Telenor dropper ringeprisene

Telenor og DJuice gjør nå som de andre store mobiloperatørene og dropper ringepriser for de dyre abonnementene. Samtidig advarer Forbrukerombudet om markedsføring av «fri bruk».

Bare betalt for data: Nå vil alle de store operatørene tilby abonnement som bare tar betalt for data. Telenor endrer prisene sine neste lørdag.
Publisert:

Trend. Fra 1. juni dropper Telenor og Djuice begrenset taletid og fri SMS og MMS for de dyreste abonnementene sine.

Telenor og Telenor-eide Djuice er dermed de siste av de store mobiloperatørene i Norge som gjør dette, etter at Netcom startet ballet tidlig i mai.

Det er den økte bruken av data som gjør at Telenor nå endrer prisene, skal vi tro leder av Telenors norske mobildivisjon Stein Erik Vellan:

Bygger ut: Mer databruk krever også bedre nett. Telenor lover å bygge ut videre: – Vi holder fullt trøkk i mobilnettutbyggingen, sier Stein-Erik Vellan, leder av Telenors norske mobildivisjon

– Det går mer og mer i data for våre kunder, men samtaler og tekstmeldinger er fortsatt viktige tjenester, og nå bygger vi på med å gjøre det enda enklere og billigere for mobilabonnentene våre både å ringe og å sende SMS, sier han i en pressemelding.

Disse Telenor-abonnementene endres:

  • Komplett M
  • Komplett M+
  • Komplett L

Abonnementet FriPrat – har det til nå hatt frie ringeminutter, kundene her flyttes til Komplett M+ ogå få fri SMS og 1,5 GB data uten å betale noe mer.

Telenor beholder begrensede ringeminutter for abonnementetene Komplett S og Kontroll Komplett S og Komplett Kontroll M for kundene som ringer lite.

Endringene skjer for eksisterende kunder fra 1. juni.

Dette endres hos Djuice. Hos Djuice endres de største abonnementene – Nonstop M, L og XL, til å ha Fri bruk av ringing, SMS og MMS. Nonstop S beholdes for de som ringer lite.

Ikke 5-sifret og utland. Den frie bruken gjelder bare innenfor landets grenser. Dessuten er ringing til 5-sifrede servicetelefonnummere unntatt. Ringing hit vil bli fakturerert ekstra.

Følg Dine Penger på Facebook!

Disse mobiloperatørene har droppet ringepriser

  • Netcom
  • Onecall
  • Tele2
  • Chess
  • Talkmore
  • Telenor
  • Djuice

Av de på listen er det noen som har droppet ringepriser for alle abonnementene, for eksempel Netcom og Tele2, mens andre har beholdt billige abonnementer med begrensninger, som for eksempel Onecall og Telenor.

Forbrukerombudet vil skjerpe inn markedsføring av «fri bruk»

Enklere å finne ansvarlig: - Det er i dag for lett i dag å sende ut overtakserte sms uten at noen holdes ansvarlige, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerombudet fortsetter å gå etter mobilselskapenes markedsføring av de nye abonnementene.

Forbrukerombud Gry Nergård har tidligere kommentert til Dine Penger at hun mener at forenklingen i abonnementsstrurene som nå skjer er en fordel for mobilabonnentene:

– Det gir ryddig og oversiktlig sammenlikning for forbrukerne, sa hun til Dine Penger tidligere i mai.


Uriktig markedsføring. Derimot er hun ikke fornøyd med at det brukes begreper som «fri bruk» og «fast pris», hvis dette ikke er tilfelle.

– Å markedsføre et mobilabonnement med «fastpris» når prisen ikke er fast lurer forbrukerne til å tro at de har større forutsigbarhet enn de faktisk har, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

5-sifrede og utenlandssamtaler er unntatt. Spesialnumre eller utenlandssamtaler er som regel ikke inkludert.

Les mer: Svinedyrt å ringe femsifret fra mobil

Dersom man bruker mer datatrafikk, ringeminutter, SMS eller MMS enn de forhåndsdefinerte grensene, kan regningen fort bli høy.

Forbrukerombudet har derfor konkludert med at begrepet «fastpris» er villedende, og ber mobiloperatørene om å stanse bruken.

«Fri bruk» kan være villedende. Flere av de nye abonnementene markedsførres med påstander om «fri bruk», eller at man kan ringe så mye man vil. «Fri bruk» kan også være villedende dersom pakkene ikke faktisk er ubegrenset, eller grensen for bruk ikke er satt så høyt at svært få kunder vil nå den.

– Bruksmønsteret har endret seg kraftig de siste årene. Det som ble ansett som «fri bruk» av data for kort tid siden, er «fort brukt opp» i dag. Mobiloperatører kan derfor ikke markedsføre fri bruk av data, dersom bruken faktisk ikke er ubegrenset, sier Nergård.

Har skrevet til de største operatørene. Forbrukerombudet har derfor skrevet brev til de største mobiloperatørene og bedt om at de stanser bruk av «fast pris».

I tillegg må mobiloperatørene sørge for at alle vesentlige begrensninger og forutsetninger kommer tydelig fram, dersom begrepet «fri bruk» benyttes i markedsføringen.

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor

– Markedsføringen er villedende hvis man fremhever enkelte elementer ved abonnementet, uten samtidig å opplyse like tydelig om alle vesentlige begrensinger og kostnader, sier Nergård.

Vil vurdere. Informasjonssjef i Telenor Anders Krokan kommenterer til Dine Penger at de nettopp har mottatt brevet:

– Vi ser frem mot å redegjøre for svaret senere, men ønsker noe mer tid til intern behandling før vi tar svaret i mediene, kommenterer han fredag ettermiddag.

Publisert:

Her kan du lese mer om