Tre av fem tror boligprisveksten fortsetter i elleville Oslo

Flere nordmenn enn samme tid i fjor mener at boligprisene vil stige videre det neste året.

PRISPRESSER: Oslo er byen med kraftigst boligprisvekst det siste året. Seks av ti tror prisene skal videre opp det neste året, ifølge ny undersøkelse.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en ny, stor undersøkelse som Opinion har utført for Garanti Eiendomsmegling blant 1900 nordmenn.

62 prosent oppgir at de forventer en økning i boligprisene i Oslo de neste 12 månedene. Oslo er byen i Norge med den kraftigste boligprisveksten det siste året. Ved utgangen av juni lå årsveksten på over 12 prosent.

Les også

Direktør: – Jeg sutrer ikke! Jeg er forbanna

Flere tror på prisoppgang enn i fjor

For landet samlet tror 50 prosent av oss på boligprisøkning. Da Garanti gjorde tilsvarende undersøkelse i fjor, svarte 41 prosent det samme.

Troen på boligprisvekst er med andre ord blitt styrket i den norske befolkningen det siste året, om vi skal tro funnene.

Mens halvparten av oss nå forventer nye boligprishopp, forventer 29 prosent at prisene vil stå uendret det neste året. 11 prosent, eller om lag én av ti, tror de neste 12 månedene vil vise boligprisfall.

De er ikke alene. Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre forvaltning er blant flere eksperter som tror norske boligpriser nå er på full fart ned, blant annet grunnet nedturen i oljesektoren.

Overraskende sommerbyks

Så langt fortsetter prisene å stige. Den siste statistikken fra meglerbransjen viste at norske boliger ble dyrere også i juni. Det kom overraskende på mange, ettersom juni historisk sett er en måned hvor boligmarkedet går inn i sommerdvale og prisene synker litt. Juli-fasiten legges frem i neste uke.

Meglerforeningen Eiendom Norge trodde først at boligprisene ville stige mellom fire og seks prosent i 2015, men så seg nødt til å oppjustere sine prognoser etter et vårmarked som viste seg langt hetere enn ventet.

Nå tror meglerforeningen at snittprisen for 2015 vil være hele 7–8 prosent høyere enn i fjor.

Les også

Megler om kuppeforbud: – En regel for et molboland

Spår gradvis utflating

Meglernes oppjustering står i kontrast til Statistisk sentralbyrå (SSB), som i juni la frem nye prognoser om at den samlede boligprisveksten i 2015 vil begrense seg til 4,6 prosent.

På dette tidspunktet hadde boligprisene i Norge allerede steget 6,6 prosent. For at SSBs spådom skal inntreffe, må det altså prisfall til denne høsten.

SSB tror deretter på en gradvis utflating: 2,5 prosents boligprisvekst i 2016, 2,2 prosents prisvekst i 2017 og deretter stillestående priser i 2018.

Les også

Tusenvis av studenter i boligkø i hovedstaden

Les også

Direktør: – Jeg sutrer ikke! Jeg er forbanna

Les også

– En regel for et molboland

Publisert:

Her kan du lese mer om