blåblå regjeringen, venter dagligvarebransjen fremdeles på forslaget. Saken er som kjent stikk i strid med regjeringspartner KrFs interesser.

Det var Adressa som først meldte at Rema1000 har snudd i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Les også

Reitan dro inn 82 milliarder i 2014

Norgesgruppen og Coop om søndagsåpent

Norgesgruppen er skeptiske til søndagsåpne butikker.

– Vi registrerer at mange deler vår skepsis. Men her er det opp til Stortinget å bestemme. Dersom Stortinget åpner for søndagsåpent, vil våre kjeder hver for seg bestemme hva som er hensiktsmessige åpningstider, sier Bård Gultvedt direktør for myndighetskontakt og næringspolitikk til E24.

Norgesgruppen venter på at regjeringen skal komme med et konkret forslag til Stortinget om saken.

Coop står også fast ved at de ikke ønsker søndagsbutikker.

– Med de åpningstidene som er i dag ser vi ikke behov for å holde åpent også på søndager. Her har regjeringen tatt mål av seg å løse et behov som ikke finnes hos befolkningen. Ferske meningsmålinger viser nok en gang at det store flertallet ikke ønsker søndagsbutikker, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

Coop har sammen med Handelens samarbeidsutvalg tatt initiativ overfor regjeringen om at forslaget om søndagsåpne butikker bør konsekvensutredes.

– Dyrere for kjedene

BI-professor Odd Gisholt mener butikkene ikke vil øke prisene dersom kostnadene øker ved søndagsåpent.

– Jeg er svært overrasket over at Ole Robert Reitan går for søndagsåpne butikker, sier fagsjef for varehandel Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI til E24.

Les også

Matvarekrigen: Disse kjedene kaprer markedsandeler

Les også

– Reitan føler seg presset

Publisert: