Fare for skattefelle: 182.000 kan få skattepengene inn på feil bankkonto

Dersom du har byttet bankforbindelse det siste året, og får penger igjen på skatten så må du sjekke hvor pengene blir godskrevet. De kan havne på en konto du selv ikke disponerer.

Klar for skattepenger? Nesten to av tre får igjen penger på skatten, men du må selv sørge for at pengene kommer inn på riktig bankkonto.
Publisert: Publisert:

Kan være på en tidligere bankkonto. 182.000 nordmenn byttet bank i fjor viser statistikk fra Finans Norge.

I tillegg er det tusenvis av kunder som i år har flyttet sine kundeforhold fra storbankene til blant annet Skandiabanken og DinBank.

Alle som har byttet hovedbankforbindelse i 2012 og 2013 må sjekke at riktig kontonummer står oppført i selvangivelsen, hvis ikke risikerer du å få pengene overført på din tidligere bankkonto.

Les også: Slik slipper du skatteplikt til Norge!

Fristen nærmer seg. Fristen for å endre kontonummer er 15.mai, og du kan gjøre det på Skatteetatens hjemmesider.

Du klikker deg inn på «Endre kontonummer eller utbetalingsmåte» på høyre side.

Deretter får du en liste over kontonumre du kan velge blant. Kontonumrene på listen har Skatteetaten fått fra banken din.

Alternativt kan du ringe skatteoppkreveren (kemneren) i kommunen din, dersom fristen for å endre kontonummer er utløpt, eller hvis kontonummeret du ønsker å benytte ikke er registrert.

Skatteoppkreveren har normalt mulighet for å endre kontonummeret frem til en uke før dato for skatteoppgjøret.

De som har byttet bank i år må være ekstra oppmerksomme.

Trykk her for innlogging (NB! Ekstern lenke)

Les også:Her er de beste bankene

Skatteetaten bruker kontoer du har lagt inn. – Dette er for å sikre at beløpet blir utbetalt til rett person, sier kommunikasjonsrådgiver Ole Ekhaugen hos Skattedirektoratet.

Fare for forsinket betaling. Hvis du har sagt opp kontoen din og ikke endret konto innen fristen, vil skatteoppkreveren forsøke å utbetale til den oppsagte kontoen.

Skatteoppkreveren vil da få beskjed om at kontoen ikke kan brukes og utbetale beløpet på nytt til en annen konto som er registrert på deg, eller sende utbetalingskort.

Dette kan føre til at utbetalingen blir noe forsinket.

– Skatteoppkreveren kan ikke sette beløpet inn på annen bankkonto enn de kontoene som er godkjent på forhånd. Det er som hovedregel slik at det kun er kontoer som vedkommende selv eier, man kan få tilbakebetalt skatt på, sier kommunikasjonsrådgiver Ole Johan Ekhaugen hos Skattedirektoratet.

Les også:Kutt renten med gratis verdivurdering

Utbetalingskort. Dersom Skatteetaten ikke har noen bankopplysninger på deg, eller du ikke har en egnet konto, får du tilsendt et utbetalingskort.

Dette kan heves på postkontor og i de fleste banker.

Hvis du ikke ønsker utbetalingskort til neste år, og årsaken til at du har fått tilsendt utbetalingskort er at du har en kontotype som ikke er godkjent for utbetaling av skattepenger, må du kontakte banken og opprette ny konto som kan brukes.

Les også: Bankene tar, og Norges Bank gir

Informasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik forteller at Skandiabanken de siste månedene har opplevd stor pågang av nye kunder. Disse kundene må nå sjekke at de får skattepengene til riktig konto.

Opplevde kundeflom. Skandiabanken opplevde i mars ett rush av nye kunder som fortsatt pågår.

Bakteppet var at flere storbanker varslet om renteøkninger, og blant de var Danske Bank, Nordea og DNB. Danske Bank varslet om nytt rentehopp for to uker siden.

Skandiabanken gikk åpent ut om at de hadde ingen planer om renteøkninger i nærmeste fremtid.

– Vi har opplevd en økning på 50 prosent i antall kundeforhold, siden de varslede renteøkningene kom fra de andre storbankene i midten av mars, sier informasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken.

Er du blant de som har byttet over til Skandiabanken, bør du sjekke selvangivelsen nøye.

Det er ditt eget ansvar at skattepengene kommer på riktig bankkonto.

Les også: Bank-ID ønsker å droppe Java

Følg Dine Penger på Facebook for flere råd om din privatøkonomi.

Publisert:

Her kan du lese mer om