Postens konsernsjef spår post én dag i uken

Konsernsjef Tone Wille i Posten tror tiden med levering av post fem dager i uken nærmer seg slutten.

Posten-sjef venter at det kun blir brevlevering en dag i uken i fremtiden.
Publisert: Publisert:

– Jeg tror det kan komme til å ende med at posten bringes ut ukentlig. En mellomløsning på veien dit vil naturlig være postgang annenhver dag, uttaler hun i en ny bok, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Endringene i postgangen fremkommer i boken «Den store forvandlingen. Posten i en digital tid». Den er skrevet av TV 2s programleder Jan Ove Ekeberg og ble lansert onsdag denne uken.

– Uansett hvordan dette ender, blir det vanskelig å forsvare postombæring fem dager i uken særlig lenge. Dersom politikerne ønsker hyppigere postgang enn det som kan forsvares i markedet, må staten betale for det, mener konsernsjefen.

– Ingen vet

Mellomløsningen med postgang annenhver dag, bortsett fra i helgene, betyr levering mandag, onsdag og fredag den ene uken, og tirsdag og torsdag den neste. Posten har lagt fram sine synspunkter på dette for Samferdselsdepartementet.

– Hvor dette ender og hvor fort det går, vet ingen i dag. Men retningen er åpenbar, uttaler Wille i boken.

I Stortingsmeldingen «Postsektoren i endring», som Stortinget behandlet i fjor høst, heter det at «Neste steg er færre omdelingsdager».

I Danmark er overgangen til digital postgang kommet noe lenger enn i Norge. Danskene legger om til postgang én dag i uken fra 1. januar neste år.

Travel høst

Økning i netthandel blant nordmenn har gjort pakkelevering til en stor bransje for både Posten og deres konkurrenter. Tidligere i høst ble det meldt at juleshopping fra sofakroken kom til å gi ny pakkerekord før jul.

Distribusjon og levering av pakker er et marked i kraftig vekst og med stor konkurranse. Posten og Bring er fremdeles størst i Norge, men kan ikke anslå hvor store markedsandeler de ulike aktørene har. I fjor leverte de rekordmange pakker i desember, 3,7 millioner, og i år bikker de 4 millioner, mest sannsynlig enda mer enn det.

– Black Friday-leveringen er godt i gang og allerede nå er volumet økt med i hvert fall 15 prosent mot i fjor. Grovt sett venter vi rundt 15 prosent økning for julehandelen totalt også, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Samtidig er bransjen i stor endring. I fjor gjennomgikk Posten store omveltninger som førte til flere nedbemanninger. I 2016 gjennomførte Posten 845 jobbkutt.

Les også

Norske juletrær går som varmt hvetebrød i utlandet

Les også

Fire av fem har fått unødvendige julegaver

Les også

Myndighetene ber Telenor skru ned nettprisen

Publisert: