Søndag går startskuddet for hovedstadens «høstslipp» i boligmarkedet

I dag går tusenvis på visning i hovedstaden, når hundrevis av nye objekter legges ut. Men høstslippet til tross, det er langt færre leiligheter til salgs nå enn på samme tid i fjor.

FÆRRE LEILIGHETER TIL SALGS: Høstslippet av leiligheter i Oslo er i gang, men vi kommer neppe opp i samme volum som i fjor høst, tror direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Publisert:

Lørdag ettermiddag lå 989 bruktboliger i Oslo ute for salg på finn.no.

Søndag er det planlagt hele 442 visninger.

– Søndag 14. august markerer den første store visningshelgen i Oslo denne høsten etter at folk er tilbake fra ferie, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Geving påpeker at antallet er et markant hopp fra i juli, hvor volumet har ligget på rundt 250 boliger til enhver tid, men at det likevel er et moderat volum sammenlignet med normal etterspørsel.

– Det er likevel stadig altfor få ledige boliger i Oslo til å mette behovet, sier han.

– Nå er etterspørselen unormalt sterkt på grunn av akkumulert underskudd på boliger og stadig lav rente. Jeg har funnet gamle kilder som viser at det ikke er unormalt med rundt 1000 visninger på denne tiden i august, sier han.

17. august 2015 var det for eksempel visning på 1.055 osloboliger.

Geving tror det dermed blir folksomt på søndagens visninger.

– Stor forhåndsinteresse

Flere meglere som E24 har snakket med har samme forventninger til «den første dagen i høstslippet».

Les også

Aldri vært høyere prisvekst i Oslo i juli: – Folk på desperat boligjakt

Eiendomsmegler Steffen Hafsund Usterud i iHUS har to visninger søndag: den ene en ettroms på Bislett og den andre en loftsleilighet på Sandaker.

– Det har vært veldig bra interesse i forkant, spesielt for den på Bislett. Det har vært forespørsler om å holde privatvisning, men selger har kun ønsket å holde oppsatt visning, sier Usterud.

Han opplever at balansen mellom tilbud og etterspørsel er vesentlig forskjellig fra samme tid i fjor.

– Presset blir veldig stort, sier han.

HOLDER VISNINGER SØNDAG: Tewodros Welde er eiendomsmegler i DNB eiendom.

Eiendomsmegler Tewodros Welde i DNB Eiendom har to visninger søndag, en rekkehusleilighet på Lindebergåsen og en ettroms på Nedre Kampen.

Spesielt leiligheten på Lindebergåsen har det vært stor forhåndsinteresse for, forteller han.

– Folk ringer for å be om privatvisninger. Vi har avholdt to privatvisninger nå i forkant, sier Welde.

Han forteller at det også har vært noen som har prøvd seg på å gi direkte bud til selger.

– Min anbefaling er å vente til vanlig budrunde, fordi det gir bedre resultat, sier han.

Welde tror boligmarkedet utover høsten kommer til å bli preget av at det legges flere leiligheter ut for salg, men at etterspørselen samtidig vil være like stor.

– Folk er veldig ivrige

– Vi har hatt et veldig press på markedet i sommer på grunn av blant annet mangel på boliger. Men det har tatt seg opp på tilbudssiden fra juli til august, selv om vi likevel fortsatt ser at det er forholdsvis lite leiligheter ute.

HOLDER VISNINGER SØNDAG: Marita Bruvik Elisenberg er eiendomsmegler i Nordvik & Partners.

Det sier eiendomsmegler Marita Bruvik Elisenberg i Nordvik & Partners. Hun har to leiligheter til visning på søndag, og kan fortelle om stor forhåndsinteresse for begge.

– Det har vært flere henvendelser fra interessenter som har ytret ønske om å gi bud før visning, forutsatt at selger aksepterer budet, men vi har, som vi pleier, anbefalt selger å avholde fellesvisningene som avtalt og at vi gjennomfører budrunden. Selger har hele tiden vært enig og fast bestemt på å følge våre råd, forteller Elisenberg.

Hun mener den store forhåndsinteressen viser godt hvordan markedet er nå:

– Lite tilbud og stor etterspørsel som reflekterer ivrige interessenter.

Begge leilighetene som skal vises søndag er oppussingsobjekt, den ene ligger på Majorstua og den andre i Collets gate på Ila, nær St. Hanshaugen.

Les også

Oslo-satsingen på boliger kan forsinkes av nabokrangel

– Med mangel på boliger, lav rente og fortsatt forventning om høy prisvekst fremover forventer vi at etterspørselen i boligmarkedet vil holde seg sensommeren og høsten. Jeg forventer godt oppmøte på begge mine visninger i morgen, men kanskje spesielt på den ene som er et totalt oppussingsobjekt, og i tillegg har god beliggenhet på Majorstua. I tillegg til at markedet er hett nå, er det generelt ekstra stor interesse for oppussingsobjekter, sier Elisenberg.

Endrer tankegang

– Jeg har fem visninger i morgen og det har vært stor interesse for alle i forkant, sier eiendomsmegler Silje Heggø i Eiendomsmegler1.

– I hele år har det vært sånn at når vi legger ut boliger får vi mange flere henvendelser. Flere ber om private visninger og vi ser flere boliger som blir solgt før visning.

Heggø tror denne tendensen vil fortsette fremover.

TROR DET BLIR HØY AKTIVTET PÅ SØNDAGENS VISNINGER: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

– Vi har ventet på vårslippet, sommerslippet og nå på høstslippet, men det ser ikke egentlig ut som det kommer i år, sier hun, og viser til at det er langt færre boliger ute enn tidligere.

– Derfor prøver vi å forandre litt tankegang, vi går for eksempel høyere i prisantydningen for å prise riktig, sier Heggø.

NEF-direktør Geving tror det godt kan hende at det vil bli holdt enda flere visninger neste helg, men han tror samtidig at vi ikke på noe tidspunkt vil se det samme volumet som vi gjorde i fjor høst.

– Det er ikke mulig at vi kommer opp i samme volum som i fjor. I tillegg til at det er færre bruktboliger ute for salg, har det heller ikke blitt bygget nok nye boliger til å demme opp for mangelen, sier han.

Årets høstslipp i hovedstaden kan dermed definitivt karakteriseres som selgers marked.

– De som har noe å selge er i en voldsom posisjon nå. Men jeg tror nok også at det er en del potensielle selgere som sitter på gjerdet fordi de ikke får kjøpt seg noe nytt, sier Geving.

Les også

Selger fikk «kuppbud» på en halv million over - tjente 200.000 på å si nei

Les også

Denne grafen kan ikke fortsette slik

Les også

Slik angriper du høstens boligmarked

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om