- Prisene vil falle videre

Nå innrømmer selv eiendomsmeglerne at markedet er dårlig og innrømmer at de ikke når prisprognosen for året.

Falch, Knut
  • Marthe Skaar
Publisert:

Det er et enormt tilbud av usolgte boliger i markedet. Ved utgangen av juni var det 20.503 usolgte boliger på Finn.no.

Det er det høyeste nivået som noensinne er registrert ved utgangen av en måned.

Nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Torbjørn Ek, innser at dette vil fortsette å legge et press på boligprisene.

- Et stort volum vil naturlig presse prisene nedover. Det følger naturlig av forholdet mellom tilbud og etterspørsel, sier Ek til E24.

Eiendomsmeglerforbundet har tidligere spådd en årsvekst på 3 prosent, mens Eiendomsmeglerforetakenes forening sitt anslag lå på 3 til 5 prosent. Tidligere har ikke Ek ville åpne for å justere denne prognosen.

- Vil ikke nå prognosen

- Vi forventer økt aktivitet, men på kort sikt er det stor sannsynlighet for prisfall. Vi er likevel ikke klar for å justere årsprognoser. Det skal nemlig ikke mye til før veksten blir positiv på årsbasis, sa nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF), Torbjørn Ek da prisstatistikken for april ble presentert.

Etter at prisene falt med 0,6 prosent i mai (sesongkorrigert flatt) og et prisfall på én prosent i juni (sesongkorrigert ned 0,3 prosent) har prisene hittil i år utviklet seg totalt flatt.

Dermed innrømmer Eiendomsmeglerforetakenes forening at veksten på 3 til 5 prosent ikke vil nås, og venter ikke at prisprognosen på tre til fem prosent vil nås.

- Jeg tror sannsynligheten for at vi når det beste anslaget er liten nå. Vi tror ikke lenger på en vekst på tre til fem prosent og ser at det er mye mørker skyer i markedet, sier Ek.

Renten biter

- Det er større sannsynlighet for at det går ned enn opp, legger han til.

Han sier nå at de foreventer en prisvekst på mellom 0 og 2 prosent for året som helhet. Han mener at usikkerheten rundt ytterligere renteøkninger er hovedgrunnen til de mørke skyene over boligmarkedet.

- Jeg tror isolert ikke den siste renteøkningen er direkte årsak til prisnedgangen, men når en i samme åndedrag snakker om én eller to til, så skaper en for usikkerhet. Dette har en psykologisk effekt, sier Ek.

Eiendomsmeglerbransjens rentebarometer som ble offentligjort i dag viser at en enslig førstegangsetablerer bruker 32 prosent av inntekten på renteutgifter. Det er det høyeste nivået siden 2002.

Et ungt par bruker 18 prosent av inntekten på renteutgifter, mens et etablert par bruker 11 prosent. Også dette er det høyeste nivået siden 2002.

Les flere saker hos E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Boligprisene fortsetter å stige

  2. Tror bunnen i boligmarkedet er nådd

  3. Nå flater det ut

  4. Prishopp i januar

  5. Klart for videre boligprisfall