Hit skal nordmenn reise på ferie i år

I sommer velger mange bort ferie i Tyrkia. I stedet drar vi til Spania og Hellas.

MALLORCA-TID: Den spanske øyen er blant de hotteste reisemålene for nordmenn i år.

Foto: Jaime Reina AFP
 • Johan Nordstrøm
Publisert:,

Reisemønstret endres. Salget av reiser til Tyrkia svikter. I stedet velger mange å reise lenger vest i Middelhavet. På toppen troner Spania og Hellas som i år tiltrekker seg aller flest soltørste nordmenn på utenlandsreise. Det viser ferske tall fra Virke.

Direktør for Virke reise utland, Sverre McSeveny-Åril, mener at bakgrunnen for dette er uroligheter i Tyrkia.

– Vi vet at folk er opptatt av stabilitet på reisemålet, og Tyrkia ser ut til å ha fått en nedgang som følge av hendelser og uroligheter den siste tiden, sier McSeveny-Åril til E24.

En rekker bomber og angrep har rammet tyrkiske storbyer den siste tiden. Senest 7. juni gikk en bombe av utenfor et hotell i Istanbul som tok livet av elleve personer.

Halvert kapasitet

Ving som er Norges største reisearrangør har mer enn halvert kapasiteten til Tyrkia i år.

I fjor la Ving ut 58.000 reiser til Tyrkia for salg, og i år er antallet blitt krympet til 21.000. Likevel har Ving kun solgt 64 prosent av alle Tyrkia-reiser de har i varelageret i år.

– Vi har en nedgang på Tyrkia. Årsaken er at vi søker trygge havner når ting er urolig, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Ving til E24.

Samtidig understreker hun at de selger faktisk ganske greit med Tyrkia-reiser om dagen.

TERRORRAMMET: 7. juni gikk en bilbombe av utenfor et hotell i Vezneciler-distriktet i Istanbul. Elleve personer omkom i eksplosjonen, som er en av flere som har rammet det siste halvåret.

Foto: Ozan Kose Afp

Samtidig peker hun på at alle andre reisemål til Ving viser vekst.

– Spania blir stort i år. Det største volumet hos Ving er Mallorca. Vi kunne hatt mange flere fly dit, men det er fullt på hotellene, sier Larsen-Vonstett.

Hun viser til at Ving har registrert at flere også velger ferie i særlig Hellas, Kroatia, Gran Canaria og Bulgaria.

– Vi har økt kapasiteten av reiser til Gran Canaria fra 18.800 reiser i fjor til 22.500 reiser i år, og har solgt 8 av 10 av disse så langt, sier Larsen-Vonstett.

Av dem som skal på ferie i sommer planlegger seks av ti å legge deler av denne til utlandet. Sol og bad er blant de viktigste formålene våre når vi planlegger utenlandsreisen for sommeren, ifølge Virke.

Reisene blir dyrere

I gjennomsnitt har den norske husstanden et planlagt feriebudsjett på 39.400 kroner i år, noe som er 2.200 kroner mer enn i fjor, viser tall fra Virke.

Larsen-Vonstett peker på at når mange flytter ferien fra Tyrkia, som er et av de billigste reisemålene ved Middelhavet, og høyere opp på skalaen, blir ferien dyrere.

Les også

Har du timet ferien riktig? Slik spriker analytikernes krone-melding de neste månedene

Kundene til Ving betaler 10 prosent mer i snitt for reisene i sommer sammenlignet med sommeren i fjor.

Det betyr at hvis en husholdning i fjor betalte 40.000 kroner for en reise, koster tilsvarende reise 44.000 kroner i år.

Larsen-Vonstett mener at det at vi er villige å betale mer for ferien, viser at reiselysten er stor.

Apollo er den største norske reisearrangøren på Hellas.

– I Hellas er det Kreta som er mest populært, sier kommunikasjonsrådgiver i Apollo Beatriz Rivera til E24.

Nora Aspengren er kommunikasjonsansvarlig i Star Tour. Hun bekrefter at folk ser etter trygghet i sommer og velger bort Tyrkia til fordel for Spania og Hellas.

SØKER TRYGGHET PÅ SYDEN-FERIE: Soltørste nordmenn løper og kjøper pakkereiser til Spania. Arkivbilde fra strand i Barcelona.

Foto: Albert Gea Reuters

Star Tour har økt kapasiteten til Spania med 35 prosent fra i fjor, og til Hellas er kapasiteten økt med 30 prosent.

– Vi ser en økning i interessen for hoteller der det er skandinaviske guider, og det tror vi har å gjøre med trygghetsfølelsen, sier Aspengren til E24.

1,8 millioner nordmenn planlegger Europa-ferie

En ny landsomfattende undersøkelse gjennomført av M3 Research for Apollo bekrefter at reisemønsteret til nordmenn er i endring.

Nordmenn reiser til Europa som før, men færre vil til USA og Karibia. Hele 1,8 millioner nordmenn planlegger en ferie til Europa de neste 12 månedene, og mest populært er Hellas, Kroatia og Spania, ifølge undersøkelsen.

Til sammenligning planlegger 252.000 en ferie til Østen, og av dem vil seks av ti vil til Thailand. 216.000 planlegger en tur til USA, noe som medfører en nedgang på 36.000 sammenlignet med de 12 siste månedene. Færre planlegger også en ferie til Mellom- og Sør Amerika.

Administrerende direktør Erik Haug i Apollo bekrefter at nordmenn er blitt mer selektive i sine ferievalg. Han skriver i en pressemelding at «alle» vil til Hellas, Spania og Kroatia, mens pilene peker nedover for Tyrkia og Tunisia.

– I totalmarkedet for de store turoperatørene ser vi at Kreta nå er det største enkeltstående charterreisemålet denne sommeren med 138.000 nordmenn på pakketur, og på andre plass kommer Mallorca med 100.000. På tredjeplass ligger Alanya med 57.000 – en halvering mot samme tid i fjor, skriver Haug.

Hos reisebyråkjeden Ticket er tendensen den samme.

– Hos oss er sommerens vinnere Spania inkludert Kanariøyene, Hellas og ikke minst Kroatia som har tatt helt av i år, skriver markedssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyråkjeden Ticket.

Flere vil til Østen enn til USA

– Med unntak av cruise så ser vi at Østen med Thailand og Bali i spissen spiser av USA-kaken de kommende månedene. Hovedårsaken er nok totalprisen på reisen som er blitt såpass dyr på grunn av den sterke dollaren, mener markedssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Apollo bekrefter Østen-trenden, og merker også en økt etterspørsel etter reisemål som Bali, Sri Lanka, Thailand og Vietnam.

– Mye kan tyde på at den sterke dollaren gjør at mange vender nesen østover de neste månedene, skriver Haug.

Les også

Oljebremsen har ridd norsk økonomi. Nå kommer feriebremsen

Les også

England-ferien har blitt ti prosent billigere på tre mnd.

Les også

Flypassasjeravgiften innføres: Nå blir det dyrere å fly

Her kan du lese mer om

 1. Reise
 2. Hellas
 3. Tyrkia
 4. Bulgaria
 5. Hotell
 6. Virke
 7. Ving
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Her gir kronen deg mer å rutte med i 2017

 2. Undersøkelse: Terrorfrykt påvirker manges reiseplaner

 3. Tyrkia-frafall presser prisene opp til andre Syden-destinasjoner

 4. Annonsørinnhold

 5. Reiseselskaper forventer at Norge følger Finlands reiseråd-eksempel

 6. 90 prosent færre nordmenn ferierer i Tyrkia