Nå koster den det samme som en norsk hundrelapp

For første gang siden 2000 må du nå ut med én norsk krone for én svensk krone.

LIKEVEKT: For første gang på over 14 år må du nå ut med én norsk krone for å få én svensk krone.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Tirsdag 16. desember ble smått historisk; da ble det nemlig paritet, eller likevekt, mellom den norske og den svenske kronen for første gang på over 14 år. Man må nå ut med én norsk krone for én svensk krone.

Den norske kronen har svekket seg kraftig mot de fleste andre valutaer den siste tiden, så sent som 21. november måtte du ut med bare 91 øre for en svensk krone.

VI BLIR FATTIGERE: Sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork.

– Den er høy nå ja, men da jeg var guttunge husker jeg den svenske kronen kostet 1,35 norske, sier sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork til E24.

For å finne forrige gang en norsk og en svensk krone var like mye verdt må man ta turen tilbake til sommeren 2000. Det var imidlertid bare snakk om en kortere periode, april-juni, der forholdet var 1 til 1, før den svenske kronen igjen falt tilbake og altså siden har holdt seg under likevektsnivået.

Norsk eksportindustri har grunn til å juble over den svake norske kronen, da norske eksportvarer blir relativt sett billigere, men for nordmenn flest er det ikke så mye å klappe i hendene for.

– Vi blir fattigere

– Vil bli jo alle sammen fattigere på denne måten, det er plutselig blitt mye dyrere å reise til utlandet og det kan bli dyrere å kjøpe importerte varer for norske forbrukere om dette skulle holde seg, sier Mork.

– I grensehandelen vil jo dette slå ut med en gang, selv om det selvsagt ikke bare er valutaen som gjør grensehandelen attraktiv, sier Mork videre.

PEKER PÅ OLJEPRISEN: Sjeføkonom i SEB, Erica Blomgren.

Drevet frem av oljeprisen

– Dette er drevet frem av en lavere oljepris og forventninger om rentekutt fra Norges Bank. Man har nå fullt ut priset inn et rentekutt på 25 punkter i mars, og delvis enda et kutt på 25 punkter, sier sjeføkonom i SEB, Erica Blomgren, til E24.

Om man skal tilbake til en periode der broderfolkets valuta stabilt var høyere enn vår egen krone, må man ta turen helt tilbake til 1992.

– Kronen korrelerer nå veldig tydelig med oljeprisen og så lenge det er nedadgående press i oljeprisen vil kronen være sårbar – selv om den historisk sett er på veldig lave nivåer nå, sier Blomgren.

Også Mork peker på oljeprisfallet og forventningene om rentekutt som bakteppe for kronens fall.

– Man kan nå ta høyde for to rentekutt fra Norges Bank innen relativt kort tid.

Tapt seg på bred front

Den norske kronen har tapt seg mot den svenske kronen de siste månedene, dog ikke like mye som mot andre valutaer da rentene i Sverige nå er satt til null og det er utsikter til at de kan bli værende det en god stund.

Den svenske kronen har blitt 11 prosent dyrere siste tre måneder, men ser man på dollaren har denne styrket seg 18 prosent mot kronen siste tre måneder, euroen har styrket seg drøyt 14 prosent, mens pundet har steget nær 15 prosent i verdi mot kronen.

Den svenske kronen har styrket jevnt og trutt siden 2. september i år – da måtte man ut med 0,88 norske kroner for én svensk krone.

Det svakeste nivået for svenskekronen i nyere tid var under finanskrisen. I mars 2009 måtte du bare ut med 76 øre for én svensk krone.

Les også:

Disse varene blir dyrere når kronen svekker seg– De bedriftene som trenger en euro på ni kroner, har ikke livets rettSvak krone gir Jensen 32 milliarder mer å rutte medFull kronesmell etter Olsens rentekutt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Derfor kan svensk rentekutt vært godt nytt for Norge

  2. - Vil ikke få drahjelp av valutakursen

  3. Utelukker rentekutt i år

  4. – Oljeprisen vil styrke kronen

  5. Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall