8 av 10 nordmenn ser lyst på egen økonomi i 2015. Banksjef advarer optimistiske nordmenn

Åtte av ti nordmenn ser positivt eller uendret på sin privatøkonomi i 2015, viser ny undersøkelse. Men likevel er det viktig å rope varsku, sier bankdirektør.

ADVARER: - Folk har ofte lett for å overdrive sine egne finansielle evner, sier Frode Ekeli, banksjef i Bank2.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Det er hyggelig at folk er optimistiske, men 2015 kan bli et av de mest utfordrende årene på lang tid, sier Frode Ekel, sjef i Bank2, i til E24.

Nordmenns ukuelige optimisme om egen økonomi kommer frem i en nasjonal undersøkelse InFact har utført for banken.

Resultatene er som følger:

  • 37,9 prosent ser positivt på privatøkonomien i 2015
  • 10,0 prosent tror på en negativ utvikling
  • 43,6 prosent tror privatøkonomien forblir uendret
  • 8,4 prosent er usikre

– Mange er optimistiske, mens et mindretall er pessimistiske. Folk har ofte lett for å overdrive sine egne finansielle evner fremover, kommenterer Ekeli.

Les også

Her har boligene blitt dobbelt så dyre på 10 år

Mer slunkent

– Det er ingen grunn til bekymring, men samtidig blir nok ikke 2015 noe jubelår for privatøkonomien, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Norda til E24.

FORBRUKERØKONOM: Elin Reitan.

– Folk må belage seg på et år hvor lommeboken er litt mer slunken i fjor, fortsetter hun.

Reitan tror de fleste av oss for lengst har fått med seg de negative utsiktene for norsk økonomi, og mener at mange nå kan ha blitt for bekymret snarere enn for optimistiske.

– Det har vært oljeprisfall, kronen har svekket seg og det varsles både høyere arbeidsledighet og et mer moderat lønnsoppgjør. Mange bekymrer seg nok over det, ikke minst fordi det er blitt tegnet et ganske svart bilde i mediene.

– Samtidig tror jeg dette er noe de aller fleste husholdninger takler fint. Men det skader ikke å studere prislappene litt nøyere fremover, våre måteholden og bygge seg opp en buffer – så man er forberedt, råder forbrukerøkonomen.

Les også

Næringsministeren: Vi får se flere nedbemanninger i oljebransjen

Ser flere varsellamper

Bankdirektør Ekeli mener på sin side 2015 er et år med «flere lysende varsellamper» for folks privatøkonomi.

Han nevner som eksempler at vi nå ser en kraftig vekst i forbruksfinansieringen, både med forbrukslån og bruk av kredittkort, samtidig som det også er ny rekord i antall personer med betalingsanmerkninger.

(saken fortsetter under bildet.)

ROPER VARSKU: Bank2-direktør Frode Ekeli lar seg overraske over at så mange nordmenn ser positivt på sin økonomi i 2015. Selv ser han flere «lysende varsellamper».

– Når du legger til overdreven optimisme hos sårbare husholdninger og usikre utsikter for norsk økonomi, gir det grunn til bekymring for 2015, mener bankdirektøren.

Han viser også til at flere arbeidstagere går en mer utrygg jobbsituasjon i møte.

– Det er varslet flere oppsigelser i 2015, og det betyr at mange vil få et krevende år. Det er også pekt på at årets lønnsoppgjør må holdes moderat, kanskje det mest moderate på mange år, og da er det viktig å rope varsku til de mest optimistiske.

Vil ikke skape dysterhet

Sjeføkonom i Nordea Steinar Juel synes ikke nordmenn har grunn til å starte 2015 i bred økonomisk depresjon, men sier gjeldsøkningen vekker bekymring også hos ham.

– Det er ikke noe poeng å overtale folk til å bli dystre. Hvis alle tror det går veldig dårlig, så vil det også gjøre det. Når det er sagt, så går vi fra en periode med sterk økonomisk vekst til en situasjon hvor den norske økonomien vil vokse mindre eller stagnere noe, sier Juel til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

AVMÅLT: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets, her under presentasjon av en av bankenes makroøkonomiske rapporter.

Han sikter særlig til oljenæringen, som for tiden rammes av fallende oljepris og lavere inntekter, stans i nye investeringer og bemanningsskrell.

– Noen sektorer vil slite, mens andre vil gjøre det bra. Men jevnt over er den norske økonomien fortsatt god, og det er få som vil berøres av at arbeidsplasser forsvinner.

Deler gjeldsbekymring

Han ser imidlertid skyver på himmelen for nordmenns økende låneopptak.

– Gjeldsøkningen blant nordmenn har vært sterk, særlig for usikre og dyre lån. Paradokset er at myndighetene på den ene siden sier de er bekymret for denne utviklingen, og på den andre siden setter ned renten – slik at vi låner enda mer. Det er litt pussig, sier Juel.

Det var i desember at Norges Bank satte ned den allerede lave styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Etter nyttår har norske banker invitert til boliglånsfest, med flytende renter som starter på 2-tallet.

– Jeg er bekymret for at gjeldsveksten er så høy, for det kan gi problemer for oss på lengre sikt når rentene øker. Men neppe i år, for inntil videre er både renten og arbeidsledigheten lav, sier Juel.

Les også

Slik er nyttårsforsettene til 2.213 nordmenn

Les også

– Mer lønnsomt å selge hytta si nå enn på lenge

Les også

Slik kan oljenedturen påvirke din økonomi

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Én av fem nordmenn føler kjøpepress i julen: – Viktig å virke lykkelig

  2. Mange er bekymret for privatøkonomien

  3. Fersk undersøkelse: Én av fire bekymret for egen økonomi i 2018

  4. Nå sparer nordmenn til dårligere tider

  5. – Har sett barnebursdager som arrangeres på spa