Obos' leie-eie-prosjekt lagt på is

Boligprosjektet i Sandes skulle gjøre det lettere for unge å kjøpe bolig. Men nå er salget stoppet inntil videre etter at både Forbrukerombudet og Finanstilsynet har funnet problematiske forhold ved kontraktene.

EGENKAPITAL PÅ 5 PROSENT: Obos ville gjøre inngangsbilletten til boligmarkedet litt lettere for de unge, ved å senke egenkapitalkravet til de 25 selveierboligene i Følhusbakken i Kleivane i Sandnes. Fem måneder etter salgsoppstart, er det stopp i leilighetssalget.

Obos
Publisert:,

Med leie-eie-prosjektet i Kleivane i Sandnes skulle unge boligkjøpere få mulighet til å kjøpe seg bolig med kun fem prosent egenkapital.

Det var riktignok en hake ved det hele – de unge boligkjøperne måtte skrive under på at Obos fikk beholde 30 prosent av eierandelen i boligen i fem år, og at de så gradvis kunne kjøpe dem ut.

Nå, bare noen måneder etter salgsoppstart i januar, har Obos måttet stoppe salget av leiligheter i prosjektet. Årsaken er at både Forbrukerombudet og Finanstilsynet er misfornøyd med innholdet i Obos-kontraktene.

Les også

Sindre (34) eide denne leiligheten i ett år – økte én million i pris

– Uklare og ubalanserte kontrakter

Forbrukerombudet har prosjekterte boliger som et av sine prioriterte områder, og de ser derfor nærmere på nye konsept som blir lansert.

Etter en gjennomgang av kontraktene til Obos' leie-eie-prosjekt, var ombudets konklusjon at disse var uklare og ubalanserte i disfavør av kjøper.

Fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad.

– Dette prosjektet hadde en del problematiske elementer (se faktaboks), både når det kommer til avtalevilkår og markedsføring, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Tonje Skjelbostad til E24.

– Mer kredittavtale enn husleieavtale

Forbrukerombudet mener at Obos-prosjektet i Sandnes fremstår mer som en kredittavtale enn en husleieavtale, og oversendte derfor også saken til Finanstilsynet som har sett på finansieringsdelen av konseptet.

Finanstilsynet har i brevs form orientert Obos om at prosjektet etter deres vurdering ikke oppfyller finansieringsvirksomhetslovens krav om konsesjon for utlånsvirksomhet.

Nå må Obos svare for seg til begge instanser, og inntil de har kommet med sine tilsvar og eventuelle endringer som må til for at prosjektet skal kunne godkjennes, avventer Forbrukerombudet videre saksbehandling.

Les også

– Les alle dokumenter om boligen før visning

– Høye månedlige utgifter

Forbrukerombudet er fornøyd med at Obos har vært svært imøtekommende, og at de valgte å stoppe salget inntil lovligheten ved kontraktene er avklart.

– Det er positivt med innovasjon og nye, gode løsninger. Men dette Obos-konseptet bygger på en sameie-modell som gir en ubalansert og urimelig avtale, sier Skjelbostad.

Hun påpeker videre at avtalen gir inntrykk av lave løpende kostnader, mens de faktiske månedlige utgiftene til lån og husleie vil komme på 30.000 kroner.

– Husbanken kom nylig med en rapport om leie-før-eie-modeller, og der frarådet de sameie-modellen som Obos benytter i dette prosjektet. Husbanken hadde derimot ikke noe å utsette på modellene til Bate boligbyggelag i Randaberg og Utvik i Haugesund, slik at dette kan gjøres på en god måte, avslutter Skjelbostad.

– Har foreslått kontraktsjusteringer

Visekonsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj.

hans fredrik asbjørnsen

– Vi er i en prosess nå med å svare på dette på en skikkelig måte, og har også forholdt oss til det forbrukermyndighetene sier, ved å stoppe salget på eie-leie inntil videre, sier visekonsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, som legger til at salg på ordinære vilkår går videre som tidligere.

Siraj understreker at de etter at Forbrukerombudet tok kontakt, har foreslått justeringer i kontraktene, og at dette også vil gjelde for dem som allerede har kjøpt bolig dersom de ønsker dette. OBOS venter fortsatt på svar fra Forbrukerombudets side om endringene er akseptable.

– Nedadgående pristrend i Sandnes

Siraj sier han ikke kjenner seg igjen i regnestykket for månedlige utgifter som Forbrukerombudet presenterer.

– Forbrukerombudet har antageligvis lagt til grunn at det skal bli en voldsom prisstigning, og at det dermed vil koste mye å kjøpe ut Obos. Men akkurat nå ser vi en nedadgående pristrend i Sandnes-område, slik at det faktisk kan bli billigere å kjøpe ut OBOS for boligkjøperne, sier Siraj og påpeker at Obos tar risiko på samme måte som boligkjøper for sin eierandel i boligen.

OBOS avfeier at eie-leie-prosjektet er et spekulativt, men peker på at dette er en modell som er vel utprøvd og med stor suksess i Storbritannia.

– Vi har i alle fall forsøkt

- Prosjektet i Sandnes er nøye gjennomtenkt fra OBOS side, sier Siraj.

– Kommer imidlertid Finanstilsynet og Forbrukerombudet frem til at vi har gjort noe ulovlig, forholder vi oss til det. Ingen modeller er perfekte, men da har vi i alle fall forsøkt, og så får heller myndighetene selv komme opp med gode løsninger for å få unge inn på boligmarkedet.

Siraj sier avslutningsvis at han reagerer på at Forbrukerombudet i sin pressemelding ikke gjør oppmerksom på at Obos i brev til Forbrukerombudet for over en måned siden foreslo justeringer.

– Det er spesielt at denne pressmeldingen er sendt ut til media før det er endelig konkludert med om det er ulovligheter i kontrakter eller ikke. Dette fremstår som rar saksbehandling i et viktig spørsmål, sier Siraj.

Her kan du lese mer om