Småsparer vant mot DnB NOR

Bankkunden Ivar Petter Røeggen vant mot DnB Nor i rettssaken i Oslo tingrett om salg av spareprodukter, og får erstattet 230.000 kroner av storbanken. Dette gir håp til andre som led store tap på sammensatte spareprodukter.

VANT: Ivar Petter Røeggen har vunnet mot DnB NOR. Han får tilbake 230.000 kroner. Foto: Sjur Jansen, Dine Penger
Publisert:

- Jeg er strålende fornøyd, sier en glad Ivar Petter Røeggen til Dine Penger.
Han har nettopp fått vite at han har fått medhold i sin rettssak mot storbanken DnB NOR. Dommen var ikke enstemmig. Hoveddommer og en av meddommerene dømte i favør av Røeggen.
- Jeg er veldig glad på egne vegne, og egentlig mest glad for at saken kan bety noe for andre også. Hvis jeg til slutt vinner frem også i eventuelle videre rettsinstanser, må jeg ut og feire.
DnB NOR har ikke bestemt seg for om dommen skal ankes.
Les saken:Lyttet til banken - tapte 266.000 kroner
Forbrukerrådet har dekket utgiftene til denne prøvesaken.
Vurderer å anke
- Vi ser at dommerne ikke er enige seg imellom, og DnB NOR er heller ikke idømt saksomkostninger, sier informasjonsdirektør i DnB NOR, Thomas Midteide til Dine Penger.
Banken har ikke bestemt seg for om dommen skal ankes.
- Vi må lese dommen først, men det er flere ting i sakspremissene vi ikke er enig i, sier Midteide.
Stevnet storbanken
Ivar Petter Røeggen stevnet DnB Nor fordi han tapte 266.000 kroner på to spareprodukter som han ble påvirket til å kjøpe.
DnB Nor anbefalte spareproduktene som enkle å tjene penger på, men i realiteten spiste skjulte gebyrer og andre kostnader opp avkastningen.
I tillegg førte låneopptaket til sparingen som DnB Nor selv foreslo for kundene, til at Røeggen tapte 266.000 kroner på investeringen.
Han klaget til Bankklagenemnda hvor han var den første som fikk medhold i denne typen saker.
Forventet tap
Dine Penger skaffet en rapport fra en professor ved Universitet i Agder, som konkluderte med at de fleste måtte regne med å tape på produktene.
DnB Nor skyldte på uflaks
Storbanken har under rettssaken hevdet at det var den dårlige markedsutviklingen som gjorde at bankkunden tapte på investeringen, og at banken ikke kunne forutsi dette.
Røeggen hadde uflaks, hevdet storbankens advokat i Oslo tingrett, Anders Ryssdal.
2.000 kunder øyner håp
En rekke bankkunder har hatt lignende tap på slike sammensatte spareprodukter, som er blitt solgt av en rekke norske banker.
Særlig gjelder dette alle de som ble anbefalt å låne penger til denne formen for sparing. Låneutgiftene oversted for de fleste avkastningen.
Mange av kundene har klaget til Bankklagenemnda, og om lag 2.000 slike klager er nå stilt i bero der inntil det foreligger en endelig rettslig dom i saken. Dermed unngår disse kundene at erstatningskravene deres blir foreldet.
Håp
Det kan være håp for flere som har tapt penger, men som ikke har klaget til Bankklagenemnda. Men risikoen er stor for at mange av disse kan bli møtt med påstander om at erstatningskravet deres er foreldet. Vanlig pengekrav har tre års frist.
Saken oppdateres.
DETTE ER SAKEN
Ivar Petter Røeggen investerte 500.000 kroner i to såkalte strukturerte spareprodukter fra banken i år 2000.
Han ble rådet til å låne 500.000 kroner i en fastrenteavtale til 8 prosent. Røeggen måtte betale gebyrer i tillegg til lånerentene som langt oversteg avkastningen på sparingen.
Da bindingstiden var ute i 2006 viste det seg at han hadde tapt 266.000 kroner.
Røeggen fikk medhold i Bankklagenemnda men DnB Nor nektet å følge vedtaket. Dermed gikk Ivar Petter Røeggen til rettssak.
Les mer om rettssaken og bakgrunn for saken her:
- DnB NOR har begått «bedrageri light»
Advokat John Christian Elden krever at småsparer Ivar Petter Røeggen får tilbake alle pengene han har har tapt på garanterte spareprodukter i DnB NOR - med renter.
- Kunden må bære risikoen selv
- Ivar Petter Røeggen er en fri mann som skjønte hva han gjorde, men han var uheldig med markedet og tapte, prosederte DnB NORs advokat Anders Stray Ryssdal i retten. Sakkyndige som har kritisert produktene viser «professoral arroganse», mente advokaten.
Banksjef ville ikke selge garanterte spareprodukter
- Disse spareproduktene var i strid med våre etiske retningslinjer. Derfor ville vi ikke selge dem, sa banksjef Trond Tostrup i Sparebanken Øst i retten i går
Lyttet til banken - tapte 266.000 kroner
Ivar Petter Røeggen fulgte bankens råd - og tapte over en kvart million kroner.
Småsparer tapte 266.000 kroner
- Kundene har hvert år tapt like mye som Terra-kommunene
Bankkunder har tapt mer på steindyre spareprodukter enn kommunene gjorde i Terra-skandalen, sa økonomiprofessor Petter Bjerksund i Oslo tingrett.
- DnB Nor solgte ekstremt risikabel sparing
Professor Thore Johnsen sa i Oslo tingrett at spareproduktet som småsparer Ivar Petter Røeggen kjøpte, var en usedvanlig dårlig butikk. - Et hån mot kunden, uttalte professoren, som mener banken tok høye kostnader i egen lomme.
DnB NOR innrømmer feilinformasjon
DnB NOR vedgår nå at de har gjort flere regnefeil i prospektet til spareproduktet, som de solgte til Ivar Petter Røeggen. Avkastningen som storbanken forespeilet kundene ble dermed feil.
- DnB Nor sa de hadde et fantastisk forslag
Småsparer Ivar Petter Røeggen tapte en kvart million på garanterte spareprodukter fra storbanken. - Det er mulig jeg burde forstått at dette var galskap, men det gjorde jeg ikke, sa han i Oslo tingrett torsdag.
BAKGRUNN FOR SAKEN
- Bankene garanterer deg tap
De såkalte garanterte spareproduktene skal gi deg en garanti mot å tape penger. Men du vil tape i 10 av 10 tilfeller, når spareproduktet er lånefinansiert.
Slik har bankene lurt kundene
Du tror du kjøper en smart investering. Men banken setter mesteparten inn på en høyrentekonto, samtidig som den drukner deg i gebyrer.
Bankklagenemnda latterliggjør DnB Nor
- DnB Nor farer med tøv som ville gitt strykkarakter i elementærkurs i finans, mener fagkyndig professor.
Prinsippsak i Bankklagenemnda klar:
Bankkundene kan få milliarderstatning
Ivar Petter Røeggen vant i historiens viktigste klagesak mot bankene. Nå kan 150.000 bankkunder kreve erstatning. DnB Nor: - Ingen penger fra oss

Publisert:

Her kan du lese mer om