Tiltalt for bedrageri av 1,8 millioner kroner: Hjelpeverge tiltalt for svindel av 91-åring

En mann er i Oslo tingrett tiltalt for å ha svindlet en 91 år gammel kvinne som han var hjelpeverge for. Han skal ha overført penger fra kvinnens bankkonti, til seg selv.

TILTALT: En mann står idag tiltalt i Oslo tingrett for å ha bedratt kvinnen han var hjelpeverge for. Han skal ha overført penger fra hennes konti til sin egen konto. Han er også tiltalt for å ha puttet gevinst av aksjesalg i egen lomme samt for å ha overført utbetalingen av en livrente til seg selv.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com
  • Anne Lise Stranden
Publisert: Publisert:

Grovt tyveri og bedrageri. Mannen er i Oslo tingrett tiltalt for grovt tyveri etter straffeloven, subsidiært for grovt bedrageri.

Bankoverføring. Bedrageriet skal ha skjedd ved at hjelpevergen foretok en rekke uttak fra kvinnens bankkonti og overførte pengene til sin egen konto. Til sammen utgjorde uttakene over 1,1 millioner kroner. Overføringene skal ha skjedd fra ulike konti, i perioden 2002 til 2006.

Han skal ha forledet henne til å tro at uttakene gikk til å dekke hennes utgifter, eller at han på annen måte var berettiget til pengene.

Les også:Skandiabanken advarer mot svindelforsøk

«Ryddehonorar»: halv million. Mannen er tiltalt for grov utroskap ved å ha: «utnyttet en villfarelse og gi uriktige opplysninger for å berike seg selv.»

Han er også tiltalt for brudd på: «den særlige tilliten som fulgte med hans stilling som hjelpeverge, og for å ha forsømt en annens anliggender som han styrte eller hadde tilsyn med, eller handlet mot klientens interesser.»

I 2007 skal han i tillegg ha utbetalt «honorar» på kr. 499 000,- for opprydning og tømming av kvinnens leilighet, med en halvpart hver til seg selv og en annen mann, til tross for at arbeidets verdi ikke oversteg 100.000 kroner, ifølge tiltalen.

Les også:Ektepar svindlet for 96.000 kroner på Tenerife

Aksjesalg. Mannen er også tiltalt for underslag ved at han uberettiget tilegnet seg verdier som var betrodd ham, men som tilhørte kvinnen.

Underslaget anses som grovt, særlig fordi verdien er betydelig og fordi han brøt den særlige tilliten som fulgte med at han var hjelpeverge.

Han skal også ha solgt en garasjeaksje til 90.000 kroner, uten å melde dette inn til Oslo Overformynderi, men istedet puttet fortjenesten i egen lomme.

Les også:Bankkunder rammet av ny svindelmetode

Livrente på kvart million. Mannen skal også ha overført utbetalinger fra klientens livrente, til seg selv. Verdien var på over 256.000 kroner.

Tilsammen utgjør de underslåtte midlene over 1,8 millioner kroner.

Klienten har krevd erstatning for de underslåtte midlene.

Les også:Dobler Overformynderi-grensen

Fylkesmannskontroll. Vergemålsloven ble endret i 2013. Overformynderiene ble da flyttet fra kommunene til fylkesmannen.

I tillegg vil man også kunne lage en fremtidsfullmakt om hva som skal gjøres med midlene sine hvis man blir satt under formynderi. Dette kan være aktuelt for eldre som gjerne vil bestemme hva som skal skje med midlene hvis man blir syk og dårlig - for eksempel dement.

Les mer her:Overformynderiet: Venn eller fiende? (Krever abonnement)

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Aker Brygge–topp dømt for underslag

  2. Mann siktet for forsøk på millionsvindel av DNB-kunder

  3. Oslo-politiker tiltalt for trygdesvindel for 760.000

  4. Annonsørinnhold

  5. Ikea-ansatt tiltalt for millionunderslag

  6. Underslagssiktet TV 2-ansatt fikk sparken