Voldsom interesse for Airbnb i Norge

Den norske hotellbransjen er likevel ikke bekymret for konkurranse fra det stadig mer populære utleiefirmaet

ENORM VEKST: Ledelsen i Airbnb har opplevd en rask utvikling siden etableringen i 2008.
  • Sara Svanemyr
Publisert:

På få år har utleiefirmaet Airbnb etablert seg blant reisende over hele verden, og opplevd en enorm vekst. Andelen nye boliger på Airbnb i Norge har mer enn doblet seg det siste året, og andelen tilreisende har nesten triplet seg i samme periode.

I det vi går inn i julimåned er det 5.851 aktive boliger på Airbnb i Norge, hvorav 2552 er i Oslo.

Sammen med fremveksten av Airbnb har det kommet til flere store hotellutbygginger rundt om i landet, og mange nye budsjettvennlige alternativer - særlig i Oslo.

Hotellnæringen ser likevel ikke på utviklingen av rimelige alternativer som truende.

Les på Dine Penger+: Så mye kan du tjene på turister i sommer (krever innlogging)

«All time high»

En av Nordens største hotellkjeder, Nordic Choice Hotels, sier de er positive til den økende interessen for Airbnb, og mener den nye aktøren representerer et friskt pust i bransjen.

Administrerende direktør i hotellkjeden, Bjørn Arild Wisth, sier at en stor reiselivsaktør naturligvis vil påvirke deres hverdag, spesielt på sikt, men ser på utviklingen som noe positivt for hele reiselivsbransjen.

Markedsdirektør i Anker Studentboliger og Hotel, Ronny Sandvik, kjenner godt til fremveksten av Airbnb, men ser fremdeles et godt hotellmarked.

Sandvik forteller at samtidig som det blir stadig flere hotellrom i Oslo har antall besøkende til Oslo vokst sterkt.

– Den sterke tilstrømmingen av hotellgjester generelt har ført til at alle de nye overnattingsmulighetene har blitt absorbert av markedet. Nå, i 2015, ser vi et fantastisk godt hotellmarked, med høyt belegg og gode snittpriser.
Sandvik mener det er det beste hotellåret i Oslo på lenge, og en «all time high» i antall gjester totalt sett.
Oslos hoteller registrerte mer enn 4 millioner overnattinger i fjor, en økning på 6,8 prosent fra 2013. Den svake kronen og økt satsing på turisme gjør utsiktene gode også for 2015.

Les på Dine Penger+: Må du søke styret i borettslaget om å leie ut på Airbnb? (krever innlogging)

Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge

Må følge lover og regler

Sandvik opplever at Airbnb ønsker å gi Oslos gjester enda et valg, og at det er positivt så lenge utleierne følger lover og regler.
I tråd med norske regler for utleie utarbeidet av skatteetaten kan man skattefritt leie ut deler av en leilighet eller bolig, så lenge man selv bruker halvparten av boligen eller så lenge beløpet ikke overskrider 20.000 i året. Overskrides denne grensen skal leieinntektene skattlegges.

Les også

Kommentar: Uber-fleksibelt arbeidsliv

En annen kundegruppe

Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin, tror ikke hotellnæringen har grunn til bekymring foreløpig.
– Kundegruppen for Airbnb er annerledes enn for hotellene. Det er ofte yngre mennesker og familier som tradisjonelt ikke velger hotell.
Han tror ikke hotellene til nå har merket noe særlig konkurranse fra det stadig mer populære firmaet, men ser ikke bort fra at det hotellene vil merke det etter hvert som det kommer nye produkter inn i Airbnb.
Tuftin tror et tilbud som Airbnb kan trekke flere yngre turister til Norge, både fordi mange foretrekker en slik type overnatting og fordi det er et rimeligere alternativ.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. - De slipper å forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til

  2. Reiselivsbransjen kritiserer SSB-statistikk

  3. Berlin slår ned på Airbnb-utleie

  4. New York slår ned på Airbnb

  5. Leieboerforeningen vil begrense Airbnb-utleie