Corona-eksplosjon i hyttesalget: – Helt ekstremt

Salget av norske sjøhytter er opp 24 prosent, viser nye tall. Coronaviruset har skapt hetebølger i fritidsboligmarkedet som kan vare lenge, tror eksperter.

IDYLL: Hyttemeglere på Sørlandet forteller om flere kjøpere og høyere salgspriser etter coronaens inntok. Her fra idylliske Lyngør.
Publisert: Publisert:

– Det har vært helt ekstremt, sier Per Erling Fløistad til E24.

Han er avdelingsleder hos Sørmegleren i Risør og Tvedestrand, som er populære hytteområder sør for Kragerø.

– Vanligvis er hyttemarkedet roligere, med behov for flere visninger. Men i år har nesten alt blitt solgt etter én visning, og selgerne har oppnådd gode priser, ofte godt over prisantydning, sier Fløistad.

Mangeårig sørlandsmegler Gustav Sædberg i Privatmegleren Sædberg & Lian sier det er «mange flere kjøpere» på banen i år – og at hyttene som legges ut for salg rives raskt vekk.

– Vi har nesten ingenting igjen. Det meste går mellom prisantydning og ti prosent over. Samtidig har flere hytteselgere også justert opp sine prisforventninger, sier Sædberg.

Les også

Vy-gruppen har inngått forlik med hytteprodusent

Ser to grunner til salgsboom

Ved inngangen til september er omsetningen av sjøhytter i Norge opp 24 prosent hittil i år, målt mot samme periode i fjor.

Det viser den nyeste fritidsbolig-rapporten fra Prognosesenteret.

– Det er veldig mye, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.

Norges Bank har sett nødt til å kutte styringsrenten 1,5 prosent i møte med coronapandemien. Billigere boliglån gir nordmenn mer til overs til andre ting – som å realisere hyttedrømmen, forklarer sjeføkonomen.

– Men dette handler også om endrede reisevaner, sier Macic.

Hun får følge av direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund:

– Det er jo ikke spesielt aktuelt å kjøpe feriebolig i Spania eller Hellas slik situasjonen er nå. Da holder man seg heller i Norge. Samtidig har flere fått råd til å realisere hyttedrømmen, siden lånekostnadene er så lave, sier Geving.

OGSÅ HETT HER: Mens hytter ved sjøen har merket den største salgsoppgangen etter koronapandemiens inntog, er også hyttesalget på fjellet kraftig opp.

Også hett på høyfjellet

Riften er størst om hytter med egen strandlinje eller brygge, ifølge Fløistad i Sørmegleren.

Mens hyttesalget langs kysten har sterkest vekst, selges også langt mer på høyfjellet. Omsetningen av hytter beliggende 800 meter over havet eller mer er opp 13 prosent mot fjoråret, ifølge Prognosesenteret.

– Og meglerne forteller at det har vært et betydelig salg av fjellhytter også gjennom sommeren, noe som er unormalt, sier Geving.

Les også

Flere solgte hytta i andre kvartal

Grethe Meier, toppsjefen i Privatmegleren-kjeden, tror salgsboomen i fritidsboligmarkedet vil bli langvarig.

– Vi har vært usannsynlige heldige, vi som bor i Norge. Men selv her har vi fått oss en støkk som jeg tror kan vare i flere år, selv om vi snart skulle få en vaksine. Jeg tror mange ønsker å holde seg i trygge Norge. Rentebelastningen er halvert, og vi har fått betydelig større kjøpekraft. Jeg tror mange vil legge pengene i fritidsbolig, noe som vil føre til prispress, sier Meier.

Publisert:

Her kan du lese mer om