Slik får du penger tilbake på bilforsikringen

Har du kjørt kortere enn det du har betalt for på bilforsikringen? En telefon kan gi deg tusenlapper tilbake.

RING: Men en telefon kan du få penger tilbake på forsikringen. Foto:Colourbox.com

  • Caroline Sesvold Tørring
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Prisen på bilforsikringen din bestemmes blant annet av hvor langt du oppgir du kommer til å kjøre.
De fleste bilforsikringene øker ofte på intervaller på 4000 kilometer.

Betaler du for å kjøre 16.000 kilometer, men ser at i slutten av forsikringsåret at du har kjørt i underkant av 12.000 kilometer, har du dermed krav på penger tilbake.

Har du imidlertid kjørt 12.200 kilometer eller mer, har du ikke krav på noe tilbake.

Du får korrekt premie

- Har man kjørt kortere enn det intervallet man har betalt for, får man omregnet til korrekt premie for siste forsikringsår, bekrefter informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jack Frostad.
- Man må oppgi ny speedometerstand. Har man kjørt «litt for lite» i flere år, anses dette som i sin helhet å ha skjedd i siste forsikringsår.
Det betyr i praksis at du kan «spare opp» kilometre. Kjører du 1400 kilometer mindre enn avtalt i tre år, blir det 4200 kilometer. Da kan du kreve tilbake for mye betalt forsikringspremie.
Hvor mye du får tilbake, avhenger av hvor stor forskjellen er mellom intervallene hos ditt forsikringsselskap for din forsikring. Det kan utgjøre fra noen hundrelapper i året og oppover.

LES OGSÅ:

Du kan få rådyr forsikringssmell

Sier du i fra, får du penger tilbake

Ser du at du kommer til å kjøre vesentlig kortere enn avtalt i inneværende forsikringsår, enn det du har oppgitt til forsikringsselskapet, bør du si i fra så fort som mulig.
Det er kun du som har oversikt over din bil og hvor langt du kjører.
- Tar kunden kontakt med oss vil vi selvfølgelig beregne riktig premie og derved betale tilbake overskytende. Det er en fordel å ha avlesning på kilometerstanden samme måned som hovedforfallet på forsikringen, opplyser Frostad.
Hvor stort prisavslag du vil få, er avhengig av prisen på forsikringen din. Det du vil få igjen er altså differansen på den forsikringspremien du har betalt og premien på forsikringen du faktisk skulle ha betalt.

Kjørelengden kan endre seg

- Kjørelengde avtales i starten av forsikringsåret. Av mange grunner kan antatt kjørelengde endre seg. Derfor er det viktig å følge med både med hensyn til å redusere til lavere trinn, oppfordrer informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad.
- Da får du tilbakebetalt premie for den kjørelengdedelen som ikke blir benyttet, eller du får en tileggsregning for den utvidede kjørelengdedelen, sier Rysstad.

LES OGSÅ:

Ikke si dette til bilselgeren

Kjørelengden regnes ikke etter kalenderåret

Kjørelengden gjelder fra du oppretter forsikringen, for eksempel fra 1. juni 2010 til 1. juni 2011 - ikke for kalenderåret.
Hvis du bytter bil i løpet av året, vil det nye forsikringsåret løpe fra den dagen du oppretter ny forsikring.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Forsikring

Flere artikler

  1. Sjekk kilometerstanden før ferien

  2. Du kan få rådyr forsikringssmell

  3. Kaffestopp kostet bileier 34.000 kroner

  4. Lar deg krasje uten bonustap

  5. Du kan spare tusener i året på bilforsikringen