Ny måling viser helomvending i folks boligprisforventninger

Én av tre ventet boligprisfall ved slutten av uken da Norge «ble stengt ned», ifølge boligmarkedsbarometer.

Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL

Nadia Frantsen, NBBL
Publisert:,

Folks forventninger har snudd fra optimisme og tro på stigende boligpriser til usikkerhet og tro på boligprisfall, skriver Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) i en pressemelding.

Andelen som tror på stigende boligpriser faller kraftig fra 58 prosent i februar til 34 prosent denne måneden. Fallet tiltok betydelig etter 12. mars, og samme dag som skolene stengte forventet kun 25 prosent av respondentene boligprisoppgang.

Én av tre ventet boligprisfall ved slutten av uken da Norge «ble stengt ned», viser boligmarkedsbarometeret.

– Temperaturen i boligmarkedet har dermed snudd 180 grader, ikke overraskende sett i lys av de utviklingen de siste ukene, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL i en uttalelse.

Samtidig faller renteforventningene etter Norges Bank kuttet styringsrenten fra 1,5 til 0,25 prosent i to runder.

– Store endringer i renteforventningene gir den litt absurde effekten at NBBLs boligmarkedsbarometeret som helhet stiger i mars. Dette har vi liten tro på og rentekuttene er dessverre ikke tilstrekkelig til å forhindre en nedtur, også i boligmarkedet, sier Bjerknes.

I barometeret økte andelen som fryktet for å miste jobben det neste året fra fire til elleve prosent i løpet av uken, og «dette er sannsynligvis bare begynnelsen», skriver NBBL i en pressemelding.

NBBLs boligmarkedsbarometer er en undersøkelse på landsrepresentativt utvalg med 1.000 respondenter. Barometeret ble samlet inn mellom 10. og 15 mars.

Her kan du lese mer om