Pavens kardinaler raser etter McDonalds-planer

Planer om å åpne en McDonalds-restaurant i et Vatikan-bygg med utsikt mot Petersplassen, faller ikke i god jord hos pavens kardinaler.

TURISTDESTINASJON: Hvert år besøker flere millioner turister Vatikanet og Petersplassen. Nå vil de trolig kunne spise saftige burgere mens de beundret destinasjonen.

Foto: Reuters/AFP
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:,

Flere av kardinalene bor i bygget hvor McDonalds ønsker å åpne, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det er en kontroversiell, pervers beslutning for å si det mildt, sier kardinal Elio Sgreccia i et intervju med den italienske avisen La Repubblica daily.

Å åpne en McDonalds-restaurant til høyre for Peterskirken er «på ingen måte respektfullt ovenfor de arkitektuelle tradisjonene til en av de mest karakteristiske plassene hvor man ser utover mot Peterskirken, sier Sgreccia.

Han bor ikke selv i bygningen hvor McDonalds vil åpne, men snakker på vegne av syv kardinaler som gjør det. Lokalene McDonalds vil bruke er ifølge AFP 538 kvadratmeter stort, og blir leid ut av ASPA, som har ansvaret for Vatikanets eiendommer.

Ber paven gripe inn

En av de sinte kardinalene har skrevet et brev til pave Francis, hvor han ber ham gripe inn for å unngå den kommersielle beslutningen som vil gi Vatikanet 33.000 dollar, tilsvarende 271.000 norske kroner i måneden.

Hvert år besøker flere millioner turister Vatikanet.

Les også

Nå får du ikke lenger kjøpt Big Mac i Venezuela

Kardinal og leder for ASPA, Domenico Calcano, sier imidlertid til La Repubblica at han «ikke vil gi seg», fordi avtalen er juridisk gyldig.

– Jeg ser ikke at dette er en skandale.

Restauranten vil teknisk sett ikke ligge innenfor Vatikanets vegger, men i et område hvor mange kardinaler bor, og hvor Pave Benedict bodde.

På UNESCOs liste

Vatikanet (Vatikanstaten) ligger i den nordvestlige delen av Italias hovedstad Roma, og er verdens minste selvstendige stat både i areal og folkemengde.

Vatikanstaten omfatter selve Vatikanets administrasjonsbygninger, hager, museer, verksteder og trykkerier, Peterskirken og Petersplassen samt en gruppe embets- og bolighus. Hertil kommer en rekke bygninger utenfor Vatikanet med pavelig eksterritorialrett, i Roma eller omegnen.

Vatikanstaten rommer noen av verdens fineste museer og kunstsamlinger og er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Les også

McDonalds sjefsklovn permitteres

Les også

Burger King vil øke salget med pølser

Les også

Nå får du ikke lenger kjøpt denne i Venezuela

Her kan du lese mer om

  1. McDonald’s
  2. Italia
  3. Pave Frans
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stor arkitekt-kåring: Dette er verdens vakreste bygg

  2. Her serverer giganten burgere med trøffelsaus

  3. Måling: Topp ti steder å leve pensjonisttilværelsen

  4. Annonsørinnhold

  5. McDonald's solgte burgere for to milliarder i Norge

  6. Den ikoniske Chrysler-skyskraperen i New York er til salgs