- Må bygge flere boliger rundt Oslo

Det haster med å få opp tempoet i boligbyggingen rundt hovedstaden, mener eiendomsmeglerne.

BOLIGRAID: Boliger i Norge blir solgt fort, og eiendomsmelgerne ønsker nå at det bygges mer også utenfor Oslo.
  • Julie Lundgren
Publisert: Publisert:

- Det er tydelig at det ikke bygges nok boliger med det prispresset som er i markedet nå, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, til E24.

Mandag oppjusterte eiendomsmeglerne prognosen for samlet boligprisvekst i 2012 fra 4-6 prosent til 7-8 prosent, og Boldvik etterlyser han økt byggeaktivitet for å hjelpe på den store etterspørselen.

Selv tror han løsningen er å begynne å se på den større Oslo-regionens muligheter for utbygging, og ikke bare fokusere på bygging i byen.

- Myndighetene, og spesielt kommunene, må åpne for mer og riktigere regulering av arealene som kan brukes til bolig, sier Boldvik, til E24.

Han avviser at eiendomsmeglerne ønsker seg høyest mulig prisvekst.

- Vi må rydde opp i den oppfatningen at alle meglere ønsker prisvekst. Det bør ikke øke mer nå, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, til E24.

Les også: Nytt hopp for boligprisene

Trenger bedre tomter

Styreleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Terje Buraas, er enig. Han vil dempe presset på de store byene, og ønsker at sentrumsnære kommuner skal tiltrekke seg flere kjøperne.

- Tradisjonelt har de dårligste tomtene i kommunen blitt regulert til boliger, men de må tilby noe mer. Folk vil ha skiløyper eller sjøutsikt for å velge en tomt i utkanten av byen, og kommunene må tilby de beste tomtene for at folk skal ville bosette seg der, sier Buraas.

ØNSKER FLERE BOLIGER: Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, er en av flere som ønsker å øke boligbyggingen i Norge i et forsøk på å stanse prisveksten.

- Utbyggere er ute etter trygghet og hvis de skal satse på et prosjekt må det være på tomter som er attraktive salgsobjekter. Kollektivtilbud og veier må også utbedres, fortsetter han.

Les også: Spår tre år til med prisvekst

- For mange krav

Konsernsjef i Obos, Martin Mæland, deler synet til Boldvik og Burraas når det gjelder behovet for boligbygging, men sier det ikke bare er enkelt å bygge mer.

ETTERLYSER BEDRE TOMTER: - Vi må tilby boligkjøperne de beste tomtene for å tiltrekke kjøpere til utkantkommuner, sier leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Terje Buraas.

- Kostnadene for å bygge boliger har steget like mye som boligprisene. Alle lover og regler er naturligvis der for en grunn, men det har kommet krav om alt fra fjernvarme, tykkelse på veggene, og krav om heis, til garantier og forsikringer. Det blir fører til at det koster mer å bygge enn det gjorde før, sier han.

Obos la frem sin prisoversikt mandag, og viser til en vekst på 9,9 prosent på deres borettslagsleiligheter i Oslo og Akershus det siste året.

Mæland mener det er mer enn nok plass til å bygge ut i byene, så lenge det blir lagt til rette for det.

- Det er mye plass og man kan bygge i høyden. I en by som Oslo må man også finne seg i at man må rive en del gamle hus for å kunne bygge boliger, som fabrikker og andre industribygg.

Unge Høyre vil frita små boliger

Som en mulig løsning på prisproblematikken tar Unge Høyre til orde for å frita mindre boliger for enkelte av de mange byggekravene Mæland nevner.

- Vi vil frita små boliger under 70 kvm for en del av kravene som stilles til nye boliger. Kravene er for strenge. Dette vil gjøre det billigere å bygge, og dermed også å kjøpe bolig, sier leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy.

Han håper det vil hjelpe førstegangskjøpere inn på markedet.

«Boligbarometeret» viser at det er nettopp denne gruppen som bruker mest av inntekten på å betjene lån til bolig, og dermed sliter på boligmarkedet slik det er i dag.

LES OGSÅ:

Økt lånelyst i norske husholdninger

- Boligprisene i Oslo 30 prosent for høye

Johnsen advarer boligeiere med stor gjeld

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Regjeringens boligpolitikk er feilslått, mener NEF: – Leker stol-leken med boligkjøpere

  2. - Sterk juli iboligmarkedet

  3. - All ære tilKristiansand

  4. - Negativ utvikling iboligprisene i mars

  5. Nytt hopp for boligprisene