Hytter på Jylland har falt mer enn 30 prosent: Billigsalg på danske hytter

Her er en dejlig hemmelighet til glede for minst 100 000 nordmenn: Nå går danske sommerhus på billigsalg.

Norsk kjøper, til 500.000 under prisantydning. Klodevej 12 i Ebeltoft er solgt til en familie i Oslo. Mannens danske far Jørgen Holm-Pedersen (t.v.) diskuterer den nye terrassen med eiendomsmegler Claus Jeppesen (t.h.) hos Nybolig.

Foto: Sven Arne Buggeland
  • Sven Arne Buggeland
Publisert:

Jylland (VG): Siden finanskrisen har hytteprisene på Nord-Jylland falt mer enn 30 prosent. Fire timers fergereise fra Larvik eller Kristiansand venter 2500 hytter på ny eier.

– For halvannen million får du sommerhus bak klittene, ti minutters gange fra stranden, sier eiendomsmegler Erik Siegenfeldt Thuesen hos EDC i Blokhus.

Det er en million mindre enn hytter ved sjøen i Norge.

På kjøpet får du iskalde bajere og lune smørrebrød på kroen, sykkelturer uten motbakker, sandstrender og fornøyelsesparker i ferielandet nordmenn liker best.

Utlending-floken. Det er bare en hake, og den er slett ikke liten.

Utlendinger får ikke kjøpe fast eiendom i Danmark.

Men det finnes unntak: Har du «en ganske særlig sterk tilknytning» til Danmark, kan du søke Justisministeriet i København om tillatelse til å kjøpe sommerhus.

Det er et smutthull svært få benytter seg av. De siste ti årene har bare 362 nordmenn søkt om å få kjøpe hytte i Danmark. 283 av dem - 78 prosent - fikk lov.

Særlig familiemessig tilknytning er vanligste begrunnelsen.

– Ektemannen kommer herfra, sier eiendomsmegler Claus Jeppesen, som nettopp solgte en fritidsbolig i sjarmerende Ebeltoft til en Oslo-familie for 1 250 000 kroner.

Men hvor mange nordmenn har tette bånd til Danmark?

– Mer enn 80 000 personer som er bosatt i Norge har familiebakgrunn fra Danmark, opplyser Kristin Egge-Hoveid i Statistisk sentralbyrå.

Noen eksempler i Ebeltoft på Øst-Jylland.

Hadde tyskerfrykt. Koordinatoren for innvandrerrelatert statistikk forklarer at disse kan være født i Danmark, ha en eller to danskfødte foreldre eller en eller flere danskfødte besteforeldre.

Men også særlig ervervsmessig, kulturell og økonomisk tilknytning og tidligere opphold i Danmark inngår i den samlede bedømmelse om du kan få kjøpe hytte.

Ca. 20 000 nordmenn jobber i nærmere 400 norske firma i Danmark, ifølge Dansk statistik. Over 3000 tar en hel grad ved danske høyskoler og universiteter, ifølge Lånekassen.

– Jeg visste ikke at så mange som 100 000 nordmenn kan søke og gjøre seg gode forhåpninger om å få sommerhus i Danmark, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Han sier at danske priser er noe helt annet enn norske.

– Danskene har hatt en lang periode med nedgang i eiendomsmarkedet og har mye svakere kjøpekraft. Nordmenn som er tidlig ute, vil få billig feriebolig, sier Øye.

Særregelen som forbyr utlendinger å kjøpe fast eiendom, har Danmark hatt siden sin inntreden i EU i 1973. De fryktet at tyskerne ville invadere landet og kjøpe opp alt.

Unntaket fra EU-traktaten var igjen oppe i Folketinget i vår. Liberal Alliance ville skrote sommerhusregelen. Forslaget fikk deres egne fem stemmer. 103 ville beholde regelen.

Les også:Regn ut skatten for 2013

Flertall for endring. Prisfall og et dødt eiendomsmarked har fått folket til å se annerledes på det. I en undersøkelse i fjor ville 49 prosent endre regelen, mens 44 prosent ville beholde den.

Også lokale myndigheter er delt. I en rundspørring som Danmarks Radio foretok i fjor, ville 36 av 77 borgermestre åpne for utlendinger på hyttemarkedet.

– Jeg er blant dem som har luftet at vi må kunne diskutere sommerhusregelen på ny i Danmark, sier borgermester Kirstine Bille i Syddjurs på Østjylland - der Ebeltoft ligger.

For henne er det et prinsipielt spørsmål:

– Det er litt spesielt at dansker som kan kjøpe hus overalt i verden, ikke slipper andre til på sitt eget marked. Vi kan ikke være en liten isolert enklave, i globaliseringens tid.

Noen eksempler fra Blokhus på Nord-Jylland.

Vil kjempe for regelen. Bille frykter hverken tyskere eller voldsom prisstigning.

– Åpner vi for utlendinger, tror jeg det vil skape omsetning og aktivitet i utkantdistrikter der det er stillstand i dag. Jeg tror forandringen kommer, men det må modnes, sier Bille.

