SR-Bank kaller ny prismodell «gladnyhet»: Flere indeksfond blir over dobbelt så dyre

Sparebank 1 SR-Bank følger andre aktører og legger om prismodellen på fond. For flere indeksfond betyr det over en dobling av prisen, mens mange aktive fond blir billigere.

Sparebank 1 SR-Bank er landets større banker med rundt 1.500 ansatte. Hovedkontoret ligger i Stavanger.
Publisert: Publisert:

Sparebank 1 SR-Bank går nå bort fra den tidligere prismodellen med såkalt returprovisjon og innfører isteden en ny avgift.

Det skjer i kjølvannet av innføring av EU-regler og lignende grep hos aktører som Nordnet og DNB.

Prisen kundene betaler blir delt i to. Et forvaltningshonorar til fondet og et nytt gebyr, kalt formidlingshonorar, til banken.

Les også

Smell for vekstaksjer rammer fjorårets vinnerfond: – Har fått en trøkk

Banken har satt den nye gebyrsatsen til 0,4 prosent for aksjefond. Det gjelder både aktive fond og indeksfond.

Resultatet er at mange aktivt forvaltede aksjefond blir billigere for bankens kunder. Ulempen er at indeksfondene blir vesentlig dyrere, med et prishopp på 150 prosent i flere tilfeller.

Prishopp på indeksfond

For et populært indeksfond som DNB Global må kunden nå betale en samlet gebyrsats på 0,5 prosent. Det er opp fra 0,2 prosent tidligere.

Ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening har norske fondssparere samlet sett kjøpt fondsandeler for over 1,7 milliarder kroner i DNB Global Indeks så langt i år.

De private fondskundene i Norge har satt stadig mer penger i indeksfond, og ved årsskiftet var rundt en femtedel av deres aksjefondsmidler plassert i indeksfond.

Les på E24+

Har du sterk renteangst? Styr unna disse fondene

Også tre andre av DNBs indeksfond får tilsvarende prisøkning.

Tre av fire indeksfond fra Storebrand går opp i pris. Økningen er på mellom 0,2 og 0,3 prosentpoeng, slik at samlet kostnad blir 0,5 prosent for to av fondene og 0,6 prosent for ett fond.

Les også

SR-Bank kjøper stort regnskapsbyrå med 200 ansatte

Sparebanken kaller den nye prismodellen for en «gladnyhet» for fondskundene på sine sider.

– Hvor er gladnyheten for sparerne i indeksfond?

– Jeg tenker at den prisingen vi gjør på indeksfond, den svarer mer opp til det arbeidet som ligger bak, med både betjening, rapportering og rådgivning om fond, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Knoph Askeland i banken til E24.

Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Knoph Askeland i SpareBank 1 SR-Bank.

– Sparere i indeksfond er gjerne de mest prisbevisste. Nå må de betale vesentlig mer. Hvordan blir dette mottatt?

– Alle de som har avtale hos oss om fondssparing har fått den nye avtalen i februar og mars. Godt over 80 prosent har signert den. Det tenker jeg er et signal om at dette er fornuftig. Det er mange her som opplever å gå ned i pris i fondene de sparer i. 51 av fondene vi tilbyr blir billigere, sier Askeland.

– Hvorfor kommer indeksfondene relativt dårligere ut prismessig?

– Vi har valgt å prise mer likt enn tidligere. Grunnen er at det er like krevende for oss å distribuere et indeksfond som det er å distribuere et aktivt forvaltet aksjefond.

– Vi må betjene hver enkelt kunde, føre kontroll og rapportere til for eksempel skattemyndighetene, uavhengig av om det er indeksfond eller aktivt forvaltet fond, sier Askeland, som også understreker at rådgivningen skal styrkes.

Legger om prismodellen

Bakgrunnen for omleggingen er EU-regelverket som formelt forkortes til MiFID, eller på norsk «Direktivet om markeder for finansielle instrumenter», ifølge kommunikasjonsrådgiveren.

Han påpeker at regelverket blant annet stiller krav om synliggjøring av hvilken del av kostnaden som går til forvalter og hvilken som går til distributøren, i dette tilfellet Sparebank 1 SR-Bank.

Tidligere var alle kostnadene bakt inn i forvaltningshonoraret, og banken fikk tilbake en del av avgiften – en returprovisjon.

Les også

Deler av fondsbransjen henger etter på bærekraft: – Mange må intensivere arbeidet

Askeland sier at banken har valgt en løsning med såkalte «nettofond», som innebærer at banken får betalt en avgift direkte fra kunden istedenfor returprovisjonen fra forvalter.

– Vi får det resultatet som myndighetene ønsker, som er at kostnadene blir mer synlige for kundene.

Han sier at banken inntjening fra fondsvirksomheten vil bli «relativt likt» som tidligere.

– Dette er ikke noe vi gjør for å tjene mer penger. Det er rett og slett for å følge kravene fra myndighetene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om