Banksjef ber folk tømme sparekontoene

Folk må slutte å spare penger på bankkonto fordi man kan ende opp med negativ realrente, mener Nordea Norge-sjef Gunn Wærsted. Hun oppfordrer i stedet til å satse på aksjefond.

KLAR: Administrerende direktør i Nordea Norge, Gunn Wærsted, anbefaler kundene sine å plassere pengene i aksjefond den nærmeste tiden. Hun mener det er lite renteinntekter å hente fra vanlig sparekonto.
  • NTB
  • E24
Publisert:

– Dilemmaet er at det meste av rentene på sparekonto blir spist opp av prisstigning. De som i tillegg betaler formuesskatt, har negativ realrente, sier Wærsted til Dagens Næringsliv.

Den beste renten på sparekontoer som er mulig å oppdrive i Norge for tiden ligger på rundt 2,5 prosent, mens de fleste ligger på om lag 2 prosent. Prisstigningen er på 2 prosent, og den er økende.

Les også

Tove (40) tilhører mindretallet av norske kvinner - hun sparer til pensjon

Ny tall fra Statistisk sentralbyrå viser at inflasjonen nå har økt til 2,4 prosent. Dermed ender norske bankkunder med det DNB omtaler som et «tapsprosjekt» hvis man plasserer pengene på sparekonto.

– Over 200.000 nordmenn har mer enn 1 million kroner stående på konto. Grunnen til det tror jeg er at vi er trygghetsorienterte, uttaler DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Wærsted i Nordea Norge anbefaler at de fleste kundene heller bør plassere sparepengene i fond, gitt at tidshorisont og risiko vurderes riktig.

Bør betale gjeld

Finansnæringens hovedorganisasjon Finans Norge mener på sin side at folk først må betale ned forbruksgjeld og høy boliggjeld før de begynner å bruke sparepengene på fond. Det rådet kan være i tråd med Finansdepartementets syn. Tall derfra viser at nordmenn har rekordhøy gjeld som tilsvarer vel 220 prosent av disponibel inntekt.

Les også

Nordmenn gjør fornuftige valg med rekordlav rente

Totalt sett hadde norske privatpersoner ved utgangen av fjoråret 733.100 spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond. Anslagsvis 500.000 nordmenn har spareavtale i ett eller flere verdipapirfond. Det viser en fersk stor undersøkelse fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

Sterkest økning i antall spareavtaler det siste året har det vært i den yngre aldersgruppen 25–39 år.

Administrerende direktør Lasse Ruud i VFF understreket i forrige uke at han mener det er særlig gunstig for unge å velge denne formen for sparing.

– Fordelen for denne gruppen er at de har lengre tidshorisont enn de som er eldre, og kan ta høyere risiko, sa Ruud til E24.

Han tror også den eldre garde vil gjøre som Wærsted anbefaler når de innser at de har en underdekning i pensjonssparingen.

Foretrekker bank

Til tross for at renten er på rekordlave nivåer, og avkastningen på å sette pengene i banken har nordmenns bankinnskudd de siste fem årene økt med hele 41 prosent.

Samtidig har nettotegningen i aksjefond og kombinasjonsfond for norske personkunder vært lik null.

Dette tyder på at nordmenn til tross for Wærsteds anbefalinger gjerne velger å sette pengene i banken. Hun er imidlertid ikke alene om å synes at dette er synd.

– Veksten i bankinnskudd er formidabel, og overraskende høy, sa Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand til E24 i februar.

– Man skulle tro at nordmenns fondssparing også har økt kraftig i samme periode, men det er dessverre ikke tilfelle.

Han understreket i motsetning til Wærsted likevel at ikke alle sparepengene bør settes i aksjemarkedet, men i hvert fall penger med litt lenger sparehorisont.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå sparer vi mer i fond

  2. Ekspert mener folk undervurderer risikoen i boligmarkedet

  3. Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

  4. DNB-topp kaller kundene late

  5. Fersk undersøkelse: Dette skal vi bruke feriepengene på