Boligprisene steg 1,8 prosent i april

En uavbrutt periode med økende boligpriser etter nyttår fortsetter.

Publisert:

I april steg boligprisene for fjerde måned på rad. Den nominelle prisveksten var 1,8 prosent på landsbasis. Sesongkorrigert steg prisene 0,9 prosent, viser ferske tall fra meglerbransjen fredag.

April tilhører en vårsesong hvor salgsprisene på norske boliger pleier å presses oppover, men fasiten er likevel betydelig sterkere enn ventet av økonomene.

Korrigert for sesongtrender spådde Nordea Markets på forhånd en boligprisvekst på 0,2 prosent, mens DNB Markets la seg på 0,3 prosent.

Les også

2016: Kjøpt for 17,6 millioner 2018: Solgt for over 30 millioner

Sterkeste april på 10 år

– Det er den sterkeste april-måneden vi har målt i det norske boligmarkedet de siste ti årene, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

– Jeg tror vi kan si at vi har lagt ifra oss perioden med fall i boligprisene, fortsetter han.

April-prisløftet følger boligprisvekst i både januar, februar og mars. Nå er fjorårets korreksjon snart nullet ut: Dagens prisnivå er kun 1,0 prosent lavere enn for tolv måneder siden.

Og det er særlig utviklingen i Norges to største byer som driver comebacket:

Oslo-boliger ble hele 2,4 prosent dyrere i april.

– Vi har lagt bak oss fire sterke måneder i Oslo. Vi må tilbake til 2009 for å finne sterkere start på året i hovedstaden enn i år, sier Dreyer.

Les også

Boliglånsforskriften: Partifeller ber Jensen trosse Finanstilsynet

Bergen-byks

Oslo er samtidig byen som fikk den kraftigste korreksjonen i fjor. Ved enden av året var prisene ned nær 11 prosent. Fortsatt er ikke dette prisfallet hentet inn, og tolvmånedersveksten holder seg negativ med minus 3,8 prosent.

– Det blir nesten litt rart å snakke om negativ årsvekst slik Oslo-markedet er nå. Vi vil nok bryte nullgrensen snart, sier Dreyer, som kaller oppgangstrenden «kraftig».

I Bergen steg imidlertid prisene enda mer, opp 2,8 prosent i april.

– Bergen har lagt bak seg en veldig sterk måned prismessig, sier Dreyer.

Selger langt mer enn i fjor

På landsbasis ble det solgt 9.072 boliger i april. Det er en kraftig økning fra i fjor, hvor bruktboligsalget lå 25 prosent lavere.

Dreyer sier økningen må sees i lys av at årets påske kom tidlig, og nesten i sin helhet falt i mars måned. Når de to månedene slås sammen er boligsalget opp mer moderate 3,6 prosent fra samme tid i fjor. Samtidig er antallet boliger lagt ut for salg ned tre prosent.

At prisene stiger til tross for at boligtilbudet er godt, forklarer Dreyer med at flere avventende boligkjøpere nå har våknet og endelig kaster seg inn i budrundene. Han ser imidlertid ikke at prisgaloppen vedvarer, men at markedet bremser til høsten.

– I store deler av landet er det et godt tilbud av boliger til salgs nå. Vi tror det vil bidra til en mer moderat utvikling fremover, sier meglersjefen.

Les også

Stabekk-villa solgt for over 30 millioner

Les også

Forsvarer boliglånsforskriften: Min jobb å unngå at vi får en ny bankkrise

Les også

Vil ha 75 millioner for Oslo-villa

Publisert:

Her kan du lese mer om