Svak krone gir dyrere polvarer
Svak kronekurs og nye avgiftsøkninger som slår inn fra nyttår gir hopp i polprisene. Forening frykter ytterligere harryhandel-lekkasjer.
– Med en svak krone og økning i alkoholavgiftene er det nok klart at prisene må opp. Vinmonopolets leverandører kan forandre pris tre ganger i året, og vi regner med at prisene vil øke fra 1. januar, sier generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF), Ingunn Jordheim, til E24.
Da finansminister Siv Jensen presenterte statsbudsjettet for 2016 i begynnelsen av oktober, kom det frem at regjeringen nok en gang ønsker å heve alkoholavgiftene med 2,5 prosent.
Avgiftsøkningen vil slå inn hos leverandørene fra og med 1. januar, ifølge Jordheim.
Venter kraftig kronesvekkelse til nyttår
Kronen stuper
Men avgiftshoppet utgjør ikke den eneste festbremsen.
Den norske kronen har tatt skade av oljeprisfall og tre rentekutt det siste året.
Mens norsk eksportindustri jubler, er utslaget i kronen brutalt for norsk importører. Euroen har blitt over en krone dyrere det siste året, mens den amerikansk dollaren er rundt 1,6 kroner dyrere.
Den «ekstreme svake kronen» betyr at norske alkoholimportører må betale mer for Prosecco, Masi og Amigo...
Pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, bekrefter at Vinmonpolets utsalgspriser har økt nominelt det siste året.
– Dette skyldes i hovedsak tre ulike faktorer – generell inflasjon, økte alkoholavgifter og en svekket norsk krone, sier han til E24, men kan ikke tallfeste hvor stor prisøkningen har vært.
(Saken fortsetter under bildet.)
Sjeføkonom: – Svakeste krone på 40 år
– Må betale mer
Jordheim i VBF mener importørene hittil har holdt igjen de økte prisene overfor Vinmonopolet.
– Det er mange som har holdt igjen hittil i 2015, men med fortsatt svak krone, få tegn til at den styrker seg i løpet av nærmeste tid, og avgiftsøkning, er det mest sannsynlig at forbrukerne må betale noe mer for importert vin og brennevin, sier hun.
– Jeg tror nok at de fleste importørene nå etter hvert må reflektere økning i avgiftene og euro- og dollarsituasjonen i utsalgsprisene, sier hun.
For disse er rentekutt dårlig nytt
Dutyfree taper millioner
Travel Retail Norway, som står for taxfreeutsalgene ved norske flyplasser, er skånet for avgiftsøkninger. Den svake kronen skaper imidlertid hodebry.
– Det er helt klart at vi påvirkes av euroen. Vi handler mesteparten av varene i euro. Det er blitt dyrere å kjøpe varene, sier administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen til E24.
De har foreløpig satt opp prisene noe det siste året, men tar brorparten av regningen for den svake kronen selv, ifølge Fjeld-Hansen.
(Saken fortsetter under E24s valutakart - som viser deg hvordan verdens ulike valutaer beveger seg målt mot utviklingen til den norske kronen)
– Det koster oss flere millioner i år. Det kommer kundene til gode. Derfor velger vi å sitte på gjerdet og ta tapet selv, så får vi se hva som skjer med euroen fremover, sier han.
Svak krone gjør shoppingen dyrere
Frykter større handelslekkasje
Jordheim mener avgiftsøkningen og kronesvekkelsen vil bety at flere nordmenn søker til söta bror og taxfree for å gjøre et varp.
– Dette er ikke særlig lystig for noen. Grensehandelen øker hvert kvartal og Vinmonopol-salget er ned rundt 2 prosent hittil i år. Det har vist seg over lengre tid at folk ikke lar seg påvirke av kronekurs med hensyn til grensehandling, fordi vin og brennevin er uansett billigere utenfor de norske grensene, sier Jordheim.
– Med større taxfreekvoter, er det klart at mange velger Vinmonopolets konkurrerende salgskanaler – grensehandling og taxfree – i større grad enn før.