Langt færre kvinner enn menn vet hvor stort boliglån de har

BI-lektor: – Dette er et signal til kvinner om at de bør skjerpe seg.

MENN VET MEST OM BOLIGLÅNET: Det er langt færre kvinner enn menn som vet hvilken rente de har på boliglånet, eller nøyaktig hvor stort boliglån de har, viser en ny boliglånsanalyse fra Penger.no

Cornelius Poppe
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Halvparten av de spurte i en ny boliglånsundersøkelse vet ikke vet hvilken rente de har, og flere enn én av ti kan ikke redegjøre for hvor mye de har lånt.

Og forskjellene mellom kjønnene på dette området er store.

– Det er flere menn enn kvinner som vet hvilken rente de har på lånet, og det er flere menn enn kvinner som vet hvor stort lånet er, sier Rune Brunborg, daglig leder i tjenesten Penger.no, som har fått Norstat til å gjennomføre undersøkelsen for seg.

41 prosent av kvinnene som har svart, vet hvilken rente de har på boliglånet, mot 63 prosent av mennene. 20 prosent av kvinnene svarer at de ikke vet, hverken nøyaktig eller cirka, hvor stort boliglån de har. Syv prosent av mennene svarer det samme.

IKKE OVERRASKET: Daglig leder Rune Brunborg i Penger.no.

Caroline Roka

– Forskjellene har vært der i flere år, så vi er ikke overrasket. Men vi er litt nedtrykt på vegne av kvinner, ettersom de ennå ikke har skjerpet seg. Forskjellene vi finner nå, er akkurat de samme som vi fant for to år siden, sier han.

Penger.no er et datterselskap av Finn.no og er en tjeneste som samler banker og renteoversikter på ett sted. 1.000 respondenter har svart i undersøkelsen.

Les også

Ny boliglånsanalyse: Nordmenn betaler for mye i renter

– Ikke overrasket

– Jeg er dessverre ikke overrasket over disse funnene. Det vi ser når vi stiller spørsmål om privatøkonomi, for eksempel i en undersøkelse til et snitt av befolkningen, er at menn ofte svarer riktigere enn kvinner på spørsmål hvor det er fasitsvar. Vi ser også en litt større forståelse blant menn når det for eksempel gjelder prosentregning, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Les også

Uvisshet om egen rente kan gi dyrere boliglån

SER ET MØNSTER: Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Storebrand

Hun ser et mønster som går igjen hos noen husholdninger:

– Vi vet at det i en del husholdninger fremdeles er sånn at menn tar mer ansvar for de store finansielle spørsmålene, mens kvinnene håndterer innkjøp og forbruk.

– En annen del av forklaringen kan handle om interesse, at menn i noe større grad er mer interessert i disse temaene, og at kvinner lener seg mer mot dem, sier Picard.

Hun understreker at det er svært viktig å ha oversikt over boliglån og lånerente.

– Spesielt om man bare er én i husholdningen. Det er mye penger å spare på å sikre seg markedets beste rente, sier hun.

Les også

Sjeføkonom: – Renteøkning kan utløse boligkrakk

Enda større forskjeller før

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI er derimot overrasket over de store forskjellene.

– Dette er et signal til kvinner om at de bør skjerpe seg, sier Hveem.

Han viser til en høyesterettsdom fra 2011 hvor en kvinne kom svært dårlig ut sammenlignet med mannen da de skulle fordele verdier etter samlivsbruddet.

– Hun hadde konsentrert seg om barnehage, mat, klær, diverse utgifter som mer eller mindre gikk i det store sluket, mens han eide boligen og hadde fokus på varige økonomiske verdier. I løpet av 16 års samboerskap hadde boligen flerdoblet seg i verdi, mannen hadde nedbetalt lånet, og kom rundt 5 millioner bedre ut av det enn henne, og det selv om de over tid hadde tjent nokså jevnt, forteller Hveem.

– Hun våknet opp til en skikkelig blåmandag da hun så hva manglende bevissthet rundt parets privatøkonomi hadde ført til.

Les også

Flere forsikrer boliglånet mot arbeidsledighet

Forskjellene mellom kjønnene var imidlertid veldig mye større lenger bak i historien.

OVERRASKET: Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

Foto: Jarle M. Alvheim

– Ser man de lange linjene, er det ingen tvil om at forskjellene mellom kjønn var veldig mye større før. Da kunne en høre historier om enken som ikke visste hvordan en giro fra Husbanken så ut. Vi antar at forskjellene kommer til å jevne seg ytterligere ut etterhvert. De bør hvertfall det av hensyn til kvinnene. Det er ingen grunn til å overlate denne viktige delen av privatøkonomien til mennene, sier han.

– Et lite faresignal

Hveem mener de relativt lave tallene når det gjelder kunnskap om boliglånsrenten både hos kvinner og menn, er et lite faresignal.

– Dette føyer seg inn i rekken av lite bevissthet rundt personlig økonomi generelt. Det kan ha litt å gjøre med at det ikke føles som nødvendig for folk, og kanskje at det er begrenset hva man opplever at man kan påvirke. For mange er lønnsnivået overfokusert og betydningen av kostnadsbevissthet og kontroll undervurdert, sier han.

Les også

Sparegapet mellom menn og kvinner øker: – Kvinnene tør ikke å ta risiko

– Men om man ikke har kunnskap helt ned på detaljnivå om renten og størrelsen på lånet, bør det ikke være så langt unna. Det er viktig å gjøre opp en status med jevne mellomrom, sier Hveem, som legger til at hjemme hos ham har begge to detaljert oversikt.

Les også

Ny boliglånsanalyse: Nordmenn betaler for mye i renter

Les også

Undersøkelse: Tre av fem bekymret over boligmarkedet

Les også

– Umulig å regne seg frem til boligprisfall

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Ekspertene: Slik vil oljekrisen prege ditt liv i 2016

  2. Ny boliglånsanalyse: Nordmenn betaler for mye i renter

  3. Norske familier på bunn i budsjett-undersøkelse: – Vi har hatt det for godt lenge

  4. – Kvinnene tør ikke å ta risiko

  5. Studie: 550.000 nordmenn skatter for mye – med vilje