Spar 70.000 kroner på å bytte: Her er de billigste bankene – spar 70.000 kroner

Skandiabanken og DinBank gir deg lavest rente på boliglån, viser Dine Pengers ferske renteoversikt. Har du lån i storbankene koster lånet deg over 70.000 kroner mer i løpet av 20 år.

Mye å spare: Tabellene over de beste bankene viser hvor mye du kan spare fra å bytte fra dårligere banker til de beste bankene.
  • Carsten Henrik Pihl
  • Günther Bache
Publisert:

Du kan få ned renten selv. Torsdag var det rentemøte, og Norges Bank holdt styringrenten uendret. Men renteøkningen på ditt boliglån kan komme tidligere enn før antatt, fortalte Dine Penger på fredag.

Les mer:Du kan få dyrere boliglån til vinteren

Dine Penger presenterer her en fersk renteoversikt, og den viser at det fortsatt er store forskjeller mellom de billigste og dyreste bankene. Dermed er det gode penger å spare for deg som bytter bank.

Store forskjeller.Har du et boliglån på 2 millioner kroner og nedbetaler det over 20 år, må du ut med 770.000 kroner i renter og gebyrer i Skandiabanken.

Trekker vi fra skattefradraget på 28 prosent, blir nettokostnaden nesten 554.600 kroner. Det forutsetter samme rente i hele perioden.

Velger du samme lån i Danske Bank, tidligere Fokus Bank, koster lånet deg 895.000 kroner, eller 644.600 kroner etter skatt.

Forskjellen mellom disse to lånene er hele 90.000 kroner etter skatt, eller 89.991 kroner for å være helt nøyaktig.

Les også: Halv dags jobb ga halv million kroner

Selv om du «bare» har et lån på 1 million kroner, er forskjellen mellom de beste bankene og storbankene betydelig. Best betingelser får du i DinBank med 3,56 prosent effektiv rente, mens dyreste storbank, Danske Bank tar 4,40 prosent effektiv rente.

Over 70.000 kroner mer koster lånet i den dyreste banken over 20 år.

Sparer 21.000 i året: Tidligere i høst fortalte vi om Bent Inge Høiås som byttet bank og sparte 21.000 kroner i året. Her viser han regnestykket. Under ser du tabellene som viser hvor mye det er å spare ved å bytte bank. Nederst i saken finner du kalkulatoren som hjelper deg å finne ut akkurat hva du kan spare – og sette igang søknadsprosessen.

Kuttet renten. Danske Bank skal likevel ha litt ros. I august kuttet banken renten fra 4,20 prosent til 3,90 prosent nominelt på lån over 2 millioner kroner, men er likevel dyrest av storbankene i vår oversikt.

Også BN Bank og SpareBank 1 SR-bank har justert ned renten på sin lån i løpet av sommeren, mens Skandiabanken har varslet at renten kan bli satt opp. Årsaken er at også svenske myndigheter nå vil innføre strengere kapitalkrav hos bankene.

Ti tusener å spare

Tabellen nedenfor viser de ti beste bankene for lån på 1 million kroner innenfor 60 prosent sikkerhet, og 2 millioner kroner innenfor 75 prosent sikkerhet. I kolonnen «Merutgifter i forhold til beste bank» har vi regnet ut hvor mye mer du må ut med i forhold til beste bank.

Dette forutsetter både at renten holder seg konstant i bankene og at forskjellen forblir den sammen, det er langt fra sikkert, men det gir likevel et godt bilde på hvor mye en tilsynelatende liten renteforskjell kan utgjøre i løpet av et låns løpetid.

I kalkulatoren nederst i saken får du hjelp til å regne ut din besparelse nøyaktig.

FORUTSETNINGER:Effektiv rente er inkludert termingebyr og etableringsgebyr, lånet nedbetales over 20 år som et annuitetslån. Tabellen omfatter ikke rammelån/fleksilån, og betingelser som krever særs omfattende programpakke er utelatt. Kilde: Finansportalen og Dine Penger, renter innhentet 20. september 2013. OBS! Nedbetaling av gjeld er en kontantstrøm som egentlig skal neddiskonteres til dagens pengenivå. Dette er ikke gjort her.1) Forutsetter medlemskap i OBOS, koster 300 kroner ved innmelding, senere 200 kroner per år.

Les også:Slik bytter du bank på 1-2-3


Slik har Norges Banks renteprognoser endret seg det siste året:

Raskere renteøkning? Norges Bank valgte å holde styringsrenten uendret på siste rentemøte den 19. september. Men sentralbanken varslet samtidig at renten kan bli satt opp tidligere enn progosene før sommeren tilsa. Første renteøkning kan allerede komme i mars

Flytter økningen: Grafene viser at Norges Bank dytter en mulig renteøkning foran seg. I oktober 2012 (blå strek) trodde de at renteøkningen skulle ha kommet nå. Men ved siste rentemøte (rød strek) er prognosen at renteøkningen kommer til våren neste år.

Samtidig tror ikke sentralbanken at styringsrenten skal bli særlig høy på sikt. I desember 2016 tilsier prognosen en styringsrente på 2,75 prosent.

De enkelte linjene i diagrammet over viser hva Norges Bank har trodd at styringsrenten skal bli i årene fremover i de fire siste utgavene av Pengepolitisk rapport. For ett år siden mente sentralbanken at styringsrenten nå skulle vært 1,75 prosent. Allerede i neste rapport i mars i år, måtte rentebanen nedjusteres kraftig.

Men nå har det snudd. Nå tror sentralbanken at renten vil stige noe raskere enn prognosen i juni, men fortsatt er skal renten forbli mye lavere enn spådommene i mars i år og i oktober 2012.

Sjekk om du sparer på å bytte bank!

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Finn billigste bank for deg: Så enkelt kan du spare 90.000 kroner på boliglånet

  2. Her får du lavest boliglånsrente: Bytt bank, spar 15.000 kroner

  3. Halv dags jobb ga en halv million kroner

  4. Disse bankene tilbyr lavest boliglånsrente nå

  5. Skandiabanken setter opp renten i januar