NRK: Norwegian med ultimatum til svenske piloter

Bli med over, eller mist jobben, var beskjeden til de svenske pilotene, ifølge et brev NRK skal ha fått tak i.

TIDSFRIST: Bjørn Kjos skal ha gitt svenske piloter et ultimatum, ifølge NRK.
Publisert:

Ifølge NRK skal Bjørn Kjos ha stilt et ultimatum til svenske piloter.

– Dersom du ikke ønsker å overflyttes fra Norwegian Air Norway AS til Pilot Services Sweden AB, må du informere Norwegian innen 6. mars kl. 16:00, heter det i brevet NRK har fått tak i.

Videre står det at NAN og Pilot Services Sweden AB herved bekrefter at Pilot Services Sweden AB blir din nye arbeidsgiver med virkning fra overflyttingsdatoen 6. mars, ifølge statskanalen.

De norske pilotene skal ha fått et krav på 14 dager, mens de danske pilotene ikke skal ha fått noe frist i det hele tatt. Dette skal grunne ut i ulike lover i de forskjellige landene.

De som ikke godtar overføringen, mister jobben, heter det i brevet.

Det opplyses samtidig at de ansatte har rett til å motsette seg overføringen. Men det vil bety oppsigelse: «I så fall vil din ansettelse avsluttes, ettersom det er en overflødighetssituasjon i Norwegian Air Norway AS.»

Les også

Norwegian-partene i møte hos Riksmekleren

Går på sikkerheten løs

Leder i Svensk Pilotförening Martin Lindgren, innledet en pressekonferanse klokken 14:00 med å fortelle at de hadde fått krav fra Norwegian om at fagforeningen leverte ut en liste deres medlemmer, ansatt i Norwegian. Ellers ville de overveie å gå til rettslige skritt mot deres medlemmer.

– Vi gir selvfølgelig ikke ut slike lister, sier Lindgren.

E24 har foreløpig ikke fått kommentar fra Norwegian om listebeskyldningen.

Det har vært lignende streiker over hele Europa tidligere, hvor piloter har krevet fast ansettelse i flyselskapene. Trenden er motsatt.

– I Ryanair er over 80 prosent av pilotene selvstendige næringsdrivende. Da er man ikke like trygg på å sykmelde seg, eller sette flyene på bakken når man føler seg dårlig.

Les også

Flygerorganisasjon ber piloter boikotte Norwegian

Norwegian vil tvinge pilotene

Norwegians piloter har våknet. Det er derfor de er i streik, sier Jim Phillips i European Cockpit Association under pressekonferansen til Svensk pilotforening.

I hånden holder han en forskningsrapport som blant annet hevder at jobbkontrakter som er formet slik Norwegian nå ønsker, gjør det mindre sikkert å fly

Han viser til at 46,6 prosent av pilotene ikke rapporterte om de følte seg trøtte. Det var en større andel unge som rapporterte dette.

– Nå vil Norwegian tvinge pilotene inn i disse kontraktene, sier Phillips.

– Disse ansettelseskontraktene gjør sikkerheten dårligere. Atypiske kontrakter må avsluttes, også i Norwegian, sier han videre.

Tidligere statsråd Marita Ulvskog, nå medlem av EU-parlamentet deltok også på pressekonferansen.

– Det er en skandale, sier hun.

– Man bryter sammen en modell der det er harde forhandlinger før man blir enige. Norwegian må bli mer ydmyke og be om unnskyldning.

Les også

Parat: – Vi tar kampen for hele arbeidslivet

Les også

Varsler større støtteaksjoner: – Hvis de går ut i streik, vil Norwegian bli helt lammet

Les også

– Alle Europas piloter står bak Norwegian-pilotene. Uten tvil

Publisert:

Her kan du lese mer om