Slik takler du inkassokravet

Første halvår 2007 ble det registrert hele 184.000 flere inkassosaker enn i første halvår 2006. Har du mottatt inkassokrav i posten? Slik går du frem!

FLERE UTSETTER BETALING, og flere mottar inkassoktav i posten. Foto: Scanpix
Publisert:

Noen ganger går regninger til inkasso. Enten fordi du har glemt å betale en regning, eller fordi du kanskje ikke har penger til å betale regningen din.
Uavhengig av hvilken årsak som ligger bak det at du nå står med et inkassokrav i hånden, sikrer inkassoloven dine rettigheter. Både når det firmaet du skylder penger og inkassobyrået.
Inkassoselskapene mottok hele 2.128.000 nye saker i første halvår 2007. Dette tilsvarer en økning på tilsammen 9,5% fra første halvår 2007.

Færre inkassosaker avsluttes

Til tross for en økning på 4,5% i antall avsluttede saker fra første halvår 2006 til første halvår 2007, er det fortsatt færre saker som avsluttes enn nye som kommer inn.
Tallene viser at det i første halvår 2007 ble avsluttet 1.911.000 saker, 77.000 flere saker enn i første halvår 2006.

Har du fått et inkassokrav du ikke helt vet hvordan du skal takle, finnes det flere grep du kan ta.

1. Feil ved regningen?

Skriv brev eller e-post til fordringshaveren om at du er uenig i kravet. Du må ha en saklig grunn. Returnér eventuelle mottatte varer. Meld fra til inkassobyrået. Hvis inkassobyrået tror på deg, slipper du å få flere krav.

2. Har barna fått inkassovarsel?

Barn under 18 år er umyndige og kan ikke bestille varer hvis du ikke har underskrevet bestillingen. Hverken bedriften eller inkassobyrået har rett til å inndrive slike krav. Klag og send varer i retur.

3. Har du ikke fått inkassovarsel?

Det er ikke lov for inkassobyrået å sende deg betalingsoppfordring uten at du har fått inkassovarsel først. Meld fra og send betalingsoppfordringen i retur.

4. Er gebyrene for høye?

Sjekk om inkassobyrået har beregnet riktige renter, salærer og gebyrer. Du har ikke plikt til å betale mer enn inkassobyrået maksimalt har rett til å kreve (se mer på

inkasso.no

).

5. Ikke slutt med å åpne brev!

Regningen forsvinner ikke selv om du fortrenger den. Den kommer bare til å vokse.

6. Mangler du penger?

Lån av foreldre, slekt eller venner. Du kan også be om et kortsiktig lån i banken. Dette er bedre enn alternativet som er inkasso.

7. Dialog lønner seg!

Ring inkassobyrået og be om at kravet deles opp i flere månedlige rater. I noen tilfeller kan du redusere rentene eller hovedkravet, avhengig av avtalen mellom inkassobyrået og fordringshaveren.

8. Dårlig behandlet?

Har du problemer med et inkassobyrå som ikke følger spillereglene? Hos inkassoklagenemnda kan du få hjelp.

9. Saken til Forliksrådet?

Når du får brev om tilsvar, så skriv at du er uenig i kravet. Møt opp! Si din versjon og prøv å få til et forlik. Det er like bindende for fordringshaver som hvis du blir dømt. Sikrede krav (for eksempel boliglån) går rett til Namsmannen.

10. Får du dom mot deg?

Hvis du ikke møter opp i Forliksrådet, får du en uteblivelsesdom. Du må betale rubbel og bit, inkludert rettsgebyrer. Betaler du nå, forsvinner betalingsanmerkningen.
Betaler du ikke, foretar Namsmannen rettslig inkasso. Dette betyr trekk i lønnen hos din arbeidsgiver, eller beslag i luksusting.

Publisert:

Her kan du lese mer om