Professor: Boligkjøpere- og selgere er utsatt for «kognitiv overbelastning»: - I stedet for å sable ned meglerne, burde de applaudere dem

Professor i markedsføring reagerer på Forbrukerrådets holdning til meglernes grep mot «hastebudene».

- HELT MERKELIG: Markedsføringsprofessor Håvard Hansen (t.v.) forstår ikke hvordan Forbrukerrådets Thomas Bartholdsen kan være negativ til meglernes grep mot hastebudene. Bartholdsen fremholder at meglerne allerede plikter å gjennomføre forsvarlige budrunder.
  • Karl Wig
Publisert:

- Forskning innen beslutningsteori tilsier at knapphet på tid påvirker våre beslutninger, og da gjerne i negativ retning. I en handel hvor det er snakk om millioner av kroner, blir det helt merkelig når Forbrukerrådet kaller tiltaket meningsløst, sier Håvard Hansen til Dine Penger.

Han er professor i markedsføring ved Universitetet i Stavanger og mener Forbrukerrådet er inkonsistente når deskyter ned meglernes krav om halvtimesbud.

Dine Penger har flere ganger skrevet om Eie Eiendomsmegling, som har innført egne husregler om at alle boligkjøpere må legge inn bud med minst 30 minutters akseptfrist i handler hvor de er megler.

30-minuttersregelen til Eie ble innført etter at muntlige bud over telefon ble avskaffet ved nyttår. Nå må alle bud være skriftlige, og Eie mener de trenger bedre tid når de må håndtere budrunden med skriftlig kommunikasjon.

- Frarøver frihet. Et annet argument for 30-minuttersregelen er forsinkelser på e-postservere og telefonnett som har gitt enkelte eksempler på misforståelser under korte tidsfrister.

En samlet meglerbransje har rost Eie-kravet, og for tiden er Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) i samtaler med Finansdepartementet om en mulig lovendring.

Men halvtimes-kravet gjør først og fremst jobben enklere for meglere, mens det er «så godt som meningsløst» for kjøpere og selgere, ifølge boligdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

- I noen situasjoner vil det være på sin plass med et «take it or leave it»-bud. Det eneste dette gjør for forbrukerne, er å frarøve dem frihet i budrunden, sa Bartholdsen til Dine Penger mandag.

Kognitiv overbelastning. - Forbrukerrådet har lenge kjempet for å gjøre budrundene mer forsvarlige og roe ned den til tider overopphetede stemningen. I stedet for å sable ned meglerne, burde de heller applaudert dem for å sikre partene bedre vurderingstid. Det er en helt naturlig vei å gå etter at budrundene ble skriftlige og dermed mer tidkrevende, sier Hansen.

Han påpeker at boligkjøp er en beslutning som tas basert på svært mye informasjon.

- Når informasjonsmengden kombineres med tidsnød, oppstår ofte det vi kaller kognitiv overbelastning. Forskning viser at det kan føre til mer lettvinte og forhastede beslutninger.

- I hete budrunder kan det bety at budgivere trekker seg ut tidligere enn de ønsker, fordi de ikke har tid til å ta stilling til videre budgivning. Eller i motsatt fall: At man lar følelsene styre og høyner bud uten å ha tenkt seg godt nok om, sier Hansen.

Les også:Advarer unge boligkjøpere mot «egenkapitalfella»

- Bra for alle parter. Han er helt uenig i at halvtimesfristen ikke kommer boligkjøpere- og selgere til gode.

- Begge får bedre tid til å tenke seg om og får dermed et bedre beslutningsgrunnlag. Det er bra for alle parter, sier Hansen.

- Forbrukerrådet mener dette fratar boligkjøpere makt?

- Ja, men det er en makt som primært dreier seg om at man ikke gir de andre budgiverne tid til å agere.

- Det er ikke en frihet man bør ha?

- Ikke hvis målet er roligere og mer forsvarlige budrunder, sier Hansen.

Les også:Oppfordrer foreldre til å gi barna tidlig arv til boligkjøpet

- Vår årelange kamp. Bartholdsen presiserer at ingen bør kritisere skjønnet til en eiendomsmegler som ber om at bud blir stående i en halvtime eller mer, hvis formålet er å sikre en forsvarlig budavvikling.

Han står likevel fast på at han synes et eget forbud mot akseptfrister under 30 minutter er unødvendig og meningsløst for forbrukerne:

- Det er en kjensgjerning at eiendomsmeglerne i dag har de 30 minuttene eller mer om det trengs fordi de skal legge til rette for forsvarlighet i budrunden, sier Bartholdsen til Dine Penger.

- Kan ikke gjøres på 30 minutter. Han viser til at dagens regler allerede gir meglere mulighet til be om lengre akseptfrister i tilfeller hvor de mener det er nødvendig.

Bartholdsen er enig i at det er viktig at partene får tid til å sette seg inn i viktig informasjon om boligen. Han mener imidlertid det er tiden mellom visning og budrunde som her monner mest, og ikke flere minutter i selve budrunden.

- Dette er tiden boligkjøpere har til å lese, forstå, vurdere, samrå seg, konsultere og sammenlikne for hver enkelt bolig som er aktuell. Den jobben kan de ikke gjøre på 30 minutter, det trengs mange timer, sier Bartholdsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Krever halvtimes-bud på alle boligene de selger: Forbrukerrådet om budfrist på en halvtime: - Meningsløst

  2. Eiendomsmeglere vil ha slutt på lukkede bud

  3. Advarer boligkjøpere mot vinner-fokus: – Mange leser ikke salgsoppgaven

  4. Ett av fire boligkjøp ender i krangel: – Må gjøre radikale lovendringer

  5. – Rystet over situasjonen i Norge