Her ligger to av hyttefunnene som vi omtaler. Områdene her har mange hytter til salgs.

Hennes borgermesterkollega i Jammerbugt kommune på Nord-Jylland, der Blokhus ligger, er uenig: Han synes danskene skal kjempe for å bevare sommerhusregelen.

– Vi ville nok fått fart på hyttemarkedet, men det ville vært en kortvarig vitamininnsprøytning. Flere utenlandske eiere vil gi lavere aktivitetsnivå på sikt, sier Mogens Gade.

Han påpeker at mange dansker leier ut hyttene i mange uker, i tillegg til å bruke dem fra tidlig vår til sen høst. Han tror utenlandsk eide hytter vil stå mer avstengt.

– Dessuten ville det bli vanskeligere å videreføre det gode samarbeidet med grunneierforeningene, som sørger for at det ser ordentlig ut i hytteområdene, sier Gade.

Les også:Boligkjøperskolen

Fikk kjøpt til 500.000 under prisantydning

Endelig! Etter seks år er sommerhuset solgt. Tilslaget ble 1 250 000 kroner, nær en halv million under prisantydningen fra 2006.

Klodevej 12, Holmens Bakker, Ebeltoft er solgt til norske Malin Tønseth, Oslo. Hennes danske svigerfar Jørgen Holm-Pedersen til høyre, eiendomsmegler Claus Jeppesen hos Nybolig Jeppesen & Sørensen i Ebeltoft til høyre.

Foto: Sven Arne Buggeland

Ebeltoft (VG): Ikke bare er prisfallet stort: Selger måtte spandere nytt kjøkken, nytt bad og innvendig oppussing for at hytta i Ebeltoft skulle få ny eier.

Og kjøper er norsk. Bosatt i Oslo, men dansk gift. På halvøya Djursland øst for Aarhus og Randers ligger over 10 000 fritidsboliger, de fleste reist tidlig på syttitallet. Nær 800 hytter ligger ute for salg.

– Utbudet er svært høyt. Prisene har falt 35 prosent de siste årene og er tilbake på 2004-nivå, sier eiendomsmegler Claus Jeppesen hos Nybolig i Ebeltoft.

For 1 million kroner får man hytte på 60-70 kvadratmeter nær stranden ved Kattegat eller barnevennlige Ebeltoft Vig. På 45 minutter er man i Aarhus, på 90 minutter i Legoland.

De fleste eierne har under halvannen times kjøring til hytta nær Ebeltoft. De er der i helgene til sent i oktober og åpner gjerne igjen allerede i februar.

– De kommer for fred og ro, for å nyte naturen ved kysten, sier Jeppesen.

Les også: Priskutt på fjellhytter

400.000 under prisantydning

VED STRANDEN: Eiendomsmegler Erik Siegenfeldt Thuesen i EDC Danebo utenfor sommerhuset Tunen 7 sør for Blokhus, som er solgt for 1,5 millioner kroner etter mer enn to år på markedet.

Foto: Sven Arne Buggeland

BLOKHUS (VG) Bak klittene ligger 10 000 sommerhus i le for vinden fra Vesterhavet. Den vilde blæst og de kolde bølger trekker dansker til Jammerbugten.

– Siden finanskrisen er prisene på sommerhus falt med 15-20 prosent her, sier eiendomsmegler Erik Siegenfeldt Thuesen hos EDC Danebo i Blokhus.

570 fritidsboliger ligger til salgs i Jammerbugt kommune, som omfatter byer som Løkken og Blokhus. Aalborg og Fårup sommerland er populære utfluktsmål i nærheten.

Hytta han viser frem, er typisk for Nordvest-Jylland: Reist i tre med stråtekt tak, sort med hvitt rundt vinduene. Én etasje, 76 kvadratmeter, 2,7 mål tomt. Strøm, vann og vei.

Den brede sandstranden er fem minutters gange unna.

– Det har ligget på markedet mer enn to år. Prisforlangende var 1,9 millioner kroner på det høyeste. Et ektepar fra Århus fikk det for 1,5 millioner, sier Thuesen.

Han tror prisene har nådd bunnen og vil flate ut.

– Et vanlig sommerhus bak klittene, 800-900 meter fra stranden koster fra 1,5 til 2 millioner kroner. Med havutsikt kan du doble prisen, sier eiendomsmegleren.

Følg Dine Penger på Facebook

NB: Ved en feil i publiseringssystemet fungerte ikke bildevisningen på saken. Eksemplene er nå lagt inn i teksten. Red.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Rekordmange får oppfyltden danske hyttedrømmen

  2. Vi vindushopper hytter i høstferien: Her er de mest populære hyttene

  3. Fortsatt mulig å gjøre gode kjøp: Kjøpers marked for fjellhytter

  4. Dårlig sommer gir kjøpers marked: Regn med høstkupp på hytter

  5. - Det handler ikke om prisen lenger, mener megler: – Hyttekjøperne er ikke de samme som drar på harryhandel