Postens konsernsjef spår post én dag i uken

Konsernsjef Tone Wille i Posten tror tiden med levering av post fem dager i uken nærmer seg slutten.

Posten-sjef venter at det kun blir brevlevering en dag i uken i fremtiden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Jeg tror det kan komme til å ende med at posten bringes ut ukentlig. En mellomløsning på veien dit vil naturlig være postgang annenhver dag, uttaler hun i en ny bok, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Endringene i postgangen fremkommer i boken «Den store forvandlingen. Posten i en digital tid». Den er skrevet av TV 2s programleder Jan Ove Ekeberg og ble lansert onsdag denne uken.

– Uansett hvordan dette ender, blir det vanskelig å forsvare postombæring fem dager i uken særlig lenge. Dersom politikerne ønsker hyppigere postgang enn det som kan forsvares i markedet, må staten betale for det, mener konsernsjefen.

– Ingen vet

Mellomløsningen med postgang annenhver dag, bortsett fra i helgene, betyr levering mandag, onsdag og fredag den ene uken, og tirsdag og torsdag den neste. Posten har lagt fram sine synspunkter på dette for Samferdselsdepartementet.

– Hvor dette ender og hvor fort det går, vet ingen i dag. Men retningen er åpenbar, uttaler Wille i boken.

I Stortingsmeldingen «Postsektoren i endring», som Stortinget behandlet i fjor høst, heter det at «Neste steg er færre omdelingsdager».

I Danmark er overgangen til digital postgang kommet noe lenger enn i Norge. Danskene legger om til postgang én dag i uken fra 1. januar neste år.

Travel høst

Økning i netthandel blant nordmenn har gjort pakkelevering til en stor bransje for både Posten og deres konkurrenter. Tidligere i høst ble det meldt at juleshopping fra sofakroken kom til å gi ny pakkerekord før jul.

Distribusjon og levering av pakker er et marked i kraftig vekst og med stor konkurranse. Posten og Bring er fremdeles størst i Norge, men kan ikke anslå hvor store markedsandeler de ulike aktørene har. I fjor leverte de rekordmange pakker i desember, 3,7 millioner, og i år bikker de 4 millioner, mest sannsynlig enda mer enn det.

– Black Friday-leveringen er godt i gang og allerede nå er volumet økt med i hvert fall 15 prosent mot i fjor. Grovt sett venter vi rundt 15 prosent økning for julehandelen totalt også, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Samtidig er bransjen i stor endring. I fjor gjennomgikk Posten store omveltninger som førte til flere nedbemanninger. I 2016 gjennomførte Posten 845 jobbkutt.

Les også

Norske juletrær går som varmt hvetebrød i utlandet

Les også

Fire av fem har fått unødvendige julegaver

Les også

Myndighetene ber Telenor skru ned nettprisen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Posten
 2. Jul
 3. Digitalisering
 4. Forbrukerspørsmål
 5. Netthandel

Flere artikler

 1. Posten setter av nær en halv milliard til omstilling

 2. Posten opplever brevkollaps i tredje kvartal

 3. Juleshopping fra sofakroken gir ny pakkerekord

 4. Annonsørinnhold

 5. Posten støtter regjeringen: – Ikke grunnlag for å levere post fem dager i uken

 6. Posten Norge selger datterselskapet Bring Frigo