Gikk 1,8 millioner over takst: – Har aldri opplevd så stor forskjell

Da budkrigens støv hadde lagt seg, fantes det ingen spor igjen av takstmannens verdivurdering på 4,2 millioner kroner. Eiendom Norge får meldinger om et råhett boligmarked.

HETT STRØK: En av boligene på dette bildet gikk hele 1,8 millioner over takst etter visningen sist helg. Megler Mats Kvarud ønsker ikke at huset identifiseres, av hensyn til kjøper og selger.
  • Karl Wig
Publisert:

Den 106 kvadratmeter store tomannsboligen i Godlia i Oslo ble nemlig solgt til en ivrig budgiver for 6.050.000 kroner mandag – 44 prosent over takst, som også var prisantydningen.

– Vi bommet stygt alle mann. Jeg har aldri opplevd så stor forskjell mellom salgspris og takst, sier megler Mats Kvarud, som også er daglig leder ved Krogsveen Oppsal, til E24.

På do i kjelleren

Megleren beskriver beliggenheten som «superflott», med svær hage, solrike forhold, ressurssterke innbyggere og bra skolekrets.

Les også

Boliglånet steg med 180.000 kroner etter sjokkbeskjeden fra Sveits

Selve huset er fra 1922. Det har eldre standard fra 1991, da det sist ble gjort en større oppussing.

– Størrelsen på huset er begrenset. For å forlate et av soverommene, må du gå igjennom et annet. Og du må gå ned i kjelleren for å tisse eller dusje, forklarer Kvarud.

Første bud 900.000 over

FIKK BUDKAMP: Megler og daglig leder Mats Kvarud ved Krogsveen avdeling Oppsal i Oslo.

Det lot ikke budgiverne seg skremme av. Da Kvarud åpnet visningsdørene denne helgen, var prisen allerede presset langt over prisantydningen.

– Vi fikk inn bud før første visning på 5,1 millioner, sier Kvarud.

– Det første budet var 900.000 over?

– Ja. Man skulle jo tro et slikt bud hadde en viss oppdragende effekt.

– Oj, oj, oj

Den gang ei. Av de 60 personene som satte seg på interesselisten, endte fire opp i en heftig budrunde mandag. To hoppet av, mens de to andre ikke ga seg før den ene gikk ut med det seirende budet på 6,05 millioner.

– Oj, oj oj, utbryter Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer når E24 forteller om salget.

– Ja, det beskriver vel et marked som fremstår ganske så hett. Vi får nå tilbakemeldinger fra hele landet om boliger som går langt over prisforlangende. Mange steder er det enda sterkere enn vi trodde det skulle bli, sier Dreyer.

På starten av året spådde Eiendom Norge at boligprisene stiger fem prosent i januar.

– Prisen burde vært satt høyere

Kaarud opplyser at takstmannens verdivurdering på 4,2 millioner ble gjort sommeren 2014.

– Det var med bakgrunn i salg som hadde skjedd rett før, blant annet et lignende hus som ble lagt ut til fire millioner og gikk for 4,3 millioner, sier megleren.

– Dette var altså i fjor sommer?

– Ja.

– Burde dere ikke tatt høyde for prisutviklingen i mellomtiden?

– Det er klart utropsprisen burde vært satt høyere. I etterpåklokskapens lys burde vi nok ha justert både takst og prisantydning rundt jul, før vi la den ut for salg, svarer Kvarud.

Les også

Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

– Samtidig hadde vi et veldig blandet markedet gjennom høsten. Da jeg fortalte andre om det første budet var 5,1 millioner, var det allerede da flere som rynket på nesen. Slike eiendommer er vanskelige, fordi de er unike. Det er umulig å forutsi når man treffer ekstra motiverte kjøpere.

Sterkt startskudd

Da E24 tok en stikkprøve i landets største byer mandag, fortalte flere meglere om knepent boligtilbud og høyt budtrøkk så langt i år.

Kvarud selv betegner 2015-åpningen som «brutal» – for kjøpere, altså.

– Det har vært eventyrlig budgivning og besøk der vi har solgt. Samtidig har jeg snakket med en kollega fra Nordstrand som ikke opplever det samme. Der har det vært mer normale tilstander, sier megleren.

Han mener det er vanskelig å se klare fellestrekk for boligene som ender med å gå langt over takst og prisantydning, og sier det til syvende og sist handler om kjøpernes psykologi.

– Det kan være kjøpere som er blitt lei av å være inn i budrunde etter budrunde. Så finner de plutselig drømmeboligen, og så strekker de seg langt for å få tilslaget.

Les også

Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

Les også

Luksusboligsalget stupte i fjor

Les også

DNB stanser valutalån til bolig: – Blir bare et spekulasjonsprodukt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Oppussingsobjekt solgt 3,1 mill. over takst: – Det var ellevilt

  2. Prisantydning: 1,9 millioner. Salgspris: 5,5 millioner

  3. Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!

  4. Oslo-leilighet gikk 1,45 mill. over takst

  5. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst