Svenske banker: Flere boligkunder velger å selge først

Det er ikke bare i Norge at boligmarkedet bremser opp. Svenske banker melder om flere lånekunder tar forholdsregler, men avviser at bankene strammer inn kredittgivningen. 

BOLIGPRISENE FALLER: I Stockholm har boligmarkedet bremset opp etter flere år med galopperende prisutvikling.
Publisert: Publisert:

Det svenske nyhetsbyrået TT har spurt seks svenske banker om nedgangen i det svenske boligmarkedet har innvirket på vurderingen av lånesøknader.

Bankene avviser at usikkerheten har ført til innstramminger i utlånspraksisen, men banker som Nordea forteller at flere kunder enn tidligere selger sin gamle bolig før de kjøper ny.

– Man hadde kanskje litt med is i magen før, og nå vil man ha sitt på det tørre, sier kommunikasjonsrådgiver Janina Pfalzer i Nordea til TT.

Handelsbanken med liten avslagsøkning

Konkurrenten SEB anbefaler kundene å selge boligen først for å unngå å bli avhengig av et regnestykke som kanskje ikke går opp.

– I et marked som går oppover, er det ikke et problem. Men det er klart at når boligmarkedet bremser opp, eller til og med går tilbake, så kan det bli et problem, sier kommunikasjonssjef i Sev, Frank Hojem, til TT.

SEB, Swedbank, SBAB og Danske Bank sier nivået på innfridde lånesøknader er som i fjor, mens Handelsbanken melder om en liten økning i avslagsbunken.

Les også

Banktopp vil fjerne boliggrep: – Det har gått for langt

Skjerper lånekravene

I likhet med boligmarkedet i Norge, har svenskene opplevd en boligprisgalopp i senere år fyrt opp av blant annet lave renter, spesielt i sentrale strøk.

Men nå går også de svenske boligprisene i revers. I september falt boligprisene i Sverige, med det største fallet på 2,2 prosent på bostedsretter i Stockholm, ifølge Dagens Industri, som henter tallene fra prisindeksen til Valueguard.

I vår anbefalte det svenske finanstilsynet, Finansinspektionen (FI), å skjerpe utlånspraksisen ytterligere for å bremse veksten i husholdningenes gjeld i vår.

I 2018 vil amorteringskravet strammes inn ytterligere i Sverige for første gang siden juni 2016. Innstrammingene innebærer blant annet at husholdninger som har lånt mer enn 4,5 ganger bruttoinntekt må nedbetale 1 prosent mer av boliglånet hvert år.

Husholdninger med over 4,5 ganger bruttoinntekt i lån og med mindre enn 70 prosent av lånet nedbetalt, tvinges til å nedbetale minst 2 prosent av lånebeløpet i året.

Les også

Sjefanalytiker: To faktorer kan gi rentehopp i 2018

Les også

Får ikke solgt leiligheten – lokker med kokk og komiker

Les også

Færre tillatelser til nye boliger

Publisert:

Her kan du lese mer om