Delvis brudd i lønnsoppgjøret på sokkelen

Mens én fagforening har sagt ja, sier to andre nei. Et omstridt pensjonskrav sender lønnsoppgjøret for norske oljearbeidere til Riksmekleren.

JA OG NEI: Etter å ha forhandlet med oljenæringen valgte Hilde-Marit Rysst og fagforbundet Safe (t.v.) å bryte med Norsk olje og gass. Leif Sande, leder i i Industri og Energi (t.h.) godtok derimot tilbudet de fikk. Arkivbilde.

Aleksander Andersen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I årets forhandlinger om den såkalte Sokkelavtalen har det nå skjedd et brudd med to av fagforeningene.

Det melder arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

LO-forbundet Industri Energi var den eneste fagforeningen som hadde sagt ja da partene forlot hverandre 03.45 fredag morgen.

- Etter tre dagers forhandlinger har vi blitt enige om en avtale med Industri Energi. Likevel valgte Safe og Lederne å ikke akseptere tilbudet. Vi kunne ikke imøtekomme deres krav knyttet til tariffesting av pensjon, dermed ble det brudd med de to fagforeningene, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i en pressemelding.

- Pensjon er ikke et tema som skal diskuteres i forhandlingene i Norsk olje og gass, det fastsettes i bedriftene, sier Hodneland videre.

I 2012 prøvde fagforeningen også å få inn pensjon som en del av tariffavtalen. Det endte med streik og tvungen lønnsnemnd, besluttet av den daværende rødgrønne regjeringen.

Å få tariffestet pensjon har vært et krav i flere av lønnsforhandlingene som har pågått i Norge denne våren.

Nå går striden mellom Norsk olje og gass på den ene siden, og Lederne og Safe på den andre, til Riksmekleren.

Streikefaren på norsk sokkel har dermed økt betraktelig. De to fagforeningene som brøt varsler nå at de vil sende inn plassoppsigelser snarest.

- Trist

Fagforeningen Safe, som valgte å bryte, legger mye av skylden på oljeselskapet ExxonMobil.

- At Exxonmobil nektet å innfri krav om pensjonsordning for rundt 40 ansatte som i dag ikke har AFP, bidro vesentlig til bruddet, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst, i en pressemelding.

- AFP har vært obligatorisk for tusenvis av oljearbeidere i mange år, og det er trist at et av verdens rikeste oljeselskap ikke er villig til å finne en løsning i denne saken, sier hun videre.

Fagforeningen Safe har i år ment at oljenæringen må kunne gå utenfor den såkalte Frontfagsmodellen. Den går ut på at det er konkurranseutsatt norsk industri som skal sette maksimalrammen for hva andre kan få i lønnsoppgjøret.

- Norsk olje og gass tviholdt på frontfagsmodellen. En snever økonomisk ramme gjør det umulig å finne gode løsninger på viktige saker for skiftgående personell, som gjennom et langt arbeidsliv er blitt eksponert for store helsemessige belastninger, sier Ryst i Safe.

De ønsker en fleksibel pensjonsalder fra fylte 60 år.

Frykter smitteeffekt

Årsaken til at fagforeningen Lederne brøt forhandlingene handler også om pensjon. De organiserer ledere, samt teknisk og merkantilt ansatte.

Fagforeningen melder at hovedgrunnen til at de brøt er at flere oljeselskaper vil etablere en pensjonsalder på 67 år, der 65 år hovedsaklig er tilfellet i dag.

- En slik økning av pensjonsalderen er vi redd kan smitte over til andre selskaper, og vi er misfornøyde med at pensjonen for sliterne blir ytterligere forringet. Flere av selskapene på sokkelen er i ferd med å heve pensjonsalderen, noe som er svært overraskende og helt umulig for oss å akseptere, sier forbundsleder Jan Olav Brekke, og legger til at Lederne mener man trenger en fleksibel pensjonsalder.

Skal utrede pensjon

Etter tre dager og en hel natt med forhandlinger undertegnet LO-forbundet Industri Energi på tilbudet fra arbeidsgiversiden (se faktaboks for detaljer).

Forbundet er blant annet glade for at medlemmene nå får betalt hvis de møter opp på heliporten til avtalt tid, men må vente på utreise.

- Gjennomslaget utvider medlemmenes rett til ventetidbetaling, eksempelvis ved helikopterforsinkelser. Det er ikke riktig at de ansatte skal bli skadelidende for forsinkelser. Det har vi nå rettet opp i, sier forbundsleder og forhandlingsleder Leif Sande i Industri Energi.

Når det gjelder pensjonsspørsmålet, skriver Industri Energi følgende:

«Partene viser til Riksmeklerens forslag i frontfaget vedrørende tjenestepensjon, hvor partene i frontfaget er blitt enige om å gjøre en utredning om pensjon».

Dette er også en løsning på pensjonskravet man har blitt enige om i lønnsforhandlinger i andre sektorer denne våren.

Oljeservice neste

Selv om det nå er et delvis brudd i forhandlingene om Sokkelavtalen, går arbeidet videre med resten av lønnsoppgjøret for oljebransjen.

I neste uke skal forhandlingene om Oljeserviceavtalen starte. Oppstartsdato er satt til 13. mai, og det er ifølge Norsk olje og gass satt av tre dager til forhandlinger.

Motpartene i Oljeserviceavtalen er Industri Energi og Safe.

Les også:

Statoil skal se på Lunds gullpensjonMediebedriftenes forhandlinger i havnIngen journaliststreik

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Brudd i sokkeloppgjøret

 2. Betalt innhold

  Dette sier de nei til

 3. Brudd i sokkelforhandlingene

 4. Betalt innhold

  Unngikk streik

 5. Enighet på overtid i oljesektoren