Slik får du super-boliglån av staten

Startlån kan være en svært god trøst til deg som ikke får boliglån i banken, men unge blir ikke lenger prioritert i køen. Sjekk hva som kreves og hvordan du går frem.

KAN SIKRE BOLIGDRØMMEN: I år blir rundt syv milliarder Startlån-kroner delt ut til norske kommuner. Lånene innvilges til de med svakere økonomi, som ikke får boliglån av bankene.
Publisert: Publisert:

Kan du få super-lånet? Skal du kjøpe deg bolig og får innvilget Startlån , er det bare å juble. Det er et boliglån som gis av kommunen din, til en rente som danker ut selv de gunstigste bankene.

Det skal imidlertid ikke være mulig å velge: Et krav for å få Startlån er nemlig at du ikke får låne det du trenger til boligkjøpet av en vanlig bank.

Formålet er å hjelpe vanskeligstilte som har vanskeligheter med å etablere seg eller holde på boligen de allerede eier.

Det er Husbanken som fordeler Startlån-pengepotten til landets kommuner.

Les også:Leif Erling (29) tjener en halv million i året – må leie

Lån for 7 mrd. I fjor innvilget norske kommuner 11.300 Startlån på til sammen 6,9 milliarder kroner.

Det er nært oppunder Husbankens maksramme på syv milliarder, som ble fastsatt av Kommunaldepartementet.

Ber om mer. I år finnes ikke en slik maksgrense, og Husbanken kan selv vurdere hvor mange Startlån-penger som skal drysses over landets kommuner.

Samlet har kommunene i år bedt om 7,9 milliarder kroner til Startlån – litt mer enn i fjor.

Are Sauren, avdelingsdirektør i Husbanken, kan ikke love at de får så mye.

- Vi kommer helt klart til å innvilge mesteparten, men vil nok legge oss tett opp til fjorårets nivå på syv milliarder, sier han og påpeker at de de politiske føringene for Startlån også er uendret fra i fjor.

Les også:Slik gir bankene boliglån etter brevet fra Siv

Færre unge får. Da ble imidlertid kriteriene strengere: Mens hovedkravet alltid har vært at du har svakere økonomi og ikke får nok boliglån i en vanlig bank, har unge vært nevnt spesifikt som en prioritet gruppe.

Det er de ikke nå lenger, etter at Kommunaldepartementet strammet inn føringene for Startlån i fjor.

- Startlån blir nå spisset mot de med langvarige etableringsproblemer. Målgruppen skal ikke være unge, nyutdannede som har god inntekter, og som har muligheter til å opparbeide seg egenkapital, forklarer Sauren.

- Men mange unge har etableringsproblemer?

- Jada, det er langt ifra alle som står med fersk høyskolutdannelse og god jobb i bagasjen. Men unge prioriteres altså ikke lengre som en gruppe i seg selv, sier avdelingsdirektøren.

Les også: Disse pengene går kvinner glipp av

Gir avslag til halvparten. Stadig flere får avslag på Startlån-søknaden.

I 2011 fikk 34 prosent av søkerne avslag, ifølge Husbankens statistikk. I 2012 var andelen steget til 42 prosent, mens den i fjor var oppe i 48 prosent – nær halvparten av rundt 20.000 Startlån-søkerne totalt

For mye og for lite. Og de to vanligste avslagsgrunnene handler begge om inntekt:

Den er enten for høy, eller for lav.

- De fleste som får avslag har for svak økonomi. Selv om ordningen er for de som ikke får vanlig boliglån, så er det fortsatt et lån som skal betjenes, og kommunene har et ansvar for å ikke innvilge lån med høy fare for mislighold.

Skal være under snittet. - Du får dermed ikke startlån om du er på sosialhjelp, mens trygd kan være tilstrekkelig, forteller Sauren.

På samme måte får du neppe Startlån om du har en fast, gjennomsnittlig inntekt uten stor gjeldsbyrde eller store utgiftsposter.

- Da er du utenfor målgruppen. Ordningen er for de som totalt sett stiller svakere økonomisk enn snittet, sier Sauren.

Slik søker du Startlån

  • Det er kommunen din som tar imot og behandler søknad om Startlån. På denne siden kan du søke elektronisk. Velg ditt fylke og trykk «ok», og velg så din kommune og trykker «start søknad». Ikke alle kommuner har denne muligheten.
  • Finner du ikke din kommune i oversikten, blir du nødt til å fylle ut og sende inn dette søknadsskjemaet manuelt. Kontakt kommunen din for riktig postadresse.
  • I søknaden må du opplyse om søknadsgrunn, din inntekt og formue, informasjon om boligen du har tenkt til å kjøpe, dine månedlige utgifter samt vedlegge dokumentasjon.

Følgende dokumentasjon legges ved søknaden:

  • Siste års selvangivelse
  • Lønnsslipp eller trygdeutbetaling for de siste to månedene
  • Dokumentasjon på evt. annen inntekt enn lønn eller trygd
  • Bekreftelse på annen finansiering/egenkapital
  • Kopi av gyldig legitimasjon


Er det noen vits i å søke?

  • Det skader aldri i søke, men husk at Startlån er tiltenkt de som er i en økonomisk vanskelig situasjon som hindrer dem i å få vanlig boliglån.
  • At du har fast jobb med god inntekt, men ikke får boliglån fordi du ikke har spart opp nok egenkapital enda, er dermed ikke grunn nok til å få Startlån.
  • Likevel: Kommunene har stor individuell frihet til å innvilge søknader, og Husbanken har observert sprikende praktisering av deres Startlån-føringer. Føler du at du er på grensen, kan en søknad vise seg å være vel verdt tidsinvesteringen.

Du må kunne svare «ja» til minst én av følgende:

  • Du eller husstanden din er økonomisk vanskeligstilt
  • Dere er en barnefamilie
  • Du er aleneforsørger
  • Du har nedsatt funksjonsevne
  • Du er flyktning
  • Du har fått oppholdstillatelse på humanitært grunnlag
Publisert:

Her kan du lese mer om