Boligprisene

Boligprisene falt i november

Men ikke mer enn at meglerbransjen registrerer en smått positiv trend i innspurten på et svært moderat år – der boligprisene knapt har steget mer enn lønningene.

 • Karl Wig
Publisert:

Salgsprisene på norske bruktboliger falt 0,8 prosent i november, viser nye tall fra meglerbransjen. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,2 prosent.

– Dette er midt på treet til november å være, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer, som bemerker at høstmåneden pleier å være kjølig for boligprisutviklingen.

– Men den underliggende trenden er fortsatt en moderat prisutvikling. Dette har vært trenden lenge, sier meglertoppen.

Han får følge av Carl O. Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Boligmarkedet 2019 er i ferd med å lande, og sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked gjennom et helt år, kommenterer han:

– Tallene for november bekrefter trenden med et år som har gitt rekordmange boligsalg og moderat prisutvikling, fortsetter Geving.

Boligprisene i Norge har kun steget 3,1 prosent de siste tolv månedene. Det er mye mer moderat enn tidligere år, og betyr at boliger knapt har blitt dyrere det siste året hvis man tar høyde for lønnsvekst.

Les også

Meglersjef til boligangrep på Ap-Raymond: – Jeg blir så forbanna

Tar lengre tid å selge

– Vi har nå snart lagt bak oss to år med moderat prisvekst, noe som er den lengste sammenhengende perioden med moderat prisutvikling som vi har hatt i det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

Han tror ikke bildet vil endre seg med det første, og spår en moderat prisutvikling både i desember og inn i 2020.

Meglere bruker samtidig lengre tid på å selge boligene. Gjennomsnittlig omsetningstid lå på 53 dager på landsbasis i november, mot 47 dager i oktober. I Stavanger-området tok hvert boligsalg 89 dager i snitt, som er lengst i landet.

– Det er lenge, men det skyldes at det er mange boliger som har ligget ute i markedet lenge, og som nå endelig blir solgt, kommenterer Dreyer.

Les også

Selvaag Bolig flytter tomtene ut i eget selskap: Milliardutbytte til Selvaag-familien

2019 blir rekordår

7.154 boliger ble solgt i Norge i november, litt færre enn i fjor. Desember gjenstår, men allerede nå kan meglerbransjen melde at 2019 blir et rekordår for antallet boligsalg: Det er nemlig 2,5 prosent høyere enn i fjor, et år som også hadde skyhøye salgsvolumer.

– Vi har allerede en rekord i antall boligsalg i år. Det selges bolig som aldri før, sier Dreyer.

Stavanger hadde den svakeste boligprisutviklingen i november, med en sesongkorrigert prisnedgang på 0,8 prosent. Sterkest prisvekst hadde Follo og Tønsberg, med 0,8 prosents vekst.

Dreier bemerker at de lokale forskjellene ikke er så store som de har vært tidligere.

Eiendom Norge har tidligere spådd en samlet boligprisvekst i 2019 på tre prosent. Med en tolvmånedersvekst på 3,1 prosent med november unnagjort, bemerker Dreyer at de etter alt å dømme vil «treffe blinken», med mindre desember byr på store overraskelser.

Les også

Økonomene splittet om hva boligtallene vil vise

Les også

Tror på boligprisfall: – Aktiviteten har vært 50 prosent høyere enn i fjor

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligprisstatistikk
 3. Eiendom Norge
 4. Boligmarkedet
 5. Boligpriser
 6. Eiendom
 7. Bolig

Flere artikler

 1. Venter boligprisvekst på 3 prosent i 2020

 2. Første måned med boligprisfall siden Norge stengte

 3. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

 4. Boligprisene falt som ventet i desember

 5. Sterkere boligprishopp enn ventet i januar