Tre milliardærer under 30 år

Knut Nikolai Ugland (29) overtok milliardverdier da han som 23-åring fikk hele arven etter skipsreder Johan Jørgen Ugland. Formuen hans ble litt mindre i fjor, men han har fortsatt klart å bevare mesteparten av de store verdiene han arvet.

SKIPSREDERARVING: Knut Nikolai Ugland (29) arvet for et par år siden milliardverdier etter bestefaren Johan Jørgen Ugland. Her fra en kamp på Levermyr stadion i Grimstad for fire år siden da Uglands lag spilte uavgjort i en opprykkskamp til 2. divisjon i fotball.

Petter Emil Wikøren
  • Christian Høie Lie
Publisert:,

Tobakksarving Johan H. Andresens døtre Katharina (20) og Alexandra (19) er landets rikeste, kun slått av forretningsmannen Kjell Inge Røkke, ifølge skattelistene for 2014. Søstrene har en formue på vel 5,9 milliarder hver.

Ser man på personer født i 1985 eller senere, topper søstrene listen.

På plassen bak finner vi imidlertid Knut Nicolai Ugland, riktignok med noen milliarder kroner mindre i formue. I fjor var han lignet med en formue på 1,6 milliarder kroner, ned 0,2 milliarder fra året før.

Formuenedgangen har han imidlertid hatt liten innvirkning på selv.

Forvaltningsråd

Johan Jørgen Ugland etterlot seg tre barn da han døde i 2010, men valgte i sitt testamente å hoppe over en generasjon og gi bort hele formuen til det ene barnebarnet, Knut Nikolai Ugland.

Samtidig med formuesoverføringen ble det opprettet et forvaltningsråd som var tenkt å styre milliardkonsernet frem til barnebarnet hadde nådd en viss alder og var klar til å styre familietradisjonene videre. Det gjør at Knut Nicolai Ugland selv ikke har hatt stor påvirkningskraft på utviklingen i konsernet hittil.

Les også

Han tjente over en halv milliard i fjor

Klesarvinger

På plassene bak Ugland over Norges rikeste under 30 år finner vi flere arvinger etter kleskonsernet Varner. Gruppen som står bak kjente klesbutikker som Cubus, BikBok, Dressmann og Carlings som har gjort stor suksess. Arvingene Henrik, Julie og Alexander Varner står oppført med nærmere 0,75 milliarder kroner hver. De når dermed ikke helt opp til å kunne kalle seg milliardær.

Det betyr i realiteten at Norge, basert på årets skattelister, har tre personer under 30 år som er milliardærer.

Les også

Livet i Hole etter at Thon-formuen «forsvant»: – Det blir aldri som før

Selskapssplitt ga milliardreduksjon

Salmar-arving Gustav Magnar Witzøes' (22) ligningsformue ble nesten tre milliarder kroner mindre i fjor sammenlignet med da han var nummer var nummer to på listen over landets mest formuende i 2013 med nærmere 3,4 milliarder kroner.

Formuesreduksjonen kan neppe knyttes til utviklingen i oppdrettsgiganten Salmar hvor Witzøe-familien har store verdier. 2014 ble nemlig ett veldig godt år for både selskapet og aksjonærene. En kombinasjon av økt slaktevolum og høye laksepriser bidro til en omsetning på 7,19 milliarder kroner og et resultat etter skatt på 1,215 milliarder kroner.

Adresseavisen skriver at årsaken til reduksjonen i ligningsformue skyldes at familiens eierselskap Kvarv i fjor ble splittet i to selskaper. Witzøe-familien opplyser til avisen at ligningsformuen trolig vil reverseres igjen når skatteoppgjøret for 2015 kommer.

– Det er skattereglene som gjelder for nystiftelse av selskaper som fører til reduksjonen i ligningsformuen, og dette vil være en engangshendelse. For 2015 forventes det at ligningsformuen kommer tilbake til nivået fra 2013.

Les også

– Vi trenger tusen millionærer for å erstatte ham

Les også

Han tjente over en halv milliard i fjor

Les også

Kun Røkke er rikere enn søstrene Andresen

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Skattelistene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. De 30 rikeste under 30 år: Andresen-søstrene må vike plass for laksearving

  2. Dette er landets rikeste under 30

  3. Kun Røkke er rikere enn søstrene Andresen

  4. Annonsørinnhold

  5. 24-åring har landets største formue

  6. Forbes: Norsk laksearving er verdens rikeste under 30